Lockdown: Κρίσιμη εβδομάδα για σταδιακό άνοιγμα - Ξεκίνημα με αγορά και σχολεία

Κρήτη
Lockdown: Κρίσιμη εβδομάδα για σταδιακό άνοιγμα - Ξεκίνημα με αγορά και σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις - Όλα τα σενάρια

Ολοταχώς προς το άνοιγμα των σχολείων, του λιανεμπορίου, αλλά και της εστίασης οδεύει όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση για τον Απρίλιο.

Αν και ευχή όλων είναι αυτό το σενάριο να βγει αληθινό, προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι το επόμενο διάστημα τα κρούσματα να μειωθούν, ο εμβολιασμός να συνεχιστεί και η πανδημία να ακολουθεί μία πορεία αποκλιμάκωσης. Καλώς εχόντων των πραγμάτων λοιπόν, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου να γίνει στις 5 Απριλίου έως το αργότερο στις 12 Απριλίου.

Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν και θα ανακοινωθούν στα μέσα της εβδομάδας, μετά από συνεδρίαση των λοιμοξιολόγων και της κυβέρνησης, με βάση πάντα την πορεία των κρουσμάτων.

Α. Σκέρτσος: Τα επόμενα βήματα που θα αποφασισθούν για την κοινωνία και την αγορά

Τα επόμενα βήματα που θα αποφασισθούν την εβδομάδα αυτή για την κοινωνία και την αγορά, περιέγραψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: συγκεκριμένα, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθούν οι ημερομηνίες, πάντως «τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους», όπως ανέφερε.

Με συμμάχους στο ελεγχόμενο αυτό άνοιγμα, τον καλό καιρό, τους εμβολιασμούς, τη συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας και τα οικιακά τεστ. Για τα τελευταία, ειδικότερα, επικαλέστηκε έρευνα των Πανεπιστημίων Yale και Harvard, σύμφωνα με την οποία, ακόμη και το 25% του πληθυσμού μιας χώρας να εφαρμόσει τη χρήση των οικιακών τεστ, θα καταγραφεί μια σημαντικότατη μείωση στα θετικά κρούσματα και τους θανάτους. Παράλληλα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ πρότεινε, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση «να κάνει πιο ρεαλιστικές προτάσεις και ταυτόχρονα να μην υπονομεύει νέα εργαλεία, τα οποία είναι επιστημονικά έγκυρα».

«Τα μέτρα που έχουμε λάβει εδώ και ένα χρόνο, έχουν φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα που τοποθετούν τη χώρα μας σε συγκριτικά καλύτερη θέση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: έχουμε τους μισούς θανάτους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα. Είμαστε η 23η χώρα σε θανάτους και η 26η σε κρούσματα στην Ευρώπη των "27"», ήταν η εισαγωγική παρατήρηση του Α. Σκέρτσου. 'Αρα, συμπέρανε, «τα μέτρα που έχουμε λάβει και με τα οποία έχει συμμορφωθεί η πλειονότητα των πολιτών έχουν αποφέρει αποτελέσματα».

Από εκεί και πέρα, «υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, το οποίο όμως αντέχει. Έχουμε πίεση αλλά πρέπει να κοιτάμε και την επόμενη μέρα διότι λήγει η χειμερινή περίοδος - λόγω του κρύου τα μέτρα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά - μπαίνουμε στην άνοιξη με σύμμαχο τον καιρό, κι έχουμε δύο ακόμη συμμάχους: ο εμβολιασμός που χτίζει ασπίδα προστασίας στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους και ταυτόχρονα μαζικά οικιακά τεστ». Για το τελευταίο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επανέλαβε ότι από τις αρχές Απριλίου θα είναι διαθέσιμο μέσω των φαρμακείων ένα δωρεάν οικιακό τεστ για κάθε πολίτη της χώρας, σε κάθε σημείο της χώρας, ενώ θα είναι εύκολο στη χρήση του, θα δοθούν άλλωστε οδηγίες με σποτ, μέσα από το διαδίκτυο, μέσα από έντυπα.

«Με αυτά τα όπλα μπορούμε πλέον να μιλάμε - είναι κάτι που το έχει ενστερνισθεί η επιτροπή των ειδικών - για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε πλέον σε αυτή τη στρατηγική, σε μια νέα κοινωνική συμφωνία χωρίς να απεμπολούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας», σημείωσε με έμφαση. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα αυτοπροστασίας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία του «να επιλέγουμε κατά το δυνατόν ολιγάριθμες παρέες με τις οποίες αισθανόμαστε ασφάλεια ότι τηρούν επίσης τα μέτρα».

«Πρέπει να λειτουργήσει ξανά η οικονομία, να μπει σε κίνηση η οικονομική παραγωγική δραστηριότητα, να ξαναλειτουργήσει η εκπαίδευση, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο», επεσήμανε επίσης εξειδικεύοντας στη συνέχεια ότι: «Στα μέσα της εβδομάδας έχουμε συνεδρίαση με την επιτροπή των ειδικών, κάναμε ήδη μια προ-συζήτηση την περασμένη Παρασκευή, όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του οικιακού τεστ, που πιστεύουμε ότι θα δώσει σημαντική ενίσχυση στη διαδικασία του εντοπισμού και της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων, κυρίως των ασυμπτωματικών. Μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες, τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από ό,τι σήμερα. Η περίοδος των περιορισμών ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις πρέπει να σταματήσει».

