Lockdown: Επανεκκίνηση στην εστίαση αλλά πώς; - Η αγωνία των επιχειρηματιών για το μέλλον

Κρήτη
Lockdown: Επανεκκίνηση στην εστίαση αλλά πώς; - Η αγωνία των επιχειρηματιών για το μέλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματισμοί και τα μέτρα στήριξης που ζητούν

Αναμενόμενη χαρακτήρισαν την απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” παραγωγικοί φορείς της Κρήτης, κάνοντας σαφές πως εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα δεν ανέμεναν κάτι διαφορετικό. Τα προβλήματα ωστόσο είναι πολλά και η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη και απροσδιόριστη για πολλές επιχειρήσεις, καθώς είναι σχεδόν απίθανο οι επιχειρήσεις να αγγίξουν τον τζίρο των προηγούμενων ετών.

Οι επιχειρήσεις του επισιτισμού και της διασκέδασης έχουν δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα. Πέρυσι, οι αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας του επιδημιολογικού φορτίου που ήταν σχετικά εύκολο να μεταδοθεί σε ταβέρνες, μαγαζιά μαζικής εστίασης, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Το καλοκαίρι του 2020, οι καφετέριες και γενικότερα ο επισιτισμός και η διασκέδαση υπολειτούργησαν. Η καθυστέρηση λήψης αποφάσεων από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τη μη τήρηση υγειονομικών μέτρων από μια μειοψηφία επιχειρηματιών, διαμόρφωσαν ένα ομιχλώδες τοπίο.

Τον χειμώνα του 2020-2021, τα μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης ήταν κλειστά εξαιτίας του καθολικού lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση στα τέλη Οκτωβρίου. Πλέον, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το καλοκαίρι, κάνοντας σαφές πως τα μαγαζιά εστίασης θα ανοίξουν μετά τις εορτές του Πάσχα, πράγμα που σημαίνει μέσα Μαΐου. Στον απόηχο της συγκεκριμένης είδησης, η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με επιχειρηματίες και παραγωγικούς φορείς οι οποίοι μίλησαν για τη νέα κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, ενώ αναφερθήκαν στα προβλήματα που θα έχουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνάδελφοί τους επιχειρηματίες την επόμενη μέρα.

«Την εκτίμηση πως θα ανοίξουμε μετά το Πάσχα την είχαμε και εμείς. Από τη στιγμή που υπάρχει τριπλασιασμός ή τετραπλασιασμός κρουσμάτων, είναι λογικό να μην αφήσει η κυβέρνηση τον κόσμο να μετακινείται. Δόθηκε ένα κεφάλαιο επανεκκίνησης, χωρίς ωστόσο να ξέρουμε με σαφή τρόπο πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια. Σίγουρα έχουμε ανάγκη από ένα μεγάλο ποσό χρημάτων ώστε να επανεκκινήσουμε τις επιχειρήσεις. Δεν έχουμε ταμειακά διαθέσιμα, οπότε θα πρέπει σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση να στηρίξει ακόμη και αυτούς που δεν τα δικαιούνται. Αυτό τους το οφείλει η κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Μαρία Αντωνακάκη.

Από την πλευρά του, ο ταμίας του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, Κώστας Σωπασής, υπογραμμίζει: «Εμείς αναμένουμε να ανοίξουμε. Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να φτάσουμε, όμως, στα επίπεδα του 2019. Ελπίζουμε να είναι αμέσως μετά το Πάσχα ή νωρίτερα το άνοιγμα των επιχειρήσεών μας. Θέλουμε ο κόσμος να έρθει στα μαγαζιά μας. Να είναι ασφαλής. Να τηρούνται τα μέτρα. Εμείς ως επιχειρηματίες είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση περί τήρησης υγειονομικού πρωτοκόλλου. Εμείς ήμασταν εκείνοι που κάτω από αντίξοες συνθήκες ανοίξαμε τα μαγαζιά μας χωρίς να έχουμε κανένα σύμμαχο δίπλα μας».

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, η κ. Αντωνακάκη αναφέρθηκε εκτενώς σε μια δέσμη μέτρων που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση ώστε η επόμενη μέρα να είναι πιο εύκολη για τους επιχειρηματίες. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση οφείλει να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ θα πρέπει να καλύψει και μέρος των ενοικίων από τα μαγαζιά. Λογικά μιλώντας, πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα εάν αναλογιστούμε πως η επόμενη μέρα θα είναι μέρα σχεδιασμού.

