Κρήτη

Εξώδικο για τους δασικούς χάρτες - «Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω»

Την απόσυρσή τους ζητά με εξώδικη διαμαρτυρία που εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτη η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα - «Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω»

Ούτε βήμα πίσω από το αίτημα: «Απόσυρση των δασικών χαρτών και αναμόρφωσή τους τώρα με ταυτόχρονη ρητή, ξεκάθαρη νομοθετημένη διασφάλιση των ιδιοκτησιών μας. Ούτε βήμα πίσω, ούτε μισόλογα, ούτε στρογγυλέματα, ούτε μπαλώματα. Κανείς εμπαιγμός, καμιά αναστολή ή αναβολή απλώς του εκτρώματος δε θα γίνει αποδεκτή»... Αυτά τονίζονται, μεταξύ άλλων, σε εξώδικό της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των δασικών χαρτών, που εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης!

Μάλιστα, έχοντας στο ενεργητικό της ένα παγκρήτιο συλλαλητήριο που έγινε με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των δασικών χαρτών μπορεί να είναι πλέον στη δυναμική θέση για να εκφράσει τα εξής: «Όλοι θα κριθούμε από την Ιστορία: πρώτιστα οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας, οι βουλευτές της Κρήτης, που τους καλούμε να αναλάβουν άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, που θα ανταποκρίνεται στο δίκαιο, τη λογική, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κρήτης, που πρέπει μαζί με τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς του νησιού μας να μπουν μπροστά στον δίκαιο αγώνα του λαού μας για την απόσυρση αυτών των δασικών χαρτών- "ταφόπλακας" για την Κρήτη».

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι, εκτός από την Κρήτη, "στα κάγκελα" βρίσκονται για τον ίδιο λόγο και οι αγρότες πολλών άλλων περιοχών της χώρας, οι οποίες και μαζί με το νησί μας εξαιρούνται από έναν παλιό νόμο από την υποχρεωτικότητα των δασικών χαρτών, για λόγους κυρίως ιστορικούς αλλά και εθνικούς. Άλλωστε, όλα όσα ισχύουν έχουν συμπεριληφθεί με τον πιο ενδεικτικό και κατηγορηματικό τρόπο στο σχετικό εξώδικο.

Το εξώδικο

«Την Παρασκευή 19 Μαρτίου επιδόθηκε προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης [Διεύθυνση Δασών] εξώδικη δήλωσή-αίτησή μας με το εξής περιεχόμενο: "Κατόπιν της ανάρτησης από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών της Περιφέρειας Κρήτης των αντίστοιχων ανά Περιφερειακή Ενότητα Δασικών Χαρτών, οι οποίοι επέπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία μέσα σε συνθήκες πανδημίας στην κοινωνία της Κρήτης και έχουν ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και διαμαρτυριών από χιλιάδες πολίτες και φορείς του νησιού, εξαιτίας της τραγικής - αν όχι κωμικοτραγικής - αποτύπωσής τους, κατά την οποία ποσοστό άνω του 70 % της ενδοχώρας - και όχι μόνον - της Κρήτης χαρακτηρίζεται ως δάσος ή δασική έκταση, συμπεριλαμβανομένων και λιμανιών, εθνικών οδών, μοναστηριών κ.λπ. [!], με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα χιλιάδων πολιτών, όσο και για την πλήρη αδυναμία αξιοποίησής τους και την ομηρία τους, ως και την οικονομική επί σειρά ετών ταλαιπωρία τους κατά τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κ.λπ., τα ερωτήματα εξ αυτού και τα συναφή αιτήματά μας είναι προφανή, όπως προφανές είναι και το δεδομένο ότι η μη απάντηση στα ερωτήματα και στα αιτήματα αυτά θα δικαιώσει τους χιλιάδες εκείνους συμπολίτες μας που θεωρούν ότι αδικούνται:

