«Ορθόδοξος Λόγος»: Η ζωή του Οσίου Ιακώβου του εν Ευβοία

Κρήτη
«Ορθόδοξος Λόγος»: Η ζωή του Οσίου Ιακώβου του εν Ευβοία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα, στις 4:30 το απόγευμα

Η ζωή, το παράδειγμα και η βιωτή των Αγίων της Εκκλησίας αποτελούν για τους χριστιανούς φως στο σκοτάδι, πηγή έμπνευσης και καθοδήγηση στη σύγχυση των καιρών. Λαμπρό παράδειγμα σύγχρονου ασκητή και ιερομόναχου, προικισμένου με πολλές αρετές, είναι και αυτό του μακαριστού π. Ιακώβου Τσαλίκη.

Ο Όσιος Ιάκωβος γεννήθηκε το 1920 στη Μικρά Ασία, στο Λιβίσι της Μάκρης, απέναντι από τη Ρόδο. Λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Μικρασιατική γη και να εγκατασταθεί στη Ελλάδα, αρχικά στο χωριό Άγιος Γεώργιος της Άμφισσας και στη συνέχεια στο χωριό Φαράκλα της Βόρειας Εύβοιας. Εκεί έμαθε τα πρώτα γράμματα στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Το 1952 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και την αμέσως επομένη ημέρα ιερομόναχος. Καθήκοντα ηγουμένου της Μονής τού Οσίου Δαυίδ ανέλαβε στις 25 Ιουνίου τού 1975 κατ’ εντολή του Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσοστόμου, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε και την απροθυμία του.

Κατά τη διάρκεια της ηγουμενίας του ἡ μέχρι πρότινος άσημη Μονή έγινε πανελλήνιο και πανορθόδοξο προσκύνημα, στο οποίο προσέτρεχε πλήθος πιστών για να βρουν παρηγοριά. Έλεγε χαρακτηριστικά: “Ένα δίνω κι ο Θεός δέκα μού δίνει. Μόλις σκεφτώ κάτι να δώσω αμέσως η απάντηση του Θεού μου δίνει πολλαπλάσια”. Οι ασκητικοί του αγώνες υπήρξαν εφάμιλλοι των αγώνων των Οσίων Ασκητών στο Γεροντικό, αλλά και οι δοκιμασίες και οι κακοπάθειες στη ζωή του πάρα πολλές, τις οποίες και αντιμετώπιζε με καρτερία και υπομονή. Κοιμήθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1991, σε ηλικία εβδομήντα ενός ετών, ανήμερα της μεγάλης εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η γεμάτη αγάπη προς Θεόν και Άνθρωπο ζωή του Οσίου Ιακώβου, οι λόγοι και η βιωτή του, είναι το θέμα που θα προσπαθήσει να αγγίξει η ζωντανή εκπομπή «Ορθόδοξος Λόγος» στο στούντιο της ΚΡΗΤΗTV, με εκλεκτούς καλεσμένους, αυτήν την Κυριακή στις 16:30'.

Στην παρουσίαση της εκπομπής ο Επίκουρος Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας κ. Ιωάννης Λίλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News