«Μετά το άνοιγμα των μαγαζιών εστίασης και διασκέδασης, θα πρέπει η κυβέρνηση να εγγυηθεί τη μείωση του ποσού των ενοικίων τουλάχιστον για ένα εξάμηνο. Θα πρέπει επίσης να αναλάβει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, καθώς οι υγειονομικοί κανόνες που θα επιβάλει η κυβέρνηση (αποστάσεις) δε θα μας βοηθούν ώστε να έχουμε το προσωπικό σε πλήρη απασχόληση. Είμαστε υπέρ των αποστάσεων, αλλά εμείς οι ίδιοι ως επιχειρηματίες θα πρέπει να διαχειριστούμε τις αποστάσεις. Θα πρέπει επομένως να το λάβει σοβαρά υπόψη της αυτό η κυβέρνηση ώστε κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί. Θα πρέπει να δοθούν χρηματικά ποσά στις επιχειρήσεις ώστε να μην υπάρχουν “λουκέτα”. Ο ΦΠΑ πρέπει να μειωθεί όσο γίνεται και οριζόντια. Επίσης, για λόγους υγειονομικού ενδιαφέροντος, ζητάμε να δοθεί προτεραιότητα στους εργαζόμενους και σε μας τους επιχειρηματίες όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Σωπασής μίλησε μεταξύ άλλων για τη δική του επιχείρηση. Ο ίδιος έχει μαγαζί στην Αμμουδάρα. Το καλοκαίρι είναι “η εποχή του”, αφού η Αμμουδάρα είναι μια τουριστική περιοχή και τα μαγαζιά δέχονται τουρίστες. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η επιχειρηματική δραστηριότητα της συγκεκριμένης περιοχής είναι μετέωρη, αφού ο τουριστικός κόσμος είναι μετέωρος. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως η οικονομία θα αναταχθεί μόνο εφόσον η κυβέρνηση στηρίξει μαζικά την εστίαση, δηλαδή το σύνολο των επιχειρηματιών και όχι ένα μέρος.

«Δε βλέπω ο τουρισμός να είναι ο πιο κερδοφόρος κλάδος το 2021. Ο τουρισμός πλέει σε αχαρτογράφητα ύδατα. Δεν ξέρουμε εάν θα έρθουν τουρίστες και από ποιο μέρος. Εάν έρθουν, πρέπει να υπάρξει ένα σχεδιάγραμμα. Τα μέτρα της κυβέρνησης για στήριξη της εστίασης και της διασκέδασης βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πρέπει να βάζουμε στεγανά. Εάν θέλει η κυβέρνηση να στηρίξει, ωστόσο, μαζικά τον επισιτισμό και να επανεκκινήσει η οικονομία, θα πρέπει να δώσει “ανάσες” σε όλους. Δεν πρέπει να μπαίνουν κριτήρια στην εστίαση. Θα πρέπει να βοηθηθούν όλοι. Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και η κυβέρνηση οφείλει να βοηθήσει όλους τους επιχειρηματίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ

«Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξει η μαζική εστίαση»

Η Μαρία Αντωνακάκη προχώρησε σε μια συγκεκριμένη δήλωση που αφορά στα μαγαζιά μαζικής εστίασης που φιλοξενούν κόσμο μετά το πέρας μιας τελετής βάφτισης, ενός γάμου ή μιας εκδήλωσης με πολύ κόσμο. Αναφερόμενη σε αυτά τα μαγαζιά, η κ. Αντωνακάκη είπε πως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει δώσει τίποτε στη δημοσιότητα για την επόμενη μέρα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, πράγμα που οδηγεί στη σκέψη ότι είναι σχεδόν απίθανο, όπως θεωρεί η ίδια, να ανοίξουν τις ίδιες ημερομηνίες με τα άλλα μαγαζιά εστίασης. «Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσουν οι μαζικές εκδηλώσεις. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στον χώρο της μαζικής εστίασης, είτε είναι επιχειρηματίες είτε εργαζόμενοι, βρίσκονται πραγματικά μετέωροι. Δεν ξέρουν τι θα κάνουν με τις επιχειρήσεις τους και με το πελατολόγιό τους. Η δομή του προγράμματος που θα λάβει ο επισιτισμός είναι πρόγραμμα ΕΣΠΑ που απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι τυχεροί θα είναι οι 35.000 επιχειρηματίες από τους 82.000 που είμαστε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα μαγαζιά μαζικής εστίασης και τα νυχτερινά μαγαζιά θα μείνουν κλειστά, όπως εκτιμώ εγώ, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το καλοκαίρι θα ανοίξουν, ενώ θεωρώ λίγο αβέβαιο να ανοίξουν τον Μάιο. Θεωρώ πως θα καθυστερήσει το άνοιγμα των μαγαζιών αυτών και πιθανόν να ανοίξουν εφόσον προχωρήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί και επιτευχθεί η ανοσία. Η πορεία της πανδημίας θα καθορίσει υπό ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουν τα μαγαζιά της μαζικής εστίασης», κατέληξε η κ. Αντωνακάκη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News