Κρήτη

ΠΑΓΝΗ: Καταγγελίες για πολλά κρούσματα - Εκτεταμένη διασπορά σε πολλές κλινικές

Λ. Μπορμπουδάκη: Δεν κάνουμε εκπτώσεις στα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό

Πάνω από 20 κρούσματα σε γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς και συνοδούς

«Συναγερμός» φαίνεται να έχει σημάνει  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου από τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού σε Παθολογική, Ογκολογική, Νευρολογική κλινική και με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Δημήτρη Βρύσαλη να προχωρά μέσα από το ράδιο 98,4 σε σοβαρές καταγγελίες και να ζητά επίσημη ενημέρωση από τη Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Βρύσαλης στη δημοσιογράφο Αγγέλα Δουλγεράκη, ο αριθμός των κρουσμάτων προκαλεί αν μη τι άλλο ανησυχία και «τρομάζει»  αφού ανέρχονται σε 20 με 25 συνολικά. 

«Κάποιοι από τους γιατρούς που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό ήταν εμβολιασμένοι», όπως υποστηρίζει ο Δημήτρης Βρύσαλης, ο οποίος επισημαίνει ότι «οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί δεν υποβάλλονται σε τεστ, όπως οι υπόλοιποι υγειονομικοί», οι δε συνοδοί ασθενών ανεβαίνουν στις κλινικές κι εκεί ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνουν σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, υποβάλλονται σε τεστ.

 Για τον ίδιο τον κ. Βρύσαλη, μείζον θέμα είναι η έλλειψη πρόληψης και οι «εκπτώσεις» που γίνονται στον τομέα αυτό.

 

Λ. Μπορμπουδάκη: Δεν κάνουμε εκπτώσεις στα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό 

Δεν έχω εικόνα αυτή την ώρα για τα κρούσματα στο νοσοκομείο 

Στα πρωτόκολλα της επιτροπής λοιμώξεων, στην ενδεχόμενη βελτίωση διαχείρισης διασποράς του ιού, αναφέρθηκε σε μία πρώτη απάντηση η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Λένα Μπορμπουδάκη, χωρίς να μπορεί να δώσει την πλήρη εικόνα για σήμερα το πρωί των κρουσμάτων στις κλινικές. 

Είπε ότι το μεσημέρι συγκάλεσε σύσκεψη με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, αρνήθηκε τις εκπτώσεις στα προληπτικά μέτρα που κατήγγειλε ο Δημήτρης Βρύσαλης και ανέφερε πως οι συνοδοί που κάνουν το τεστ στις κλινικές φορούν τη μάσκα τους κι ακολουθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

H ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ:

"Στο ΠΑΓΝΗ τις τελευταίες μέρες παρουσιάζονται εστίες διασποράς σε κλινικές προσβάλλοντας ασθενείς και προσωπικό, συμβάλλοντας στην επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής μας. Τα πρόσφατα πολλαπλά κρούσματα θετικών αποδεικνύουν το αδιέξοδο της πολιτικής του χαμηλότερου δυνατού κόστους.

Είναι αδιανόητο ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας να συνεχίζουν να γίνονται τέτοιες εκπτώσεις στη λήψη προληπτικών μέτρων.

Το σωματείο είχε προειδοποιήσει το Υπουργείο, την 7η ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου για τις ευθύνες που αναλαμβάνουν με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΠΑΓΝΗ μέσα στο τρίτο κύμα. Το προσωπικό που νόσησε ήταν στην πλειοψηφία του εμβολιασμένο, γεγονός που δείχνει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν αρκεί, αν δεν συνοδεύεται και από άλλα μέτρα προστασίας της υγείας στα νοσοκομεία.

Ενώ το ECDC, επιστήμονες και σωματεία υγειονομικών προτείνουν εδώ και ένα χρόνο συστηματικό περιοδικό έλεγχο για SARS-CoV-2 όλων των εργαζομένων σε δομές υγείας, αυτό δεν γίνεται. Μετά από πολλαπλά κρούσματα υγειονομικών πανελλαδικά, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε μόλις πριν από 10 μέρες την «υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα» μόνο στο προσωπικό των δημόσιων μονάδων υγείας που δεν έχει εμβολιαστεί, χωρίς καν να εξασφαλίσει επάρκεια στα τεστ αυτά (πετώντας το μπαλάκι στα νοσοκομεία να τα προμηθευτούν από τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς τους).

Ατελέσφορη και ανεφάρμοστη αποδεικνύεται και η απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ για υποχρεωτικά τεστ όλων των συνοδών, όχι μόνο λόγω της ανεπάρκειας rapid τεστ, αλλά και επειδή η δειγματοληψία σε χώρους των κλινικών από τους ήδη εξαντλημένους ειδικευόμενους δεν μειώνει τον κίνδυνο διασποράς. Επιπλέον, δεν γίνονται τεστ κορονοϊού σε όλους τους ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, όπως ζητούν σωματεία υγειονομικών.

Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις  στην λειτουργία άλλων κλινικών του ΠΑΓΝΗ, καθώς αξιοποιείται το υπάρχον υπερεξαντλημένο προσωπικό για άνοιγμα νέων κλινικών covid. Προσωπικό που λειτουργεί σε διαρκείς συνθήκες «εντέλλεσθαι».

Οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ COVID και non-COVID τμημάτων -λόγω υποστελέχωσης- είναι άλλος ένας παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς. Γιατροί όλου του παθολογικού τομέα καλύπτουν εφημερίες στις μονάδες COVID, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να εργάζονται στα τμήματά τους και να περιθάλπουν ασθενείς ανοσοκατεσταλμένους, ογκολογικούς, διαβητικούς, κλπ.

Οι κλίνες των μονάδων COVID προέρχονται από τη συρρίκνωση και συγχώνευση άλλων κλινικών (πχ της Χειρουργικής, της Νεφρολογικής, της Παιδοχειρουργικής, της Παθολογικής). Οι συγχωνεύσεις αυτές οδηγούν σε συγχρωτισμό ασθενών σε θαλάμους νοσηλείας, αυξάνοντας περαιτέρω την πιθανότητα μετάδοσης λοιμώξεων.

Η απουσία μαζικών περιοδικών τεστ, οι μετακινήσεις, η υποστελέχωση, οι συγχωνεύσεις είναι αποτέλεσμα των ελλιπέστατων κρατικών κονδυλίων της υγείας, στα οποία προσαρμόζονται τα σχέδια των διοικήσεων των νοσοκομείων, βάζοντας την υγεία μας στη ζυγαριά του κόστους.

Απαιτούμε άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας. Διεκδικούμε:

  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα, ανά 15νθήμερο τεστ, σε όλους τους εργαζόμενους στις δομές υγείας, εμβολιασμένους και μη.
  • Τεστ σε όλους τους ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο
  • Δωρεάν τεστ συνοδών που κρίνονται απαραίτητοι για τη φροντίδα ασθενών εκτός νοσοκομείου από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμων παθολόγων και πνευμονολόγων, ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις στις μονάδες COVID.
  • Να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών COVID.
  • Προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών και βοηθών θαλάμου, ώστε να χρειάζονται συνοδοί ασθενών.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να μπορεί να αναλάβει την επιδημιολογική επιτήρηση και τον εμβολιασμό του πληθυσμού".

Φωτογραφία αρχείου: intime

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια