25η Μαρτίου: Τα μηνύματα αιρετών και τοπικών φορέων της Κρήτης

Κρήτη
25η Μαρτίου: Τα μηνύματα αιρετών και τοπικών φορέων της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση

Το δικό τους μήνυμα για την εθνική επέτειο με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, θέλησαν να στείλουν αιρετοί και εκπρόσωποι τοπικών φορέων την Κρήτης.

Γιάννης Κουράκης – Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης

«Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα εθνικής μνήμης, υπερηφάνειας αλλά και περισυλλογής  για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Τα μηνύματα της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και   Δημοκρατία είναι πάντα επίκαιρα.

Σήμερα, 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης, βρίσκουν τη χώρα μας να έχει διανύσει μια πολυκύμαντη διαδρομή, με σημαντικά επιτεύγματα αλλά και επώδυνες εμπειρίες.

Μέσα από αυτή την πορεία κατάφερε, όμως, να γίνει ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος. Με στέρεους και δημοκρατικούς θεσμούς και σταθερή θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να χαράξουμε αυτή την Επέτειο στη συλλογική μνήμη ως κάτι ξεχωριστό και να εμπνεύσουμε την νέα γενιά με τις αξίες και τις αρχές της ανδρείας, της γενναιότητας και της ομοψυχίας  που χαρακτήριζαν  τους αγωνιστές και μας διδάσκουν ότι οι μάχες για Ελευθερία και Δικαιοσύνη κερδίζονται με πίστη και όραμα.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι στην νέα εποχή και πραγματικότητα που έρχεται, η πολύτιμη παρακαταθήκη που αντλούμε από την επανάσταση του 21’ θα εμπνεύσουν την πορεία και το έργο των Ελλήνων. Χρόνια πολλά!»

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το κορυφαίο ιστορικό γεγονός των τελευταίων αιώνων για τον Ελληνισμό.

Οι πρόγονοί μας, υπερβαίνοντας την εναντίωση των μεγάλων Δυνάμεων της εποχής στην προοπτική απελευθέρωσής τους, τις γενικευμένες ωμότητες των Τούρκων, κατόρθωσαν, με αμέτρητες θυσίες, να αλλάξουν την ιστορική τους μοίρα.

Η πατρίδα μας, αυτά τα διακόσια χρόνια από το 1821, προχώρησε, απέκτησε κρατική οντότητα, εντάχθηκε στις πολιτισμένες, δημοκρατικές χώρες, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα ουσιαστικό και λαμπρό μέλλον για τους πολίτες της.

Σε μια δύσκολη χρονική περίοδο, με την γειτονική Τουρκία να παραβιάζει διαρκώς το Διεθνές Δίκαιο, να εποφθαλμιά και να καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, οφείλουμε να παραμένουμε σε ψύχραιμη εγρήγορση.

Με το ανυπέρβλητο παράδειγμα των θυσιών και των αγώνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με ομοψυχία και πίστη στις δυνατότητές μας, έχουμε χρέος να προχωρήσουμε, να αντιταχθούμε σε κάθε αντίξοη συγκυρία, διασφαλίζοντας για την Ελλάδα ένα «αύριο» αντάξιο της Ιστορίας της, με προσήλωση στις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας, του ανθρωπισμού, και της Δημοκρατίας.

Μήνυμα υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

"Διακόσια χρόνια μετά τον ξεσηκωμό του Έθνους για την πολυπόθητη ελευθερία, δεν οφείλουμε μόνο τιμή στους ήρωες της Επανάστασης του 1821. Οφείλουμε και να διδαχτούμε από το πάθος τους να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό και να δημιουργήσουν μια ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα" τονίζει σε μήνυμά του, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο υπουργός αναφέρει ότι "οφείλουμε να διδαχτούμε και να αποφύγουμε διχαστικές λογικές που απείλησαν τον αγώνα και έθεσαν σε κίνδυνο το νεοσύστατο ελληνικό κράτος" προσθέτοντας ότι "στην επιδίωξη της ελευθερίας και στη διασφάλιση της δημοκρατίας, δεν χωρούν εντάσεις και διχαστικές νοοτροπίες.

