Κώστας Σκρέκας για Δασικούς Χάρτες: «Δεν πρέπει να φοβούνται οι πολίτες της Κρήτης - Δεν κινδυνεύουν οι περιουσίες τους»

Κρήτη
Κώστας Σκρέκας για Δασικούς Χάρτες: «Δεν πρέπει να φοβούνται οι πολίτες της Κρήτης - Δεν κινδυνεύουν οι περιουσίες τους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό είναι το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους Δασικούς Χάρτες

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν τους Δασικούς Χάρτες και έγιναν η αιτία για να ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη, έδωσε μέσα από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας την Παρασκευή και για όλο το Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στο νησί, τονίζοντας ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις των Κρητικών τον ώθησαν στο να επισπεύσει την επίσκεψή του στην Κρήτη για το θέμα των Δασικών Χαρτών.

Σε δεκάδες ερωτήματα που δέχτηκε από την Κατερίνα Σαλαπάτα και τον Μάνο Δασκαλάκη, ο υπουργός αναφέρθηκε στην 6μηνη παράταση που έχει δοθεί έτσι ώστε να διορθωθούν τα λάθη στους Δασικούς Χάρτες, τονίζοντας ότι με μία σειρά υπουργικές αποφάσεις, αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να εκφράσουν την πιθανή αντίρρησή τους στα νέα δεδομένα που θα έχουν προκύψει.

Ο υπουργός αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν προκύψει από τους Δασικούς Χάρτες, χαρακτηριστικά είπε ότι έχουμε μεγάλες εκτάσεις που καλύπτονται από θαμνοειδή βλάστηση (ασπάλαθος), ενώ αναφερόμενος στο ιδιοκτησιακό τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως «τα προβλήματα τα έχουμε κληρονομήσει. Η ανάρτηση και οι μελέτες δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, εμείς τα παραλάβαμε και προσπαθούμε να δώσουμε λύση».

 «Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας αν δεν στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο ερώτημα όταν δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας τι γίνεται, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως ο πολίτης εκείνος που είτε έχει κληρονομήσει είτε έχει αγοράσει, η πολιτεία θα προχωρήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες «πατώντας» στο Σύνταγμα και το Συμβούλιο Επικρατείας και μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις αυτό θα επιλυθεί.

«Δεν κινδυνεύουν οι ενισχύσεις»

Αναφορικά με τις ενισχύσεις ο υπουργός τόνισε πως «οι ενισχύσεις είτε είναι σε κτηνοτρόφους είτε σε γεωργούς, δεν κινδυνεύουν», ενώ επεσήμανε πως αυτό θα γίνει «φυσικά και μετά τις πρωτοβουλίες που θα παρθούν για να ξεκαθαριστεί ο δασικός χαρακτήρας, καθώς και από σφάλμα κάποιες περιοχές έχουν χαρακτηριστεί δασικές».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση κανένας πολίτης να χάσει την περιουσία του φτάνει να μπορεί να αποδείξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς μέσα από μία διαδικασία που θα είναι πολύ απλή και θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, αλλά και την πολιτεία να επιλύσει ένα διαχρονικό, κοινωνικό πρόβλημα διά παντός.

Όσον αφορά τη διαδικασία που φαίνεται όπως είπε θα διαρκέσει πάνω από 6 μήνες, στόχος είναι σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα να διορθωθούν τα σφάλματα και μετά θα καταθέσει ο πολίτης τις αντιρρήσεις του.

Όπως τόνισε ο υπουργός, «πρέπει να ολοκληρώσουμε γρήγορα και σωστά τη διαδικασία, χωρίς να ταλαιπωρείται ο πολίτης. Δεν πρόκειται να αφήσουμε όλους αυτούς που πραγματικά αισθάνονται "αδικημένοι" να έχουν ερωτηματικά».

Παράλληλα τόνισε: «Δεν θέλουμε να στείλουμε τους πολίτες στα Δικαστήρια και να προχωρήσουν σε χιλιάδες αγωγές. Υπάρχει τρόπος για να λύσουμε αυτό που είναι προφανές για τον πολίτη. Για εκείνον που για δεκαετίες γνωρίζει τη περιουσία του».

Αναφέρθηκε επίσης στις Επιτροπές Αντιρρήσεων τονίζοντας πως εκείνοι που θέλουν να κινηθούν νομικά πριν το κάνουν θα εξετάζεται το αίτημά τους με δίκαιο τρόπο από τις Επιτροπές. «Είναι άνθρωποι από την κοινωνία,τα μέλη της Επιτροπής», διευκρίνισε.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν πολίτες που μπορούν να χάσουν περιουσίες τους, είπε: «Όχι. Δεν πρέπει να φοβούνται οι πολίτες της Κρήτης, αρκεί την περιουσία τους να κατέχουν με νόμιμο τρόπο», ενώ επεσήμανε καταλήγοντας πως: «Θα διορθωθούν οι χάρτες, έχουμε εντοπίσει τα σφάλματα και θα τα διορθώσουμε. Και στη συνέχεια θα δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες να καταφύγουν στις Επιτροπές Αντιρρήσεων».

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News