Καιρός: «Σκονισμένη» η Κρήτη σήμερα με θυελλώδεις νοτιάδες - Πού άγγιξε τους 29 βαθμούς ο υδράργυρος

Κρήτη
Καιρός: «Σκονισμένη» η Κρήτη σήμερα με θυελλώδεις νοτιάδες - Πού άγγιξε τους 29 βαθμούς ο υδράργυρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών

"Σκονισμένο" θα είναι το τοπίο στην Κρήτη και το επόμενο 24ωρο, όπως δείχνουν τα καιρικά φαινόμενα. Η σκόνη θα συνεχίσει να βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, ενώ οι σχεδόν θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στα βόρεια παράλια του νησιού θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σκηνικού δύσκολου. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η ύπαρξη ενός τέτοιου σκηνικού διαμορφώνει προϋποθέσεις ανάπτυξης πυρκαγιών.

Για σήμερα Τρίτη τα προβλήματα θα είναι πολλά και η σκόνη που θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα θα είναι μεγάλη, πράγμα που θα δυσκολέψει στις μετακινήσεις τους δημότες Ηρακλείου. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και την πρόγνωση καιρού που δίνει, η ένταση των νοτίων ανέμων στις βόρειες παραλιακές περιοχές του νησιού της Κρήτης θα φτάσουν σήμερα τα 7 και πιθανόν τοπικά τα 8 μποφόρ.

Παράλληλα, όπως τονίζει ο ίδιος, «οι καταβάτες άνεμοι θα ανεβάσουν σημαντικά τη θερμοκρασία στα βόρεια, φτάνοντας τοπικά τους 25-27 βαθμούς. Οι συνθήκες αυτές προκαλούν συνθήκες γρήγορης εξάπλωσης πυρκαγιών, οπότε απαιτείται αυξημένη προσοχή».

Οι νότιοι άνεμοι θα εξασθενήσουν από σήμερα, κατά τις απογευματινές ώρες.

Θερμοκρασία στους 29 βαθμούς και ριπές ανέμου στα 134 km/h το πρωί τη Τρίτης 06/04 στην Κρήτη

 Μάλιστα σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, οι καταβάτες νότιοι άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα και την εντυπωσιακή άνοδο της θερμοκρασίας μέσα στη νύχτα, φθάνοντας τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στους 27-29 βαθμούς, κυρίως σε περιοχές των Χανίων.

Οι 8 υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας και ριπών ανέμων που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο νησί μέχρι τις 9 το πρωί της Τρίτης δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί και όπως φαίνεται ξεχωρίζουν τα Φαλάσαρνα με 28,9 βαθμούς Κελσίου , η περιοχή Νεροκούρος στα Χανιά με 27,7 βαθμούς, το κέντρο των Χανίων με 27,4 βαθμούς κελσίου αλλά και το Κολυμπάρι Χανίων μέ 27,1 βαθμούς κελσίου.

Άπαντες σε ετοιμότητα

Χθες το μεσημέρι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καθιστά σαφές πως για σήμερα ο καιρός θα παρουσιάζει νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών, ενώ η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 26 βαθμούς Κελσίου. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως άπαντες πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ οι ιδιοκτήτες ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών πρέπει να βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με δελτίο πρόγνωσης της ΕΜΥ που εκδόθηκε στις 5/4/2021 (σ.σ. χθες), για την Τρίτη 6/4/2021 (σ.σ. σήμερα) θα επικρατήσουν τα κάτωθι καιρικά φαινόμενα: Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στις Κυκλάδες και από το απόγευμα αίθριος καιρός.

Άνεμοι στα 7 με 8, που από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 22 και τοπικά στη Βόρεια Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου».

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Προσοχή και από το Λιμεναρχείο

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως «καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζομένων στην περιοχή μας πλοίων και μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης των σκαφών τους.

Ορμούντα επαγγελματικά αλιευτικά, πλοία αναψυχής και μικρά σκάφη να αποφύγουν δραστηριοποίησή τους κατά τον χρόνο ισχύος του δελτίου καιρικών φαινομένων.

Ρυμουλκά, ναυαγοσωστικά, αλιευτικά και εθελοντικές ομάδες καλούνται να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για παροχή συνδρομής σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Καλούνται τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη συχνή αναμετάδοση των παραπάνω εντολών-οδηγιών καθ' όλη τη διάρκεια που θα βρίσκονται σε ισχύ τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Τέλος, γίνεται γνωστό ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες της Κρήτης οφείλουν να δείξουν αυξημένη ευαισθησία και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις μετακινήσεις στις οποίες θα προβούν, ενώ η Πολιτική Προστασία του νησιού θα πρέπει να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης».

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική πρόγνωση του καιρού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News