200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Η Ελλάδα «φοράει τα καλά της» για τον ιστορικό εορτασμό

Κρήτη
200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Η Ελλάδα «φοράει τα καλά της» για τον ιστορικό εορτασμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς κόσμο αλλά με μεγαλειώδεις εκδηλώσεις και υψηλούς προσκεκλημένους θα τιμηθούν σήμερα και αύριο τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Ένα λαμπρό εορτασμό με έντονους συμβολισμούς έχουν σχεδιάσει κυβέρνηση και Επιτροπή 1821 για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του '21. Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά με υψηλούς προσκεκλημένους και μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις, οι διοργανωτές επιδιώκουν, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, «να προβληθεί η Ελλάδα ως μια σύγχρονη και εξωστρεφής χώρα, που είναι περήφανη για την ιστορία της, διαθέτει ισχυρές συμμαχίες και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία».

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι σήμερα το νέο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, ενώ το αποκορύφωμά τους θα είναι αύριο η μεγάλη, χωρίς την παρουσία κόσμου, στρατιωτική παρέλαση στην πλατεία Συντάγματος, τη στιγμή που στρατιωτικά αεροπλάνα θα "σκίζουν" τον ουρανό της πρωτεύουσας.

Οι προσκεκλημένοι

Στην Αθήνα αναμένεται να ταξιδέψουν σήμερα ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, με τη σύζυγο του Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, καθώς και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επίσης με τη σύζυγό του. Μέχρι την Παρασκευή ήταν και στο πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, το ταξίδι στην Αθήνα, αλλά λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης με τον κορωνοϊό και την επιβολή αυστηρού lockdown για έναν μήνα στο Παρίσι και άλλες 16 περιοχές ακυρώθηκε, και η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Η έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο νέο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης. Εκεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι θα υποδεχτούν την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους ξένους προσκεκλημένους. Έπειτα από ένα σύντομο καλωσόρισμα του πρωθυπουργού, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα κάνει παρουσίαση του νέου κτηρίου και των εκθεμάτων της Πινακοθήκης. Θα παρευρίσκονται η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον κ. Παύλο Κοτσώνη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Patrick Maisonnave, η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Kate Smith, η πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού θα είναι επίσης παρόντες ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.

Με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821, η διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα θα κάνει την πρώτη ξενάγηση. Το καινούργιο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης αναμένεται να εγκαινιαστεί και να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό αργότερα, πιθανόν τον Ιούνιο, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέπουν την παρουσία κόσμου.

Το επίσημο δείπνο

Στις 8:30 το βράδυ είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου αναμένονται προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις από την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υψηλούς προσκεκλημένους. Ανήμερα της εθνικής επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, δηλαδή το πρωί της 25ης Μαρτίου, θα γίνει πανηγυρική Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και επιθεώρηση του Αγήματος της Προεδρικής Φρουράς.

Οι προσκεκλημένοι θα λάβουν εν συνεχεία τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση, τηρώντας κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο σε ό,τι αφορά τη διάταξη των καθισμάτων, όσο και τον αριθμό των επισήμων οι οποίοι θα ανέβουν στις εξέδρες.

Η παρέλαση

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα, που εκπροσωπούν το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Ορισμένοι ουλαμοί θα έχουν παραδοσιακές ενδυμασίες από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.

Από τις πλέον εντυπωσιακές στιγμές αναμένεται να είναι οι πτήσεις πάνω από την παρέλαση αεροσκαφών από συμμαχικές χώρες. Προβλέπεται, ειδικότερα, ότι μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα πετάξουν στον αθηναϊκό ουρανό σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ένα ανακατασκευασμένο Spitfire, το θρυλικό καταδιωκτικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στη σκιά της πανδημίας η επέτειος της 25ης Μαρτίου

Με λαμπρότητα, παρά τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, θα εορταστεί, και φέτος, η διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου σε ολόκληρο το νησί. Τονίζεται ότι, λόγω της πανδημίας, δε θα γίνουν μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις σε καμία περιοχή της Κρήτης.

Στο Ηράκλειο, η πόλη έχει ήδη σημαιοστολιστεί, όπως επίσης και τα πλοία που ναυλοχούν στο λιμάνι του Ηρακλείου. Επίσης, από χθες το βράδυ και μέχρι αύριο θα φωταγωγηθούν τα δημόσια κτήρια, τα δημοτικά καταστήματα, τράπεζα, καθώς και τα χωριά του νομού. Την ημέρα της ιστορικής επετείου, στις 7:30 το πρωί, οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων του Ηρακλείου θα σημάνουν χαρμόσυνα. Θα ακολουθήσει στις 8 το πρωί η επίσημη έπαρση της σημαίας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η καθηγήτρια Φιλολογίας του 4ου Γυμνασίου Ηρακλείου κ. Χρυσάνθη Καμπουράκη. Στις 11 το πρωί θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Θα ακολουθήσουν τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Η τελετή θα λήξει στις 6 το απόγευμα με την επίσημη υποστολή της σημαίας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στα Χανιά

Χωρίς την παρουσία πολιτών, με περιορισμένο αριθμό εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και με αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία από την πανδημία θα γιορταστεί στην πόλη των Χανίων η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ανακοινώθηκε, αύριο Πέμπτη 25η Μαρτίου, στις 7:30 π.μ. θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών, ενώ στις 8:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στο φρούριο Φιρκά.

Θα ακολουθήσει στις 10:45 π.μ. επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και στις 11:15 π.μ. η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στο Μνημείο Πεσόντων της πόλης, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στις 5:30 το απόγευμα θα γίνει η επίσημη υποστολή της σημαίας στο φρούριο Φιρκά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News