Το έργο PANTERA και η πλατφόρμα EIRIE για την υποστήριξη της Έρευνας & Καινοτομίας στην ΕΕ για τη μετάβαση της ενέργειας

Κρήτη
Το έργο PANTERA και η πλατφόρμα EIRIE για την υποστήριξη της Έρευνας & Καινοτομίας στην ΕΕ για τη μετάβαση της ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υποδομή ηλεκτρικού δικτύου με ευφυή συστήματα έχει ενισχυθεί με γρήγορους ρυθμούς

Η υποδομή ηλεκτρικού δικτύου με ευφυή συστήματα έχει ενισχυθεί με γρήγορους ρυθμούς κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας σε σχέση με την παραδοσιακά αργή κίνηση της ηλεκτρικής βιομηχανίας.

*Δρ. Βενιζέλος Ευθυμίου, Πρόεδρος του FOSS, Κύπρος, γράφει εν όψει του IEEG/CEC2021

Η εργασία που έχει γίνει μέχρι τώρα από τους σχετικούς ενδιαφερόμενους μπορεί να θεωρηθεί τεράστια. Ωστόσο, αν και η προσπάθεια που δαπανάται σε αυτή τη διαδικασία θεωρείται εκτεταμένη, τα επιτευχθέντα αποτελέσματα θεωρούνται μονοδιάστατα όσον αφορά τη συμμετοχή, τις δαπάνες και τα οφέλη. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαπιστώσει την ανάγκη υποστήριξης των χωρών χαμηλής δραστηριότητας στον τομέα για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους και την αύξηση των δραστηριοτήτων Ε & Κ κατά την ενεργειακή μετάβαση, για να αποκομίσουν τα οφέλη που θα αποφέρει αναμφίβολα αυτή η μετάβαση.

Για αυτόν τον λόγο, πραγματοποιήθηκε μια πρόσκληση και το έργο συντονισμού και υποστήριξης της PANTERA ανέλαβε αυτήν την ευθύνη από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σε στενή συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους από τις χώρες χαμηλής δραστηριότητας, η ομάδα PANTERA υπόσχεται να δώσει απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις με μια καινοτόμο προσέγγιση που θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της ενέργειας και θα παρέχει τη δυναμική δια δραστική πλατφόρμα EIRIE (European Interconnection For Research Innovation & Entrepreneurship) μέσω της οποίας οι δράσεις / οφέλη θα είναι ελκυστικές και χρήσιμες (για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε τον ιστότοπο: https: // pantera -platform.eu/)

Τι παραδίδουμε μέσω του PANTERA και της πλατφόρμας EIRIE;

ü Μια συμμετοχική διακυβέρνηση που θα φέρει όλους τους ενεργούς ενδιαφερόμενους στην Ευρώπη κάτω από την ίδια ομπρέλα για συνεργασία, συλλογική σκέψη και δράσεις, αποφεύγοντας έτσι την επανάληψη και την περιορισμένη καινοτομία στο σχέδιο εργασίας και την ανάπτυξη του οδικού χάρτη ενέργειας.

Η συνεργατική εργασία είναι καθοριστικής σημασίας για τις εργασίες ανάπτυξης που παρέχει η κοινοπραξία μέσω του έργου PANTERA. Η πλατφόρμα EIRIE που διανέμεται μέσω του έργου PANTERA, στοχεύει να συγκεντρώσει την ελκυστικότητα των επιτυχημένων συνεργασιών που είναι εθνικές, περιφερειακές ή ευρωπαϊκές ,και μέσω αυτών τη βούληση για βελτιωμένη προσαρμογή σε τομείς και συνεργασίες που μπορούν να διευρύνουν την ενεργό συμμετοχή για αμοιβαίο όφελος (βλ. σχέδιο με τα αρχικά αποτελέσματα αυτής της συνεχώς αναπτυσσόμενης δραστηριότητας).

