«Τσιμπάει» η τιμή του οβελία ενόψει Πάσχα - Προβληματισμός στην Κρήτη για κόστος παραγωγής

Κρήτη
«Τσιμπάει» η τιμή του οβελία ενόψει Πάσχα - Προβληματισμός στην Κρήτη για κόστος παραγωγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κτηνοτρόφοι της Κρήτης ακόμα περιμένουν συνάντηση με τον υπουργό

Για την Κρήτη, σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του ΓΕΩΤΕΕ, το κόστος παραγωγής για ένα αρνί 10 κιλών ανερχόταν σε 60 ευρώ μέχρι πέρυσι και πριν ανέβουν κι άλλο (όπως έγινε φέτος) οι τιμές των ζωοτροφών

Στη Θεσσαλία "τσιμπάνε" λίγο οι τιμές παραγωγού στα αμνοερίφια, με τις προοπτικές αυτές να διαφαίνονται και στο νησί μας, λόγω του επερχόμενου Πάσχα των καθολικών στις 4 Απριλίου και του Πάσχα των Ορθόδοξων στις 2 Μαΐου φέτος, με το κόστος των ζωοτροφών, όμως, να αποτελεί μέγα "αγκάθι", κυρίως για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης. Στο μεταξύ, τα αιτήματα των κτηνοτρόφων της Κρήτης προς το αρμόδιο υπουργό παραμένουν... αναπάντητα και ασφαλώς ανικανοποίητα!

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλία (βάσει πληροφοριών του "ΑγροΤύπου") έχει "τσιμπήσει" 30 λεπτά η τιμή για τα σφάγια και πλέον κυμαίνεται στα 4,50-4,80 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτηση υπάρχει, ταυτόχρονα με περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Οι παράγοντες αυτοί θεωρείται πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών παραγωγού, ιδίως όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, και ενώ πέρυσι η τιμή κοντά στο Πάσχα κυμαινόταν στα 4,80 με 5 ευρώ το κιλό, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα, λόγω της πολύ υψηλής ζήτησης και της ιδιαιτερότητας με τον κορωνοϊό, εκτοξεύτηκε σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα.

Εξάλλου, για την Κρήτη, σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του ΓΕΩΤΕΕ, το κόστος παραγωγής για ένα αρνί 10 κιλών ανερχόταν σε 60 ευρώ μέχρι πέρυσι και πριν ανέβουν κι άλλο (όπως έγινε φέτος) οι τιμές των ζωοτροφών.

Προβληματισμός στην Κρήτη για κόστος παραγωγής

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων περιμένει απαντήσεις στο εξής «πλαίσιο αιτημάτων:

* Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς. Άμεση πληρωμή στην παράδοση. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμποροβιομήχανων.

* Μείωση κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% και κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές.

* Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση ορίων συνταξιοδότησης: 60 για τους αγρότες και 55 για τις αγρότισσες.

* "Όχι" στη μείωση του αφορολόγητου ορίου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα - αύξηση στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

* Καμία ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης και αγώνων. Τώρα κατάργηση των αγροτοδικείων.

Σε σχέση με τους δασικούς χάρτες:

* Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.

* Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.

* Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο "ομηρίας" των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.

* Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μάς ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη.

* Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων και πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

* Να αντιμετωπιστούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά αναγνώρισή τους.

* Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Ζωικό κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης βάζει ως ερώτημα, σε διαβούλευση που άνοιξε με ορίζοντα έως τις 30 Απριλίου, την προϋπόθεση ή όχι ύπαρξης ζωικού κεφαλαίου για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων από νεοεισερχόμενους σε βοσκοτόπια από το Εθνικό Απόθεμα. Στόχος αυτής της προϋπόθεσης είναι να αποτραπούν οι στρεβλώσεις και τα φαινόμενα κατάχρησης που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια.

«Στους νεοεισερχόμενους αγρότες που αιτούνται βοσκήσιμες εκτάσεις από το Εθνικό Απόθεμα, θα πρέπει να διατηρηθεί η προϋπόθεση ύπαρξης ζωικού κεφαλαίου;», αναφέρεται συγκεκριμένα στο έγγραφο διαβούλευσης. Όπως φαίνεται και από την ερώτηση, η δηλωθείσα έκταση πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από ζωικό κεφάλαιο και την τρέχουσα περίοδο. Παράλληλα άλλες ερωτήσεις έχουν να κάνουν με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα κονδύλια για τις Ομάδες Παραγωγών. Αυτές είναι:

- «Θα βοηθήσει τη βελτίωση της παραγωγής η μεταφορά κονδυλίων από τη Βασική Ενίσχυση σε συνδεδεμένες ενισχύσεις;

- Ποια προϊόντα της Κρήτης πιστεύετε ότι θα πρέπει να ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις;

- Θεωρείτε ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα;

- Θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους αγρότες για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών;».

«Να δικαιούνται επιπλέον ενίσχυση οι κατ' επάγγελμα»

Όσον αφορά στον τρόπο µε τον οποίο θα οριστούν οι δικαιούχοι της Βασικής Ενίσχυσης, το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι συμμετέχοντες έχει δύο σκέλη: Πρώτον, «στο πλαίσιο ανακατανομής των δικαιωμάτων, οι άμεσες ενισχύσεις (επιδοτήσεις) θα πρέπει να εξακολουθήσουν να δίνονται σε όλους τους γεωργούς-παραγωγούς ανεξάρτητα αν είναι "κατά κύριο επάγγελμα αγρότες" ή όχι;». Δεύτερον, «αν ναι, θα πρέπει να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στους "κατά κύριο επάγγελμα αγρότες";».

Με την πρώτη επιλογή, δηλαδή όσον αφορά στους κατ' επάγγελμα αγρότες, υπολογίζεται πως οι 640.000 δικαιούχοι Βασικής Ενίσχυσης θα μειωθούν γύρω στους 200.000, οι οποίοι μπορούν και δηλώνουν αγροτικό εισόδημα άνω του 50% σε σχέση µε το συνολικό τους.

Κτηνοτρόφοι Κρήτης - Ακόμα περιμένουν συνάντηση με τον υπουργό

Την ίδια ώρα, όλοι οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης περιμένουν με αγωνία μία διά ζώσης συνάντηση στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μια συνάντηση που έχουν επανειλημμένως ζητήσει από τον ίδιο τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την επιβίωση του κλάδου.

Ανάμεσα στα άλλα, υπάρχει ενιαία έκφραση και "γραμμή" της ανάγκης για νέα κορωνοενίσχυση στους κτηνοτρόφους, μέσα από επιδοτήσεις που θα δίνονται για την αγορά των ζωοτροφών, που στο νησί μας έρχονται σε πολύ υψηλότερο κόστος σε σχέση με τη μη νησιωτική χώρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News