Κρήτη

«Φουντώνει» η οργή των αγροτών για τους δασικούς χάρτες

Νέες κινητοποιήσεις την Δευτέρα και την Τρίτη

Ημέρες παγκρήτιων κινητοποιήσεων, με αίτημα την απόσυρση των δασικών χαρτών, είναι η ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου και η Τρίτη 6 Απριλίου. Με προσυγκεντρώσεις και μηχανοκίνητες πορείες, αλλά και με ενίσχυση της κατάληψης που είναι ήδη σε εξέλιξη στο Δασαρχείο Ρεθύμνου, καθώς και καταλήψεις όλων των Δασαρχείων της Κρήτης, ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος του νησιού μας θα διεκδικήσει και πάλι δυναμικά την ακύρωση των σχεδίων υφαρπαγής του 65% της Κρήτης!

Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι αγροτοκτηνοτρόφοι που ανήκουν στην Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κατά των Δασικών Χαρτών και την Τρίτη προχωρά σε κινητοποιήσεις το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα (που ανήκει στις δυνάμεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων).

Συγκεκριμένα, η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή, με πρόεδρο τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, ανακοίνωσε για τη Δευτέρα την ακόλουθη δράση: Στο Ηράκλειο, η προσυγκέντρωση θα γίνει στο Παγκρήτιο Στάδιο στις 12 το μεσημέρι. Στα Χανιά, η προσυγκέντρωση θα γίνει στον κόμβο Μουρνιών την ίδια ώρα. Στο Ρέθυμνο η προσυγκέντρωση ανακοινώθηκε για τον κόμβο Πανόρμου για την επαρχία Μυλοποτάμου στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας, ενώ οι υπόλοιποι Ρεθυμνιώτες θα έχουν κατεύθυνση το Δασαρχείο, που τελεί ήδη υπό κατάληψη από την περασμένη Τρίτη 30 Μαρτίου. Στο Λασίθι θα γίνει ανάλογη διαμαρτυρία. Στη συνέχεια θα γίνει συμβολική κατάληψη όλων των Δασαρχείων της Κρήτης.

«Δε θα υποχωρήσουμε»

Σε χθεσινή γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κατά των Δασικών Χαρτών Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μέσω της οποίας ανακοίνωσε και το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων της Δευτέρας, τόνισε τα εξής: «Μετά από πολυήμερες προσπάθειες και πάρα πολλές συζητήσεις με διάφορους “αρμόδιους”, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όλοι αυτοί οι αρμόδιοι μαζί και ενορχηστρωμένα αρνούνται να δώσουν απάντηση στο πολύ μεγάλο πρόβλημα όλων των Κρητικών που δημιούργησε και ανέδειξε η ανάρτηση των δασικών χαρτών από τα Δασαρχεία όλων των νομών της Κρήτης. Επειδή πιθανόν να μην έχει γίνει αντιληπτό από το κεντρικό κράτος το μέγεθος του προβλήματος που έχουμε σχεδόν όλοι οι Κρητικοί, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και ιδιότητας, θεωρούμε ότι πρέπει να το δείξουμε για να το καταλάβουν όλοι.

Καλούμε όλους τους Κρητικούς να δώσουν τη δέουσα σημασία στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να στηρίξουν τον αγώνα κατά των δασικών χαρτών. Το πρόβλημα δεν είναι αγροτοκτηνοτροφικό, αλλά είναι ιδιοκτησιακό και μας αφορά όλους ανεξαιρέτως...».

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καταλήγει με την παράκληση «προς όλους τους συμμετέχοντες να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης για την πανδημία της COVID (μάσκες, δύο άτομα ανά αυτοκίνητο, αποστάσεις κ.λπ.)».

Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων

Για την ερχόμενη Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της Κρήτης να δώσουν μαχητικό “παρών” στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διοργανώνει.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Δηλώνουμε ότι δε θα αφήσουμε να μας δώσουν και αυτό το “χτύπημα” χωρίς να αντισταθούμε. Μαζικά και οργανωμένα μέσα από τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς μας Συλλόγους παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που μας ξεκληρίζει και απαιτούμε:

* Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός τους χαρακτήρας, ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.

* Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.

* Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο “ομηρίας” των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.

* Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μάς ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη.

* Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων-αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.

* Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων και πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

* Να αντιμετωπιστούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά αναγνώρισή τους.

* Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 5/4 ΣΤΙΣ 11 π.μ.

«Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν κάθε λόγο να κινητοποιούνται ενάντια στους δασικούς χάρτες. Δεν γίνονται για να ξεκαθαρίσουν τον χαρακτήρα της γης ή να προστατέψουν τα δάση. Ξεκαθαρίζουν το τοπίο για να γίνουν πιο εύκολα επενδύσεις που θέλει η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες. Για να στήσουν οι επενδυτές ανεμογεννήτριες και ξενοδοχεία, πρέπει να αναρτηθούν δασικοί χάρτες, για να τους δώσει πιο εύκολα το κράτος γη. Η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε μπρος, η σημερινή τους ολοκληρώνει, αφού δεσμεύτηκαν και οι δύο από το 3ο μνημόνιο.

Ζητούν να αποδείξουμε ότι είμαστε ιδιοκτήτες γης που καλλιεργούμε και βόσκουμε από τους παππούδες μας! Να πληρώσουμε παράβολα, τοπογραφικά! Θα μας γυρέψουν και επιδοτήσεις!

Πρέπει να παλέψουμε! Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού συνεχίζουν τον αγώνα τους!

Το δίκιο δεν κρίνεται σε δικαστήρια, ούτε με συνθήματα που «ψαρεύουν» στα θολά νερά του εθνικισμού, ούτε με τη διάσπαση του αγροτικού κινήματος. Ο αγώνας για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να είναι μαζικός, να αγγίζει την αιτία του προβλήματος, να έχει καθαρό ποιος ευθύνεται. Να βάζει μπροστά αιτήματα που απαντάνε στο πρόβλημα.

Ζητάμε δασικούς χάρτες που θα υπηρετούν τις ανάγκες των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων:

  • Κανένα νέο χαράτσι σε βάρος μας.
  • Καμία επιβάρυνση από διαδικασίες που το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε χωρίς δική μας ευθύνη. Νομοθετική ρύθμιση για δωρεάν αντιρρήσεις χωρίς παράβολα.
  • Παράταση προθεσμίας τουλάχιστον 1 χρόνου για δωρεάν αντιρρήσεις, σε όλες τις περιοχές που αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες και για τις παλιές αναρτήσεις.
  • Καμία επιβάρυνση για αναδασωτέες εκτάσεις που δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας.
  • Καμία επιστροφή ενίσχυσης/επιδότησης που πήραν βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι λόγω ανάρτησης δασικών χαρτών.
  • Να δοθεί δυνατότητα χρήσης δασικών εκτάσεων που είχαν εκχερσωθεί χωρίς άδεια και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης.
  • Να μην αναγνωρισθούν και στους δασικούς χάρτες οι καταπατήσεις μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών κλπ.· Να λυθεί το πρόβλημα εξαιρέσεων από αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα, προορισμού.
  • Εξασφάλιση αναγκαίου προσωπικού/πόρων στις υπηρεσίες για προστασία των δασών.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια