Εικονική υιοθεσία για τα αδέσποτα της ΒΙΠΕ Ηρακλείου - Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Κρήτη
Εικονική υιοθεσία για τα αδέσποτα της ΒΙΠΕ Ηρακλείου - Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπουδαία εθελοντική πρωτοβουλία για τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα αδέσποτα της Βιομηχανικής

Μια πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία, που σκοπό έχει να αναβαθμίσει τις συνθήκες επιβίωσης-διαβίωσης δεκάδων αδέσποτων σκυλιών τα οποία βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στον χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής του Ηρακλείου, ξεκινά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα.

Ελάχιστοι εθελοντές πασχίζουν τα τελευταία χρόνια να υποστηρίξουν περίπου 250 από τα αδέσποτα που ζουν μέσα και γύρω από τη βιομηχανική ζώνη. Βλέποντας καθημερινά τις ανάγκες να πολλαπλασιάζονται, τα ζώα να υποσιτίζονται, να μαστίζονται από τις ασθένειες που προκαλούν τα παράσιτα, αλλά και να υποφέρουν από βαρύτατους τραυματισμούς, επιχειρούν σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους του Ηρακλείου να υλοποιήσουν μια πρωτοβουλία η οποία μπορεί να εξασφαλίσει ευρύτερη κοινωνική και ουσιαστική στήριξη στα αδέσποτα. Όχι μόνο της Βιομηχανικής Περιοχής, αλλά και οπουδήποτε υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να στηρίξουν τα αδέσποτα της γειτονιάς τους, της περιοχής τους.

Η πρόταση για την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος εικονικής υιοθεσίας των αδέσποτων, το οποίο εξασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια, έχει κοινοποιηθεί στον Κτηνιατρικό Σύλλογο και έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό, με την ελπίδα να υποστηριχτεί θεσμικά από τον Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε, παρά την πολύμηνη αναμονή.

Το πρόγραμμα εικονικής υιοθεσίας Stray Action απευθύνεται σε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες οι οποίοι μπορούν να υιοθετήσουν εικονικά ένα αδέσποτο της Βιομηχανικής Περιοχής, εξασφαλίζοντας την αποπαρασίτωση, τον εμβολιασμό του είτε ακόμη και τη μηνιαία διατροφή του.

Στα συνεργαζόμενα κτηνιατρεία, όπου θα υπάρχει αναρτημένη αφίσα η οποία θα ενημερώνει ότι συμμετέχει στη δράση Stray Action, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αγοράζει, λαμβάνοντας και την αντίστοιχη νόμιμη απόδειξη, το προϊόν αποπαρασίτωσης της επιλογής του, να πληρώσει τον ετήσιο εμβολιασμό, είτε την παροχή ιατρικών υπηρεσιών όπως οι αιματολογικές εξετάσεις, δηλώνοντας το όνομα και τον κωδικό του αδέσποτου στο οποίο αντιστοιχεί η δωρεά. Οι εθελοντές αναλαμβάνουν να μεταφέρουν στο κτηνιατρείο το αδέσποτο ζωάκι για τον εμβολιασμό, την αποπαρασίτωσή του, είτε για να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Επιπλέον κάθε κτηνιατρείο μπορεί να διαμορφώσει ένα δικό του προτεινόμενο πακέτο προσφοράς: με τη 2μηνη/6μηνη/ετήσια αποπαρασίτωση κάθε ζώου, είτε πρόγραμμα με εμβολιασμού.

Εικονικές υιοθεσίες αδέσποτων μπορούν να γίνουν τόσο από πολίτες όσο από φορείς, επιχειρήσεις, συλλόγους ή σχολεία, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα μας για τη φροντίδα και την περίθαλψη των αδέσποτων.

Ήδη σε δύο κτηνιατρεία του Ηρακλείου έχουν αναρτηθεί σχετικές αφίσες, ωστόσο η προμήθεια των ειδών είτε η κάλυψη εξετάσεων μπορεί να γίνει και από οποιοδήποτε κτηνιατρείο επιλέξει ο καθένας. Απλά απαιτείται περαιτέρω συνεννόηση με τους εθελοντές.