Χωρούν ο ειλικρινής διάλογος, η σύνθεση στην επιλογή εθνικών προτεραιοτήτων και στόχων και η συνεννόηση για την επίτευξη τους"

"Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε την Επανάσταση του 1821 και εκείνους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας" σημειώνει στο μήνυμά του ο κ. Πλακιωτάκης.

Μήνυμα Σωκράτη Βαρδάκη για την 25η Μαρτίου

Τιμώντας την εθνική επέτειο, ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, παρευρέθηκε στην δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στο μήνυμά για την σημερινή Εορτή, ο κ. Βαρδάκης αναφέρει:

«Χρόνια πολλά σε όλους και όλες!

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το κορυφαίο ιστορικό γεγονός των τελευταίων αιώνων για τον ελληνισμό.

Χρωστάμε πολλά σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, ενέπνευσαν, μεγαλούργησαν, θυσιάστηκαν για Ελευθερία, Δημοκρατία, Κοινωνική δικαιοσύνη.

Έχουμε χρέος να τους τιμούμε, να θυμόμαστε, αλλά πάνω από όλα να παραδειγματιζόμαστε, ειδικά σήμερα που η χώρα μας ανεβαίνει άλλον ένα Γολγοθά.»

Δήλωση Λογιάδη για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της επανάστασης

Σήμερα, τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν ενωμένοι, βάζοντας το καθήκον και τον φόβο πάνω από αυτούς, απελευθερώνοντας την Ελλάδα μας. Η Ελευθερία, η ανεξαρτησία, η αντίσταση και η λαϊκή κυριαρχία είναι ο μόνος δρόμος ώστε οι λαοί να ζουν μονιασμένοι, σε συνεργασία και κάτω από μια κοινή στέγη.

Υποκλίνομαι στην Ελληνική σημαία και θυμίζω ότι, η υπόδουλος για πολλούς αιώνες χώρα μας, σήκωσε το ανάστημά της, απέναντι τόσο στην μεγάλη τότε Οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά και στην κραταιά Ιερά Συμμαχία - την τρόικα της τότε εποχής - κόντρα σε κάθε λογική και πραγματοποιήσαμε αυτό που λέει ο Καζαντζάκης: «Φτάσε εκεί που δεν μπορείς». Αυτό ας αποτελεί φωτεινό δρόμο στις πράξεις μας, εναντίον κάθε μορφής καταπίεσης και εξαθλίωσης από κάθε Τρόικα!

Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά Έλληνες για την εθνική και θρησκευτική εορτή μας.

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Γιορτάζουμε 200 χρόνια από τον μεγάλο σηκωμό του Γένους. Δυο αιώνες Ελευθερίας μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Περήφανη επέτειος η σημερινή, επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες είναι από καλή γενιά. Ότι αντέχουν, αντιστέκονται, θυμούνται τις δόξες των προγόνων, αντιδρούν στον όποιου μεγέθους κατακτητή, ξεσηκώνονται, νικούν και θριαμβεύουν. Έτσι διατηρούμε το προνόμιο της παρουσίας μας για χιλιάδες χρόνια στη Μεσόγειο, εδώ, στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων και των κυρίαρχων πολιτισμών και φωτοδοτεί το μέλλον.. Είμαστε εδώ, στην ύστατη πετρογωνιά της Ευρώπης για να διδάσκουμε διαρκώς ότι η μεγαλοσύνη ενός Έθνους δεν μετριέται με το στρέμμα.

