«Ξεσηκωμός» αγροτών της Κρήτης για τους δασικούς χάρτες

Κρήτη
«Ξεσηκωμός» αγροτών της Κρήτης για τους δασικούς χάρτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγρότες στο Ρέθυμνο καλούν τους Βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση

Ημέρα παγκρήτιων κινητοποιήσεων είναι η σημερινή για τους αγρότες του νησιού, με αίτημα την απόσυρση των δασικών χαρτών.

Στο Ηράκλειο, οι αγρότες από τον σύλλογο Αρχανών – Αστερουσίων συγκεντρώθηκαν στην αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή, με πρόεδρο τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, είχαν προσυγκεντρωθεί στο Παγκρήτιο Στάδιο και στην συνέχεια μετέβησαν στην αποκεντρωμένη Διοίκηση,

https://www.youtube.com/watch?v=FkBM5hvOPok?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Εκπρόσωποι των αγροτών είχαν συνάντηση αργότερα, με την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.

«Για πρώτη φορά οι αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους και δεν διεκδικούν λεφτά, αλλά διεκδικούν τη γη τους. Όλα τα κόμματα αναγνωρίζουν πως οι δασικοί χάρτες έχουν λάθη.

Να τους πάρει άμεσα πίσω η κυβέρνηση και να τα διορθώσει», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των αγροτών στην Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.

«Αντί να μας στηρίξει το κράτος να αναπτύξουμε τον πρωτογενή τομέα μας βάζει απέναντι του να διεκδικούμε τα αυτονόητα», τόνισαν.

«Εγκαταλείπονται τα χωριά κι όσοι μένουν πίσω που με χίλια βάσανα προσπαθούν να επιβιώσουν, αναγκάζονται να προσπαθούν να αποδείξουν πως η γη των παππούδων τους είναι δική τους και δεν είναι οι ασπαλάθοι δάσος», ανέφεραν οι αγρότες και ζήτησαν από την κα. Κοζυράκη να μεσολαβήσει ώστε να επικοινωνήσουν ουσιαστικά και να κάνουν διάλογο με τη κυβέρνηση.

Η κα. Κοζυράκη ανέφερε πως ενδέχεται να έρθει ο υπουργός Περιβάλλοντος στην Κρήτη και να ανακοινώσει αλλαγές για τους δασικούς χάρτες, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα νόμο που λύνει κάποια θέματα από όσα διεκδικούν οι αγρότες και βρίσκεται στο ΣτΕ. αναφορικά με θέματα  χρησικτησίας και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

«Είμαστε μαζί σας. Να παλέψουμε ώστε να είναι νομικά δυνατός ο νόμος για να μη καταπέσει στο ΣτΕ», τόνισε.

«Εγώ δεν θέλω να σας λέω αυτό που θέλετε να ακούσετε. Σας λέω αυτό που είναι αλήθεια. Οι χάρτες θα αλλάξουν, δεν θα αδικηθεί η ύπαιθρος», τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 18:30 θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να επανεξεταστούν ζητήματα που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και στην συνέχεια ο υπουργός ίσως ανακοινώσει τις αλλαγές στο νησί στην επόμενη επίσκεψη του.

Η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, στην συνέχεια αποχώρησε.

Παράλληλα, χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δασαρχείο Ρεθύμνου.

Λαϊκός ξεσηκωμός σήμερα και στην δυτική Κρήτη, στο πλαίσιο της παγκρήτιας κινητοποίησης για τους δασικούς χάρτες.

Χιλιάδες εξοργισμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι σε Ρέθυμνο και Χανιά προχώρησαν σε κατάληψη των δασαρχείων, διαμηνύοντας εκ νέου στην κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα που δημιούργησαν οι δασικοί χάρτες.

Στο Ρέθυμνο μάλιστα η πορεία των χιλιάδων αγροτών ήταν μεγαλειώδης, καθώς πέρα από τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα, επιστρατεύτηκαν ακόμα και γεωργαλίδικα άλογα, κατακλύζοντας την πλατεία της αντιπεριφέρειας.

Λαϊκός ξεσηκωμός και σήμερα στο Ρέθυμνο. Αγροτοκτηνοτρόφοι από κάθε γωνιά του νομού, στο πλαίσιο της παγκρήτιας κινητοποίησης ένωσαν τις δυνάμεις τους, στο υπό κατάληψη δασαρχείο, στέλνοντας νέο ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν διαπραγματεύονται αλλά απαιτούν την απόσυρση των δασικών χαρτών. 

Οι εξοργισμένοι αγρότες μαζί με τα παιδιά τους καλούν τους βουλευτές του Ρεθύμνου να πάρουν ξεκάθαρη θέση, αλλιώς -όπως λένε- να παραιτηθούν. 

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι στο δασαρχείο συναντήθηκαν καθ’ οδόν με το μεγάλο κομβόι των αγροτών από τον Μυλοπόταμο και διασχίζοντας με τα τρακτέρ, τα αγροτικά οχήματα και τα γεωργαλίδικα άλογα όλη την πόλη, έφτασαν στην πλατεία έξω από την αντιπεριφέρεια, η οποία τελεί σε συμβολική κατάληψη. Επίσης κλειστές για το κοινό ήταν σήμερα και οι υπηρεσίες των δήμων, αλλά και της εφορίας.

Με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τους δασικούς χάρτες, αλλά και ενόψει της καθόδου στην Κρήτη του υπουργού Περιβάλλοντος, οι αγρότες διαμηνύουν πως ο αγώνας τους δεν θα έχει τέλος, ενώ στο πλευρό τους βρίσκεται και η περιφέρεια Κρήτης.

Αντίστοιχο το σκηνικό και στα Χανιά. Η προσυγκέντρωση έγινε στον κόμβο Μουρνιών, ενώ υπό κατάληψη τελεί και η δασική υπηρεσία του νομού. Το παρών και στην συγκέντρωση των Χανίων έδωσαν και οι αυτοδιοικητικοί. 

Οι αγρότες των Χανίων προχώρησαν το μεσημέρι σε μηχανοκίνητη πορεία προς την αντιπεριφέρεια.Οι ίδιοι δηλώνουν «αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος», ενώ καλούν τους Βουλευτές Ρεθύμνου να πάρουν «ξεκάθαρη θέση, και αν δεν μπορούν να παραιτηθούν».Παράλληλα, τονίσαν πως την «ευθύνη για την πανδημία την έχει η πολιτεία και οι κυβερνώντες ευθύνονται που έβγαλαν τους αγρότες έξω από τα σπίτια και τα χωράφια τους με τις αποφάσεις τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News