Κρήτη: Νέος αγροτικός ξεσηκωμός - Στους δρόμους ξανά για τους δασικούς χάρτες

Κρήτη
Κρήτη: Νέος αγροτικός ξεσηκωμός - Στους δρόμους ξανά για τους δασικούς χάρτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ζεσταίνουν και πάλι μηχανές» αγρότες και κτηνοτρόφοι

Σε νέες κινητοποιήσεις με αίτημα την άμεση απόσυρση και την ανάρτηση των δασικών χαρτών ξανά, αφού θα έχουν όμως διορθωθεί πρώτα, προχωρούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας οι αγρότες της Κρήτης.

Ως ήμερα των κινητοποιήσεων έχει οριστεί η Τρίτη 6 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι,στις πρωτεύουσες των νομών της Κρήτης. 

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων και επιτροπών αγώνων απευθύνεται ηχηρό καλέσμα για μια μαζική και δαναμική κινητοποίσηη την ερχόμενη Τρίτη με μήλον της έριδος του δασικούς χάρτες.

Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της Κρήτης να δώσουν μαχητικό παρών στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διοργανώνει το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στην αρπαγή της γης μας με εργαλείο τους δασικούς χάρτες.

Οργανώνουμε με κάθε πρόσφορη μορφή τον αγώνα μας με διατρανώνουμε την αντίθεση μας στους στόχους και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης η οποία με την ανάρτηση των δασικών χαρτών  θέλει να προχωρήσει το σχέδιο αρπαγής της γης μας προς όφελος των πολυεθνικών. Συνεχίζει με την σειρά της, τις νομοθετικές παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής της εμπορευματοποίησης της γης.

Η κύρωσή τους θα διευκολύνει στο «ξεκαθάρισμα του τοπίου» στη γη, ώστε να επιταχυνθούν οι κερδοφόρες επενδύσεις στο πλαίσιο της «ανάπτυξης» τους από την οποία θα βγουν κερδισμένες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο και οι τράπεζες. Χαμένοι θα βγουν οι μικροί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι αφού ανάμεσα στις συνέπειες που θα έχει η κύρωσή τους θα είναι η καταστροφή της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια αλλά και η διευκόλυνση της καταστροφής εκτάσεων δασικού χαρακτήρα,.

Βρήκαν λοιπόν τις ιδανικές συνθήκες για να προχωρήσουν αυτό το μνημονιακό τους καθήκον. Η συνθήκες τις πανδημίας αλλά και η οικονομική κρίση που την ζούμε μέρα με την μέρα όλο και πιο βαθιά στο πετσί μας λειτουργούν εις βάρος μας. Μας καλούν να αποδείξουμε ότι είμαστε ιδιοκτήτες της γης μας, της γης που καλλιεργούμε όλα αυτά τα χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μας καλούν να πληρώσουμε ένα κάρο λεφτά την ίδια στιγμή που η τιμές των προϊόντων μας κατρακυλούν ενώ τα αγροεφόδια και συνολικά το κόστος παραγωγής ανεβαίνει συνεχώς. Ταυτόχρονα τα προϊόντα μας συνεχίζουν πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω του κόστους παραγωγής ενώ πολλά από αυτά μένουν αδιάθετα, η απληρωσιά και τα φέσια πάνε και έρχονται. Ταυτόχρονα τα χρέη και οι υποχρεώσεις μας τρέχουν και δεν υπάρχει καμία στήριξη από το κράτος.

Δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε να μας δώσουν και αυτό το χτύπημα χωρίς να αντισταθούμε. Μαζικά και οργανωμένα μέσα από τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς μας Συλλόγους παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που μας ξεκληρίζει και απαιτούμε:

  • Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
  • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
  • Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη.
  • Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων - αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.
  • Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. 
  • Να αντιμετωπισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχωνμεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά αναγνώρισή τους.
  • Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Χθες, εξάλλου, επιβεβαιώθηκε η κοινή θέση των αγροτών και της Αυτοδιοίκησης, σε συνάντηση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννη Κουράκη και του προέδρου της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Δασικών Χαρτών Πρίαμου Ιερωνυμάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΔ Κρήτης, «οι κύριοι Κουράκης και Ιερωνυμάκης συζήτησαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειών και στοχευμένων δράσεων, που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναφορικά με το θέμα, ενώ υπήρξε και ενημέρωση για τις επαφές που έγιναν από την ΠΕΔ Κρήτης με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Αμυρά και τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου.