ü Παρέχει την πλατφόρμα EIRIE ως πανευρωπαϊκή πολυδιάστατη συνεργατική πλατφόρμα, ικανή να αξιοποιήσει τη συνοχή και την εμπιστοσύνη ως ώθηση για βελτιωμένη Ε & Κ σε ενεργειακά συστήματα που επικεντρώνονται γύρω από ένα ολοκληρωμένο και ενεργό δίκτυο. Εύκολη πρόσβαση, έτοιμα εργαλεία, πραγματικά δεδομένα από έργα με αποτελέσματα που προκύπτουν σε μελέτες περιπτώσεων για εκμετάλλευση / αξιοποίηση, δημιουργία μελλοντικών σεναρίων και εξίσου σημαντικό ένα ελκυστικό περιβάλλον για τη δημιουργία του οράματος του αύριο μέσω καινοτόμων εργαλείων και μεθόδων που θα προσαρμοστούν για ευρύτερη κατανόηση και χρήση.

Είναι η φιλοδοξία μας να προσφέρουμε τη συνεργατική πλατφόρμα που θα θέσει την βάση για ανάπτυξη με απτά οφέλη στους ευρύτερους βιομηχανικούς εταίρους που σήμερα δεν υπάρχει στην Ε & Α στον τομέα των έξυπνων ενεργειακών συστημάτων. Βασισμένο σε πανευρωπαϊκές οντότητες που δραστηριοποιούνται μέσα από το PANTERA, η προβλεπόμενη πλατφόρμα EIRIE προσπαθεί για μακροπρόθεσμη αλληλεγγύη για να χτίσει την απαιτούμενη εμπιστοσύνη ικανή να προσφέρει τα πολυπόθητα οφέλη της ανταλλαγής αποτελεσμάτων και γνώσεων και της μάθησης από δραστηριότητες βέλτιστων πρακτικών σε συναφείς τομείς. Η στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγγυάται το βιώσιμο μέλλον της ανεπτυγμένης πλατφόρμας κάνοντας την φιλοδοξία ενός ενιαίου σημείου πρόσβασης για σχετική εργασία, πραγματικότητα.

ü Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην υποστήριξη τοπικών ενεργειακών συστημάτων που έχουν πρόσβαση σε πραγματικά δεδομένα μέσω έτοιμων εργαλείων για την ανάλυση και το σχεδιασμό σεναρίων χρήσης που θα ωφελήσουν το ολοκληρωμένο δίκτυο και τις τοπικές κοινότητες.

Η σύμπραξη PANTERA είναι συνεργάτης της «Διεθνούς Έκθεσης Ενέργειας της Ελλάδας 2021» στο πλαίσιο της σειράς Cretan Energy Conference που διοργανώνεται στην Κρήτη της Ελλάδας και διοργανώνει ένα διαδραστικό εργαστήριο με τίτλο «Ο βασικός ρόλος της ενοποιημένης προσέγγισης Ε & Κ σε όλη την ΕΕ για την ενίσχυση των επενδύσεων σε έξυπνα δίκτυα: Η πλατφόρμα EIRIE », κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν πραγματικά στοιχεία για τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας EIRIE και πώς το πλούσιο περιεχόμενο και οι λειτουργίες της θα είναι μια συνεχής υποστήριξη στις προσπάθειές σας τα επόμενα χρόνια. Τον Ιούλιο του 2021, όταν θα συναντηθούμε στο Ηράκλειο Κρήτης για το συνέδριο, η πλατφόρμα EIRIE θα λειτουργήσει και θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πραγματοποιήσουμε όλες τις υποσχέσεις μας.

Συνδεθείτε μαζί μας και είμαστε σίγουροι ότι θα μείνετε συντονισμένοι και συνδεδεμένοι τα επόμενα χρόνια, επωφελούμενοι από τον συνεχώς αυξανόμενο πλούτο του EIRIE!

*Ο Δρ. Βενιζέλος Ευθυμίου είναι πρόεδρος της Μονάδας Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ, διαχειριστής του έργου PANTERA για την υποστήριξη της έρευνας και καινοτομίας στην Ευρώπη και π. Εκτελεστικός Διευθυντής Δικτύων ΑΗΚ και Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής Κύπρου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News