Δασικοί χάρτες - Κρήτη: Παράταση - «Παγίδα» - Αντίθετοι οι αγρότες στην κυβερνητική «ντρίπλα»

Κρήτη
Δασικοί χάρτες - Κρήτη: Παράταση - «Παγίδα» - Αντίθετοι οι αγρότες στην κυβερνητική «ντρίπλα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τη Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή, το αίτημα ήταν εξαρχής η απόσυρση και η διόρθωση των χαρτών και όχι η υποβολή ενστάσεων.

Μεγάλος ήταν ο ξεσηκωμός στην Κρήτη χθες με αίτημα την απόσυρση των δασικών χαρτών, αφού οι αγροτικές κινητοποιήσεις "έφερναν" εικόνες από τις μαζικές κινητοποιήσεις παλαιότερων ετών. Έτσι, υπό το βάρος των αντιδράσεων, εξεδόθη χθες το βράδυ ανακοίνωση για εξάμηνη παράταση στην υποβολή ενστάσεων, που όμως δεν ικανοποιεί τους αγρότες, οι οποίοι και παρέμεναν στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, πραγματοποιώντας από το πρωί κατάληψη του κτηρίου!

«Είναι παράταση- "παγίδα". Δε μας ικανοποιεί», είπαν στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" οι αγρότες. Σύμφωνα με την Συντονιστική Επιτροπή, το αίτημα ήταν εξαρχής η απόσυρση και η διόρθωση των χαρτών και όχι η υποβολή ενστάσεων. Οι αγρότες θεωρούν ότι, αν μπουν στη λογική των ενστάσεων, πρώτον νομιμοποιούν τους δασικούς χάρτες και δεύτερον θα εμπλακούν σε έναν κυκεώνα, που θα καταλήξει σε βάρος τους. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται η παγίδα που βρίσκει τους αγρότες απέναντι στην κυβερνητική θέση, με δεδομένη και την ιδιαιτερότητα της Κρήτης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η οριζόντια παράταση

Αναλυτικότερα, μετά από μία μέρα μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων στην Κρήτη, στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο γραφείο του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε αποκλειστικά για το θέμα των δασικών χαρτών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, και τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά και Γιώργο Αμυρά, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον Νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση ψήφισε τον Μάιο του 2020 τον Νόμο 4685/2020, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.

Μεταξύ αυτών, είναι η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες τού θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Ανυποχώρητοι οι αγρότες

Στο Ηράκλειο, οι αγρότες από τον Αγροτικό Σύλλογο Αρχανών-Αστερουσίων συγκεντρώθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου Μανόλη Καρκαβάτσο, ενώ η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή, με πρόεδρο τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, είχε προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο, από το οποίο και πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία μέχρι την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Μέχρι χθες, την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας, η κατάληψη της Αποκεντρωμένης ήταν σε εξέλιξη.

Εκπρόσωποι των αγροτών είχαν συνάντηση χθες το πρωί με τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη. «Για πρώτη φορά οι αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους και δε διεκδικούν λεφτά, αλλά διεκδικούν τη γη τους. Όλα τα κόμματα αναγνωρίζουν πως οι δασικοί χάρτες έχουν λάθη. Να τους πάρει άμεσα πίσω η κυβέρνηση και να τα διορθώσει», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των αγροτών στη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.

«Αντί να μας στηρίξει το κράτος να αναπτύξουμε τον πρωτογενή τομέα, μας βάζει απέναντί του να διεκδικούμε τα αυτονόητα», τόνισαν χαρακτηριστικά τόσο ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης και ο Μύρων Χιλετζάκης, όσο και στελέχη των Αγροτικών Συλλόγων που μετέχουν στην Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή.

Η κ. Κοζυράκη ανέφερε πως ενδέχεται να έρθει ο υπουργός Περιβάλλοντος στην Κρήτη και να ανακοινώσει αλλαγές για τους δασικούς χάρτες, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα νόμο που λύνει κάποια θέματα από όσα διεκδικούν οι αγρότες και βρίσκεται στο ΣτΕ αναφορικά με θέματα χρησικτησίας και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Η Μαρία Κοζυράκη, στη συνέχεια, αποχώρησε και ξεκίνησε και επίσημα η κατάληψη του κτηρίου.