Μετριέται με τον αγώνα για την Ελευθερία και για την διαφύλαξη της Εθνικής τιμής, με θυσίες και υπακοή σε επιταγές αιώνων. Ήταν ή επί τας, Ελευθερία ή θάνατος, Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή. Και η Κίσσαμος, μέτρησε το μπόι της στον εθνικό σηκωμό και δεν βρέθηκε να υπολείπεται ούτε πόντο από τις άλλες περιοχές της χώρας. Εδώ όπως και σε όλη την Κρήτη, οι ξεσηκωμοί και οι επαναστάσεις ενάντια στον βάρβαρο κατακτητή δεν σταμάτησαν ποτέ. Καπετάνιοι και καπετάνισσες Κισσαμίτες έγραψαν με χρυσά γράμματα την συμμετοχή της Επαρχίας στους εθνικούς αγώνες. Μια συμμετοχή που δεν την υπαγόρευε κανείς άλλος παρά μόνο η προσταγή των παππούδων για Ελευθερία.

Αυτή την Ελευθερία ας την αξιοποιήσουμε περήφανοι και ενωμένοι.

Μήνυμα Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Εμμανουήλ Φραγκάκη για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Η Επανάσταση του 1821, υπήρξε η απαρχή ηρωικών αγώνων και αναρίθμητων θυσιών του ελληνικού λαού μας για την εθνική μας ανεξαρτησία και για την αποτίναξη των βαρβάρων κατακτητών μας.

Έπειτα από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς στον τουρκικό ζυγό, έπειτα από πολύνεκρες απελευθερωτικές εξεγέρσεις, και μακρά προετοιμασία για την αφύπνιση του αντιστασιακού πνεύματος των υποδούλων Ελλήνων, η 25η Μαρτίου 1821, εξακολουθεί να μας δείχνει τον δρόμο της πίστης στο ιδανικό της Ελευθερίας, την ανάγκη να υπερασπιστούμε τις αξίες της δημοκρατίας, της ομοψυχίας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης

200 χρόνια μετά, μπροστά στις προκλήσεις μιας νέας πραγματικότητας που δημιουργείται, απαιτείται εγρήγορση, ενότητα και διαρκής αγώνας από όλους μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της εποχής μας, να σταθούμε αντάξιοι της ιστορικής μας πορείας και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο ποιητής μας Στέλιος Σπεράτζας, η μοίρα έχει τάξει την μάνα Ελλάδα να διαφεντεύει τη λευτεριά στους αιώνες…

«Ακρίτα στης Ευρώπης τους πυλώνες

η Μοίρα σ’ έχει τάξει, Μάννα Ελλάδα,

τη λευτεριά να διαφεντεύεις στους αιώνες.

Χαρά σου, όταν Φειδίες με λαμπεράδα

στη γη σου πελεκούνε Παρθενώνες

κι Αισχύλοι ανάβουν θεία ανέσπερη λαμπάδα…»

Το μήνυμα του Δημάρχου Γόρτυνας, Λευτέρη Κοκολάκη, για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

«Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821, που υπήρξε η απαρχή μιας μακράς περιόδου θυσιών του ελληνικού λαού, για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.

Σήμερα, που η πατρίδα μας και ολόκληρη η ανθρωπότητα δοκιμάζονται από την πανδημία του Covid-19, αντλούμε, περισσότερο από ποτέ, δύναμη και έμπνευση από τους αγώνες των προγόνων μας και δίνουμε την δική μας «μάχη» για ελευθερία, ισότητα, δημοκρατία, ειρήνη και ευημερία.

Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε την ιστορική κληρονομιά που μας άφησαν οι ήρωες του 1821 και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Χρόνια πολλά Ελλάδα!».

Το μήνυμα του Μιχάλη Κοκολάκη, για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

«Ο εορτασμός των 200 ετών από την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821 συμπίπτει με μια μεγάλη δοκιμασία της πατρίδας μας, που καλείται να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 και, ταυτόχρονα, να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις, που συνδέονται με τα εθνικά μας θέματα, τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης που «πληγώνει», εδώ και αρκετά χρόνια, την ελληνική κοινωνία.

Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 αποτελεί για όλους μας μια σημαντική αφορμή και ευκαιρία, προκειμένου να εμπνευστούμε από την ιστορία μας, να αντλήσουμε δύναμη από τον ηρωισμό και τις θυσίες των προγόνων μας, να αφήσουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν και να σχεδιάσουμε μαζί ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας.