Τα σχολεία

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες σχέδιο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για άνοιγμα των σχολείων το ταχύτερο δυνατό, με προτεινόμενη ημερομηνία την 5η Απριλίου, με την προϋπόθεση φυσικά να έχει ολοκληρωθεί η έξαρση της πανδημίας και να εξισορροπηθεί η επιδημιολογική καμπύλη. Βασικό εργαλείο η διενέργεια self tests σε καθηγητές και μαθητές σε σταθερή βάση και συγκεκριμένα τουλάχιστον κάθε Δευτέρα.

Μάλιστα, η συζήτηση για άνοιγμα που αφορά γυμνάσια και λύκεια αναφέρεται σε όλες τις περιοχές, ακόμη και αυτές που βρίσκονται σε "βαθύ κόκκινο", με τους ειδικούς να εξετάζουν το θέμα, αλλά δηλώνοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία της επόμενης εβδομάδας. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να πιστοποιηθεί η εικόνα της αποκλιμάκωσης που παρατηρήθηκε την εβδομάδα που πέρασε, σε συνδυασμό με τις μειωμένες αφίξεις και εισόδους ασθενών στα νοσοκομεία.

Τα self tests

Για όλα τα παραπάνω σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα self tests, τα οποία θα "εκτοξεύσουν", όπως λένε στο κυβερνητικό επιτελείο, τους αριθμούς των ελέγχων, αφού δυνητικά μπορούν να αγγίξουν έως και τα 10.000.000 την εβδομάδα.

Η διάθεσή τους, όπως έχει γίνει γνωστό, θα πραγματοποιείται δωρεάν απ' όλα τα φαρμακεία της χώρας και κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα κάθε επτά ημέρες, ενώ η πιστοποίηση παραλαβής θα γίνεται μέσω επίδειξης ΑΜΚΑ στους φαρμακοποιούς. Για να αποφευχθεί συνωστισμός τις πρώτες ημέρες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή.

Αν είναι θετικό το πρώτο τεστ, θα γίνεται δεύτερο δωρεάν rapid τεστ σε δημόσιες δομές υγείας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Μάλιστα, για τα σχολεία θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργειά τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υποχρεωτικό θα είναι επίσης το εβδομαδιαίο τεστ για τους εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας-ναυτιλίας, της μεταποίησης, στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα δικαστήρια.

Για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες το self test δε θα είναι υποχρεωτικό και θα ισχύει η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη. Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα self-testing.gov.gr, μέσω της οποίας θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.

Ο παράγοντας του εμβολιασμού

Τέλος, στο κυβερνητικό επιτελείο επενδύουν πολλά στον εμβολιασμό, ο οποίος αναμένεται να επιταχυνθεί κατά πολύ τον Απρίλιο λόγω της αύξησης των εισαγωγών των δόσεων.

«Μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμούμε ότι θα πλησιάσουμε το 1,7 εκατ. δόσεις εμβολίων και θα έχουμε μία από τις υψηλότερες εμβολιαστικές καλύψεις σε όλη την Ευρώπη. Από τον Απρίλιο περιμένουμε πολλές περισσότερες δόσεις εμβολίων και εκτιμούμε ότι θα είμαστε συνεπείς στη δέσμευσή μας μέχρι τα τέλη Απριλίου, το πολύ αρχές Μαΐου να έχουμε εμβολιάσει τουλάχιστον με μία δόση όλους τους πολίτες μας άνω των 60, καθώς και τους συμπολίτες μας που έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως μέχρι αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 60 ετών.

30 κρούσματα στην Κρήτη

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.449, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 254.031 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,5% άνδρες. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα 1.449 κρούσματα, 30 εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 15 στο Ηράκλειο, 1 στο Λασίθι, 3 στο Ρέθυμνο και 11 στα Χανιά.

Ειδικότερα, στη χώρα έχουν ελεγχθεί συνολικά 4.121.854 δείγματα, ενώ χθες ελέγχθηκαν 8.426 μοριακά τεστ. Παράλληλα, από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους rapid tests έχουν ελεγχθεί συνολικά 2.276.371 δείγματα και χθες ελέγχθηκαν 12.852 rapid tests. Χθες ελέγχθηκαν συνολικά 21.278 μοριακά και rapid tests.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.605 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 54, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.880 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 735 (64,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Το 82,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έκανε το εμβόλιο και κατέρρευσε

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στο νησί της Σύρου, καθώς ένας 60χρονος άνδρας δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, μετά τον εμβολιασμό του κατά του COVID.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το syrospress.gr, ένας 60χρονος έκανε το πρωί της Παρασκευής το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αλλά λίγο αργότερα, όταν έφτασε σπίτι του, κατέρρευσε και μεταφέρθηκε επειγόντως στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Από εκεί διακομίστηκε με αεροσκάφος σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, ο 60χρονος δεν έχει συνέλθει ακόμα.