Στο Ρέθυμνο

Χιλιάδες εξοργισμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι σε Ρέθυμνο και Χανιά προχώρησαν σε κατάληψη των Δασαρχείων, διαμηνύοντας εκ νέου στην κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα που δημιούργησαν οι δασικοί χάρτες. Στο Ρέθυμνο, μάλιστα, η πορεία των χιλιάδων αγροτών ήταν μεγαλειώδης, καθώς, πέρα από τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα, επιστρατεύτηκαν ακόμα και γεωργαλίδικα άλογα, κατακλύζοντας την πλατεία της Αντιπεριφέρειας. Οι εξοργισμένοι αγρότες μαζί με τα παιδιά τους καλούν τους βουλευτές του Ρεθύμνου να πάρουν ξεκάθαρη θέση, αλλιώς - όπως λένε - να παραιτηθούν. Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι στο Δασαρχείο συναντήθηκαν καθ' οδόν με το μεγάλο κομβόι των αγροτών από τον Μυλοπόταμο και, διασχίζοντας με τα τρακτέρ, τα αγροτικά οχήματα και τα γεωργαλίδικα άλογα όλη την πόλη, έφτασαν στην πλατεία έξω από την Αντιπεριφέρεια, η οποία τελεί σε συμβολική κατάληψη. Επίσης κλειστές για το κοινό ήταν και οι υπηρεσίες των Δήμων, αλλά και της εφορίας.

Με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τους δασικούς χάρτες, αλλά και ενόψει της καθόδου στην Κρήτη του υπουργού Περιβάλλοντος, οι αγρότες διαμηνύουν πως ο αγώνας τους δε θα έχει τέλος, ενώ στο πλευρό τους βρίσκεται και η Περιφέρεια Κρήτης.

Στα Χανιά

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Χανίων και της Αντιπεριφέρειας πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ζήτησαν να μην προχωρήσει η Πολιτεία στην κύρωση των δασικών χαρτών, υποστηρίζοντας ότι περιέχουν λανθασμένα στοιχεία, ενώ αντιπροσωπία τους συναντήθηκε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Πολύμνια Σκλαβάκη, στην οποία επέδωσαν και ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Οι συγκεντρωμένοι, που είχαν και τη συμπαράσταση των δημάρχων Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και Σφακίων Μανούσου Χιωτάκη, έφτασαν στη Διεύθυνση Δασών με μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από την είσοδο της πόλης των Χανίων στον κόμβο Μουρνιών. Μετά τη Διεύθυνση Δασών κατευθύνθηκαν με τα οχήματά τους προς την Αντιπεριφέρεια Χανίων, κλείνοντας για περίπου μισή ώρα τον δρόμο μπροστά από το κτήριο όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες της.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανοικτή επιστολή προς τους πολίτες της Κρήτης

Εκ μέρους των τμημάτων Δασικών Χαρτογραφήσεων των Διευθύνσεων Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, εκδόθηκε χθες ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες του νησιού. Μεταξύ των άλλων η επιστολή αναφέρει:

«Πολλές φορές κατηγορούνται οι δασικοί υπάλληλοι και η Δασική Υπηρεσία γιατί παρέλαβαν, διόρθωσαν, θεώρησαν και ανάρτησαν τους δασικούς χάρτες, όπως ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν ως δημόσιοι υπάλληλοι. Ο δασικός χάρτης παραδόθηκε σε τρία στάδια στις δασικές υπηρεσίες από τους μελετητές, και έπρεπε μέσα σε διάστημα δύο μηνών κάθε φορά να διορθωθεί. Μέσα σε αυτό το διάστημα έγινε η καλύτερη δυνατή προσπάθεια για τη διόρθωσή του. Όλα τα δεδομένα που στάλθηκαν από τους φορείς (Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπουργεία κ.λπ.) ενσωματώθηκαν τόσο κατά την κατάρτιση όσο και κατά την αναμόρφωση των δασικών χαρτών. Χωρίς διορθώσεις από τη Δασική Υπηρεσία το αποτέλεσμα θα ήταν ανάρτηση χωρίς καμία διόρθωση. Στηρίξτε τους δασικούς υπαλλήλους που δίνουν ένα μεγάλο αγώνα μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες, με πολλές ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικές υποδομές, για τον έλεγχο των πρόδηλων λαθών και των αντιρρήσεων στον δασικό χάρτη. Συμπορευτείτε μαζί μας στο δίκαιο αίτημά μας στην Πολιτεία να στελεχώσει τις Δασικές Υπηρεσίες ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες και να προστατεύσουμε ουσιαστικά τα δασικά οικοσυστήματα, την κληρονομιά των προγόνων μας, τη φυσική ομορφιά για την οποία είναι περήφανη όλη η Κρήτη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News