Τα κατορθώματα των ηρώων του 1821 μας υπενθυμίζουν, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι οι λαοί προχωρούν μπροστά μόνο με ενότητα, ομοψυχία, σεβασμό στον συνάνθρωπο, ατομική και συλλογική ευθύνη.

Υψώνοντας, με σεβασμό, την ελληνική σημαία, καλούμαστε να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και να αγωνιστούμε, με την σειρά μας, για μια Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και ισχυρή, με δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους του Έλληνες!».

Μήνυμα Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού Μανόλη Ορφανουδάκη

Ο απανταχού ελληνισμός τιμά τους προγόνους του και γιορτάζει την έναρξη της επανάστασης του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Τιμά παράλληλα την ορθόδοξη πίστη, γιορτάζοντας την επέτειο αναγγελίας της γέννησης του Ιησού.

Σ’ αυτή τη διπλή γιορτή, που συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης, ας θυμηθούμε τις αξίες των προγόνων μας, για ελευθερία και ισότητα. Ας αναλογιστούμε επίσης, ότι τα ελληνικά ιδεώδη, μέσα σε μια από τις δυσκολότερες παγκοσμίως συγκυρίες, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλη την ανθρωπότητα και συνεχίζουν να μας δείχνουν το δρόμο για δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Τσαντηράκη Ελένη, Ειδική Σύμβουλος Διευθύνοντος Συμβούλου Ο.Λ.Η. Α.Ε.

«Η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, για την διπλή γιορτή του Έθνους, στέλνει μηνύματα πίστης, ελπίδας και εθνικής υπερηφάνειας.

Την 25η Μαρτίου, το Εθνος μας τιμά με σεβασμό και εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που έχει συνδεθεί στη μνήμη μας άρρηκτα με την Εθνεγερσία του 1821, που οδήγησε στην «Ανάσταση» του Γένους μας και στην εγκαθίδρυση του νεώτερου Ελληνικού Κράτους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης, τόνισε ότι η 25η Μαρτίου αποτελεί την εναρκτήρια ημερομηνία μιας νέας εποχής για την Ελλάδα, είναι η μέρα αγαλλίασης και τιμής για τον Ελληνισμό και τη Χριστιανοσύνη και ταυτόχρονα ημέρα εθνικής μνήμης. Γιορτάζουμε πάνω απ’ όλα τη θέληση ενός λαού να διεκδικήσει το δικαίωμα στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία. Οι ηρωικοί Πρόγονοί μας, κάτω από το ζυγό της σκληρής και πικρής σκλαβιάς, επαναστάτησαν και διεκδίκησαν την απόκτηση της ελευθερίας τους που αποτελεί, υπαρξιακή αρχή για τους Ελληνες. Το Έθνος των Ελλήνων τόλμησε, αγωνίστηκε με γενναιότητα και απαράμιλλο σθένος για να δημιουργήσει ένα κράτος Δικαιοσύνης, ένα φάρο Ειρήνης και σταθερής Δημοκρατίας .

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Φέτος εορτάζουμε την εθνική επέτειο κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά με υπερηφάνεια πάντα και αποδίδοντας τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Φέτος το μήνυμα του 1821 για ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη είναι περισσότερο ισχυρό στην δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας.

Παραδειγματιζόμαστε από τον ηρωϊκο αγώνα των προγόνων μας αναφέρει ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς και στέλνει μήνυμα συμπόρευσης και ενότητας. Με βάση τις αξίες του ελληνισμού ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε και θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της πανδημίας και με αισιοδοξία θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και προκλήσεις των καιρών, ώστε να πορευτούμε σε ένα μέλλον ευημερίας.

Η Διοίκηση του ΟΛΗ εύχεται σε όλες και όλους, Χρόνια Πολλά, Καλή δύναμη και τα διαρκή διδάγματα των συνθημάτων της Επανάστασης ας αποτελούν τους οδηγούς στους καθημερινούς πολύμορφους αγώνες μας».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News