Εμβολιασμοί εκπαιδευτικών

Τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης", προκειμένου να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία με ασφάλεια. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης" κατ' επανάληψη από την αρχή της σχολικής χρονιάς επισημαίνει και διεκδικεί τους αναγκαίους όρους, ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια για μαθητές, εκπαιδευτικούς και όλη την κοινωνία τον καιρό της επιδημίας, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να προβλέπει σημαντική ενίσχυση και υποστήριξη της δημόσιας δωρεάν Υγείας και Παιδείας.

Έχει περάσει περίπου ένας μήνας από την τελευταία διά ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων και, όπως φαίνεται, προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, χωρίς στην παρούσα φάση να γίνεται αναφορά για επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων.

Τα προβλήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών δεν έγινε ακόμα και δεν είχε εξασφαλισθεί ούτε η καθολική, δωρεάν και ισότιμη συμμετοχή σ' αυτήν από μαθητές κι εκπαιδευτικούς, ούτε η στοιχειώδη καταλληλότητα των ηλεκτρονικών συνδέσεων και μέσων, ούτε η αποδεδειγμένη ασφάλεια προσωπικών δεδομένων και επικοινωνίας. Τα Voucher των 200 ευρώ βρίσκονται ακόμα στη φάση πρόσκλησης προμηθευτών.

Επίσης, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δημιουργεί εξ αντικειμένου πλείστα προβλήματα, αναφερόμενα και στο αμιγώς εκπαιδευτικό έργο, αλλά και στις τόσο σπουδαίες πτυχές της κοινωνικοποίησης και της συναισθηματικής ανάπτυξης των μαθητών.

Τα σχολεία είναι αναντικατάστατα. Είναι απαραίτητο να ανοίξουν ξανά τα σχολεία με ασφάλεια και να τα διατηρήσετε ανοιχτά όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αναγκαίος θα ήταν λοιπόν ο σοβαρός προληπτικός επιδημιολογικός έλεγχος με χιλιάδες τεστ πριν ανοίξουν τα σχολεία, που θα επαναλαμβανόταν τακτικά. Το τεστ πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε κάθε περίπτωση σε όλη την κοινωνία. Η προβλεπόμενη υποχρεωτική χρήση self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς πρέπει να γίνει με σωστό προγραμματισμό και σχεδιασμό, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρύνει το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η αναγκαιότητα για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το ΥΠΑΙΘ, καθώς ο εμβολιασμός δε θα πραγματοποιηθεί με ευχολόγια. Επισημαίνουμε πως, λόγω των διαδοχικών αυξήσεων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, έχει αυξηθεί ο ηλικιακός μέσος όρος, αλλά και ο αριθμός εκπαιδευτικών με υποκείμενα νοσήματα.

Είναι θετικό το έγγραφο του ΥΠΑΙΘ, το οποίο αναφέρει πως όσοι εκπαιδευτικοί και ΕΒΠ επιθυμούν να εμβολιαστούν από τα αδιάθετα εμβόλια που υπάρχουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, να το δηλώσουν με υπεύθυνη δήλωση στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, καθώς και η συγκρότηση Ομάδας Συντονισμού Εμβολιασμών.

Πρέπει να οργανωθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα, ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την προστασία όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας σε συνθήκες πανδημίας».

ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αισιοδοξία για Πάσχα στο χωριό

Στις 14 Μαΐου αναμένεται πάντως να ανοίξει ο τουρισμός στη χώρα μας, σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη.

«Οι Ισραηλινοί, που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου και με αρνητικό τεστ τις τελευταίες 3 μέρες, θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα», σημείωσε. Όπως είπε, υπάρχει μια πιλοτική επανεκκίνηση με το Ισραήλ, ενώ σε λίγες μέρες θα γνωστοποιηθεί η επικαιροποιημένη μορφή των πρωτοκόλλων για τον τουρισμό.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, για να εισέλθουν στην Ελλάδα τουρίστες θα χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ pcr, αλλά ίσως και βεβαίωση πως έχουν νοσήσει από τον ιό.

«Όλα αυτά θα πιστοποιούνται με ένα πιστοποιητικό της Ε.Ε.», δήλωσε, λέγοντας ότι στις πύλες εισόδου της χώρας θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ.

Ακόμα, γνωστοποίησε ότι υπάρχει η σκέψη να προηγηθούν στον εμβολιασμό οι εργαζόμενοι του τουρισμού. Εκτίμησε ότι η επικείμενη τουριστική σεζόν θα έχει αρκετές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ έκανε λόγο ότι πιθανόν η σεζόν να παραταθεί. Κατέληξε μάλιστα με το αισιόδοξο σχόλιο πως «θα πάμε καλύτερα από πέρυσι».

Να σημειωθεί πως σε ερώτηση για το αν το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από εκείνο του 2020, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας υποστήριξε: «Εγώ ψυχολογικά προετοιμάζομαι για Πάσχα στο χωριό, αλλά αυτό εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων και από την πρόοδο του εμβολιασμού και της γενικότερης εικόνας. Εύχομαι να τα καταφέρουμε».

Φωτογραφία: intime

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News