Δασικοί χάρτες : Όλη η αλήθεια σε μια τηλεοπτική συζήτηση με σφοδρές εντάσεις

Κρήτη
Δασικοί χάρτες : Όλη η αλήθεια σε μια τηλεοπτική συζήτηση με σφοδρές εντάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ώρα Αιχμής»: «Δεν θα δώσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τη γη των προγόνων μας»

Μέσα από μια εκρηκτική τηλεοπτική συζήτηση που πήρε στη κυριολεξία φωτιά με εκατέρωθεν εντάσεις και σφοδρούς καβγάδες,  αναδείχθηκαν οι τεράστιες αδικίες που αλλάζουν ακόμα και τη δυναμική της περιουσίας χιλιάδων κρητικών και αποτελούν κόκκινη γραμμή με φόντο τους δασικούς χάρτες που εδώ και μέρες έχουν κάνει αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και χιλιάδες πολίτες να βρίσκονται στα χαρακώματα και να δηλώνουν «δεν θα δώσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τη γη των προγόνων μας».

Στη διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» στην ΚΡΗΤΗ TV αγρότες, κτηνοτρόφοι, ο νομικός Νίκος Κοτζαμπασάκης αλλά και η Διευθύντρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζιράκη, έθεσαν το πλαίσιο για ένα ζήτημα που αποτελεί πλέον κοινωνικό πρόβλημα για όλη την Ελλάδα με τη Κρήτη από πολύ νωρίς να έχει διαπιστώσει τις λεπτές γραμμές που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ολόκληρων εκτάσεων από τα περιουσιακά στοιχεία κρητικών.

 Για την κυρίαρχη ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και την ευθύνη της σημερινής, που οφείλει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, μίλησε ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

 Για μια τεράστια αδικία εις βάρος των πολιτών και της Κρήτης κάνει λόγο μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρος Χιλετζάκης, επικαλούμενος αεροφωτογραφίες που παρουσιάστηκαν και αποτυπώνουν αυτή τη τραγική κατάσταση και μάλιστα σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές.

Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Χιλετζάκης υπάρχουν περιπτώσεις και στη Κρήτη απώλειας αγροτικών περιουσιών ακόμα και σε ποσοστό πάνω από 80%.

Μάλιστα ο νομικός Νίκος Κοτσαμπασάκης με σκληρό λόγο αναφέρθηκε σε μια νομοθετική ρύθμιση που θα μπορούσε πολύ απλά να λύσει το πρόβλημα τονίζοντας ότι οι πολίτες καλούνται να αποδείξουν το αυτονόητο κινδυνεύοντας να χάσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους.

Μάλιστα η συζήτηση πήρε φωτιά όταν η Δ/ντρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζιράκη αναφέρθηκε στο ζήτημα των δασικών χαρτών τονίζοντας ότι η τήρηση της νομοθεσίας όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διεκδικεί το Ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να συρρικνώσει σε πολύ μεγάλό ποσοστό και τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι Κρητικοί.

Η αντίδραση ήταν σφοδρή από το πρόεδρο των αμπελουργών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη αλλά και τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρο Χιλετζάκη.

Παράλληλα θετικός σε διορθώσεις των δασικών χαρτών στην Κρήτη ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης  με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης ήταν οι παρατηρήσεις της Περιφέρειας Κρήτης που αναδεικνύουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Ενδεικτικό στοιχείο της θετικής ανταπόκρισης του Υπουργείου είναι το γεγονός πως στο τεχνικό συμβούλιο δασών που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και θα περιλαμβάνει την εξέταση των εκτάσεων που χαρακτηρίζονται δάση, θα υπάρχει θετική εισήγηση οι εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση κι έχουν ως κυρίαρχο είδος τον ασπάλαθο (Calicotme villosa L.). να μην χαρακτηριστούν δασικές.

Μάλιστα η ρύθμιση επί ασπαλάθων έγινε η αιτία για να ξεσπάσει νέα ένταση στον τηλεοπτικό αέρα με τον νομικό Νίκο Κοτζαμπασάκη και τους αγροσυνδικαλιστές να κάνουν λόγο για απύθμενη κοροϊδία που στοχεύει στην αρπαγή περιουσιών πολιτών από το ίδιο το κράτος.

Κάνοντας λόγο για αντισυνταγματική τακτική που ουσιαστικά βάζει τους πολίτες να πληρώσουν για να κρατήσουν την περιουσία τους με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τους δασικούς χάρτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News