Όπως έχει δεσμευτεί άλλωστε απέναντι στους πολίτες και τους αυτοδιοικητικούς της νήσου, η ΠΕΔ Κρήτης συνεχίζει τις αποφασιστικές παρεμβάσεις της, προκειμένου να επιτευχθούν λύσεις στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών, με κυρίαρχο αυτό της προστασίας των ιδιοκτησιών των πολιτών και των ΟΤΑ.

Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η κοινή θέση για απόσυρση των δασικών χαρτών ώστε να διορθωθούν τα σφάλματα που υπάρχουν και κατόπιν να αναρτηθούν εκ νέου, ενώ τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει σεβαστό από την Πολιτεία το ιδιαίτερο καθεστώς που ισχύει για τις ιδιοκτησίες στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης έκανε γνωστό επίσης ότι, σε πρόσφατη επικοινωνία με τον κ. Αμυρά, συμφωνήθηκε να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΠΕΔ Κρήτης στην ειδική ομάδα που έχει συγκροτήσει το υπουργείο, και η οποία λειτουργεί ως νομοπαρασκευαστική επιτροπή επί του ζητήματος.

Μετά από σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, προτάθηκε να συμμετάσχουν στην ειδική ομάδα του υπουργείου εκ μέρους της ΠΕΔ Κρήτης ως τακτικά μέλη ο κ. Γιώργης Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, και ο κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης. Επίσης, ως αναπληρωματικά μέλη ορίζονται ο κ. Γιάννης Μαλανδράκης, δήμαρχος Πλατανιά και γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης, και ο κ. Γιάννης Στεφανάκης, δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου και μέλος Δ.Σ. ΠΕΔ Κρήτης.

Τέλος οι κ.κ. Κουράκης και Ιερωνυμάκης συμφώνησαν να συνεχίσουν τη μέχρι τώρα συνεργασία, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους άλλους φορείς της Κρήτης, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός σκοπός για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των ΟΤΑ».

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Όπως δεσμευτήκαμε απέναντι στους πολίτες της Κρήτης και τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης του νησιού μας, η ΠΕΔ παρακολουθεί στενά και με απόλυτη υπευθυνότητα το μείζον θέμα των δασικών χαρτών της Κρήτης.

Με τον ορισμό εκπροσώπων της ΠΕΔ στην ειδική επιτροπή του υπουργείου, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε ακόμα πιο άμεσα και πιο αποφασιστικά στις προσπάθειες άρσης των αστοχιών και των αδικιών που έχουν καταγραφεί, με θέσεις και προτάσεις για επίλυση των ζητημάτων.

Η διασφάλιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και των φορέων της Αυτοδιοίκησης είναι απαράβατη αρχή μας.

Πρέπει να προστατευτούν οι ιδιοκτησίες όλων των Κρητικών και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παράλληλα να γίνει σεβαστό το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κρήτης».

«Είμαστε αποφασισμένοι» «Πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις»

Ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Δασικών Χαρτών, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, δήλωσε στη "Ν.Κ." χθες: «Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πρέπει να αποσαφηνιστεί με νόμο. Και να σεβαστούν την ιδιαιτερότητα της Κρήτης. Και, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πάρουν τους χάρτες πίσω. Να τους πάρουν πίσω, γιατί αυτή τη στιγμή έχουν γίνει τέρατα και σημεία. Υπάρχει διγλωσσία. Άλλα λέει η κυβέρνηση, άλλα λέει η Αποκεντρωμένη, άλλα λέει το Δασαρχείο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Να γίνει νομοθετική ρύθμιση να τελειώνουμε. Δε γίνεται το 62 με 65% της Κρήτης να πηγαίνει στο Υπερταμείο, με τη λογική ότι πάει στους δανειστές. Και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αφορά ολόκληρη την κρητική κοινωνία...».

Φωτογραφία από  την προηγούμενη κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης για τους δασικούς χάρτες. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News