Το πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει πιλοτικά με την ένταξη των σκυλιών που είναι αποδεδειγμένα αδέσποτα (διαθέτουν τσιπ από το Κυνοκομείο του Ηρακλείου) και μπορεί να επεκταθεί, εφόσον υποστηριχτεί από επιπλέον εθελοντές μέσω δράσεων όπως “Υιοθετείστε εικονικά το αδέσποτο της γειτονιάς σας”.

Πώς γίνεται η “υιοθεσία”

Τα χρήματα αντιστοιχούν στο ζωάκι που επιλέγουμε

Η δημοσιογράφος Έλλη Κοκάλη, μία από τις εθελόντριες που συμβάλλουν στην περίθαλψη των αδέσποτων της Βιομηχανικής Περιοχής και συντονίζει τη δράση, εξηγεί: «Εικονικές υιοθεσίες αδέσποτων μπορούν να γίνουν τόσο από πολίτες όσο από φορείς, επιχειρήσεις, συλλόγους ή σχολεία, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα μας, για τη φροντίδα και την περίθαλψη των αδέσποτων. Είναι μια πολύ απλή διαδικασία, ουσιαστικά αυτονόητη για όλους τους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους που δεν μπορούν να υιοθετήσουν, είτε να φιλοξενήσουν ένα αδέσποτο.

Λειτουργεί όπως για παράδειγμα στα εμπορικά καταστήματα προμηθευόμαστε μια κάρτα δώρου. Τα χρήματα δεν καταλήγουν σε κανένα κουμπαρά, δεν τα διαχειρίζεται κανένας. Αντιστοιχούν στο ζωάκι που επιλέγει να στηρίξει ο καθένας και μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του μέσα από τη σελίδα που έχουμε, μέσω της οποίας προσπαθούμε να βρούμε υιοθεσίες στα αδέσποτα της Βιομηχανικής. Πολύ μεγάλη χαρά μας θα ήταν αν αυτός ο άνθρωπος, που αναγνωρίζει την ανάγκη του ζώου και θέλει να το βοηθήσει, θα ήθελε σε εβδομαδιαία είτε μηνιαία βάση να έρχεται και μαζί με τους εθελοντές να φροντίσει το ζωάκι, να το ταΐσει, να το αποπαρασιτώσουμε μαζί μας, είτε να είναι παρών στο κτηνιατρείο όπου το μεταφέρουμε.

Εμείς οι εθελοντές αναλαμβάνουμε τα υπόλοιπα. Να μεταφέρουμε το ζωάκι στο κτηνιατρείο για να έχει τη φροντίδα που χρειάζεται, ώστε να μην περιφέρεται άρρωστο, γεμάτο ψύλλους και τσιμπούρια στους δρόμους όπως γίνεται σήμερα. Οι αντοχές των εθελοντών έχουν εξαντληθεί προ πολλού, γιατί ο αριθμός των σκυλιών είναι αδιανόητα μεγάλος για την περιοχή. Στην πλειοψηφία τους τα αδέσποτα της Βιομηχανικής εμβολιάστηκαν μία φορά στη ζωή τους, όταν στειρώθηκαν, πριν δύο, τρία, πέντε χρόνια, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός σκυλιών που είναι ήδη πολύ άρρωστα. Τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούμε να βρούμε άκρη με τον Δήμο για να καλυφθούν υποτυπώδεις ανάγκες, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Εμείς ως εθελοντές, πάντα με τη βοήθεια πολιτών, έχουμε καλύψει το κόστος για σωρεία χειρουργικών επεμβάσεων: σπασμένα πόδια, κομμένα πόδια, θεραπείες για ερλίχια και καλαζάρ που δεν καλύπτονται από τον Δήμο. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και για εμάς σαν εργαζόμενους και εθελοντές, γιατί δεν μπορούμε να προσφέρουμε στοιχειώδη βοήθεια στα αδέσποτα της Βιομηχανικής. Η μόνη μας ελπίδα είναι αυτό που μπορεί να κάνει ο κάθε πολίτης μόνος του, με ουσιαστικό τρόπο. Έχουμε ακόμη κάνει πρόταση να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, όπως και στους πολίτες, με εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη για όποιους συμβάλλουν στην περίθαλψη των αδέσποτων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News