  1. Πώς καταρτίστηκαν οι εν λόγω χάρτες, ποια μελετητικά γραφεία τους συνέταξαν, ποια στοιχεία και δεδομένα έλαβαν υπόψη τους, δυνάμει ποιων συμβάσεων και με ποιο αντάλλαγμα;
  2. Πώς θεωρήθηκαν οι καταρτισθέντες δασικοί χάρτες, ποια όργανα και σε ποιο έλεγχο νομιμότητας και ουσίας προέβησαν αναφορικά με την πληρότητα, τη σαφήνεια και τη βασιμότητά τους, ώστε να τους θεωρήσουν και ακολούθως να αναρτηθούν αρμοδίως, πιστοποιώντας έτσι διά της παραλαβής και της θεώρησής τους την εγκυρότητα και την ορθότητα αυτών, άρα και την καλή δήθεν εκτέλεση του ανατεθέντος έργου στις περιπτώσεις εκείνες που ιδιωτικά μελετητικά γραφεία τούς κατήρτισαν και αμείφθηκαν γι' αυτό;

Επειδή το ζήτημα που έχει ανακύψει αναφορικά με τους δασικούς χάρτες είναι στην κυριολεξία ζήτημα επιβίωσης δεκάδων χιλιάδων οικογενειών της Κρήτης, το μέλλον της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξή του,

Επειδή ήδη κλιμακώνεται σφοδρά η αντίδραση της κοινωνίας της Κρήτης, φορείς της οποίας που αντιπροσωπεύουν δεκάδες χιλιάδες θιγόμενους πολίτες και εκπροσωπούμε, οπότε είναι αυτονόητο το δικαίωμά μας, άρα και των πολιτών συνολικά, και το έννομο συμφέρον μας όπως πληροφορηθούμε τη διαδικασία και το σύνολο των παραμέτρων που οδήγησαν στην τραγική αυτή εξέλιξη για τον τόπο μας,

Για όλους αυτούς τους λόγους και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας ζητούμε να μας χορηγηθούν οι αιτούμενες πληροφορίες και αντίγραφα των σχετικών εγγράφων, από τα οποία να απαντώνται τα ως άνω ερωτήματα/αιτήματα εντός τριών εργάσιμων ημερών από της λήψεως της παρούσης, άλλως θα διώξομε τούτο, ως και την απόδοση ευθυνών κάθε αρμοδίου για κάθε τυχόν παράβαση του καθήκοντός του ή άλλη αδικοπραξία, με κάθε νόμιμο μέσο".

Τα ερωτήματα είναι καθαρά και ξάστερα. Και αναμένουμε πειστικές απαντήσεις γιατί κανείς δε θα αποφασίζει το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας ερήμην μας. Και κανείς στη δημοκρατία δεν είναι ανεύθυνος».

«Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ»

«Απόσυρση και όχι αναβολή του εκτρώματος»

Στην εξώδικη δήλωσή της η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των δασικών χαρτών δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τον λαό της Κρήτη για τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης. Όπως αναφέρουν μάλιστα, «ο αγώνας συνεχίζεται, η 17η Μαρτίου ήταν μόνο η αρχή. Η μεγαλειώδης, ειρηνική και ενωτική κινητοποίηση του λαού της Κρήτης στις 17 Μαρτίου 2021 έστειλε το μήνυμα και έδειξε τον δρόμο-που είναι μονόδρομος: Απόσυρση των δασικών χαρτών και αναμόρφωσή τους τώρα, με ταυτόχρονη, ρητή, ξεκάθαρη νομοθετημένη διασφάλιση των ιδιοκτησιών μας. Ούτε βήμα πίσω, ούτε μισόλογα, ούτε στρογγυλέματα, ούτε μπαλώματα, κανείς εμπαιγμός, καμία αναστολή ή αναβολή απλώς του εκτρώματος δε θα γίνει αποδεκτή. Και όλοι θα κριθούμε από την Ιστορία: πρώτιστα οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας, οι βουλευτές της Κρήτης, που τους καλούμε να αναλάβουν άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, που θα ανταποκρίνεται στο δίκαιο, τη λογική, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κρήτης, που πρέπει μαζί με τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς του νησιού μας να μπουν μπροστά στον δίκαιο αγώνα του λαού μας για την απόσυρση αυτών των δασικών χαρτών/ταφόπλακας για την Κρήτη».

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια