Καιρός: Ενοχλητικοί νοτιάδες και άστατος καιρός στην Κρήτη

Κρήτη
Καιρός: Ενοχλητικοί νοτιάδες και άστατος καιρός στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάρτης με αφρικανική σκόνη και πιθανότητα βροχών

Αλλάζει και πάλι το σκηνικό του καιρού ο οποίος θα είναι άστατος το Σαββατοκύριακο ενώ η μεταφορά σκόνης τα ταλαιπωρήσει τους Κρητικούς.

Ο συνδυασμός χαμηλών πιέσεων στην Κεντρική Μεσόγειο με τις υψηλότερες πιέσεις στα Βόρεια Βαλκάνια θα οδηγήσει στην επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21/03 θα είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στη Δυτική Μακεδονία και οι ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη.

Παράλληλα ένα βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Σύρτης κινούμενο προς τη χώρα μας θα είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας αφρικανικής σκόνης την Κυριακή 21/03 με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. 

Άστατος καιρός και νοτιάδες το Σάββατο

Αναλυτικά σύμφωνα με την ΕΜΥ το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε Κυκλάδες και Κρήτη.  Σταδιακά από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις βόρειες Κυκλάδες. Οι άνεμοι πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και η Θερμοκρασία κυμαίνεται από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, που κατά διαστήματα θα είναι πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα στο Ιόνιο σε δυτικούς 5 με 6 μποφόρ.

Στο βίντεο παρουσιάζονται οι προγνωστικοί χάρτες βροχής και χιονιού του αριθμητικού μοντέλου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μεταξύ της Παρασκευής 19/03 και της Κυριακής 21/03:

Για αναλυτική πρόγνωση καιρού πατήστε (ΕΔΩ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News