Δασικοί Χάρτες: Παράταση 6 μηνών για τις αντιρρήσεις - Διαφωνούν οι Κρητικοί: «Εκτός τόπου και χρόνου η Κυβέρνηση»

Κρήτη
Δασικοί Χάρτες: Παράταση 6 μηνών για τις αντιρρήσεις - Διαφωνούν οι Κρητικοί: «Εκτός τόπου και χρόνου η Κυβέρνηση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Κρητικοί ζητούν τη συνολική απόρριψη των δασικών χαρτών, όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή

Παράταση 6 μηνών για τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών αποφάσισε η Κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή ανακοίνωσε και τη μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση της Κυβέρνησης δε φαίνεται να ικανοποίει τους αγρότες της Κρήτης, καθώς, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης στη κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV, λίγο μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η «Κυβέρνηση εμφανίζεται εκτός τόπου και χρόνου σε ο,τι έχει να κάνει με την Κρήτη».

Όπως δήλωσε, η Επιτροπή των Αγροτών απορρίπτει την ανακοίνωση της Κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας ως «τρικ» την 6μηνη παράταση των αντιρρήσεων, αλλά και τη μείωση του τέλους.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης δεν σχετίζονται με τα αιτήματα των Κρητικών, καθώς οι δασικοί χάρτες – συγκεκριμένα για το νησί μας – είναι λάθος από τη βάση τους, αφού δε λαμβάνουν υπόψιν τους το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο νησί προ ενσωμάτωσής του με την Ελλάδα και μετά.

Έτσι, αυτό που ζητά ο αγροτικός κόσμος του νησιού είναι η απόρριψη των δασικών χαρτών, όπως έχουν διαμορφωθεί για την Κρήτη, συνολικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες:

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαν σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση ψήφισε τον Μάιο του 2020 τον νόμο 4685/2020, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.

Μεταξύ αυτών, είναι η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News