Ικανοποίηση αλλά και «μικρό καλάθι» για τα δικαστικά μέγαρα της Κρήτης

Κρήτη
Ικανοποίηση αλλά και «μικρό καλάθι» για τα δικαστικά μέγαρα της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευχαρίστηση στο τοπικό κυβερνητικό στρατόπεδο και επιφυλάξεις στην αντιπολίτευση με φόντο το έργο των δικαστικών μεγάρων στην Κρήτη

"Όποιος καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι" για την αντιπολίτευση αλλά και για τον νομικό κόσμο στο Ηράκλειο, που χαιρέτισαν μεν την είδηση της επικείμενης δημοπράτησης, μέσα στον Μάιο, του έργου ΣΔΙΤ για την κατασκευή των νέων δικαστικών μεγάρων στην Κρήτη, αλλά ταυτόχρονα κρατούν "μικρό καλάθι".

Χαρακτηριστική είναι η επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου, που ζητά συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και εκφράζει επιφυλάξεις, αντίθετα με τον πανηγυρικό τόνο που δίνουν αναμενόμενα από τη δική τους μεριά οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές, όπως ο Μάξιμος Σενετάκης.

Βεβαίως, όλα θα κριθούν στην πράξη και μάλιστα σχετικά σύντομα, αφού τον Μάιο αναμένεται να προκηρυχθεί επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων, ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ, ύψους 121 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει "πακέτο" με το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στα Χανιά, καθώς επίσης και ένα εκτεταμένο "λίφτινγκ" στο υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο στο Ρέθυμνο.

Η επερώτηση Κεγκέρογλου

Με ερώτηση προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τα δικαστικά μέγαρα Κρήτης.

«Η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου αποτελεί ένα αναγκαίο έργο για την απρόσκοπτη απονομή της δικαιοσύνης, που όμως έχει καθυστερήσει υπερβολικά και αδικαιολόγητα η έναρξη κατασκευής του.

Με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου προς την προηγούμενη κυβέρνηση έθετα την αναγκαιότητα κατασκευής του νέου δικαστικού μεγάρου, αφού οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις έχουν σοβαρά κτηριακά προβλήματα, με συνέπεια να ταλαιπωρούνται εργαζόμενοι, δικηγόροι και πολίτες.

Ωστόσο, καμία χειροπιαστή ενέργεια δεν έγινε από την τότε πολιτική ηγεσία στην κατεύθυνση αυτή. Αντίθετα, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής μου στις 09-01-2020 προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, αποκαλύφθηκε ότι ούτε άλλη μια προαπαιτούμενη ενέργεια, αυτή της πλήρους δωρεάν παραχώρησης των ακινήτων από το Ταμείο Χρηματοδότησης δικαστικών κτηρίων στο υπουργείο σας, είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση για την έναρξη των διαδικασιών, στην οποία προέβη τελικά ο υπουργός Δικαιοσύνης με το υπ' αριθμ. 67033/22-10-2019 έγγραφό του.

Σε άλλη επίκαιρη ερώτησή μου, ο υπουργός Υποδομών στις 06-03-2020 είχε δεσμευτεί επίσης ότι εντός α' εξαμήνου 2021 θα ξεκινούσε η κατασκευή του έργου», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επερώτησή του ο Βασίλης Κεγκέρογλου και καταλήγει: «Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ στις 12-03-2021 εγκρίθηκε, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, η προκήρυξη τριών νέων σημαντικών έργων ΣΔΙΤ που αφορούν στην ανακατασκευή ή ανακαίνιση 12 συνολικά δικαστικών μεγάρων ανά την ελληνική επικράτεια (συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατομμυρίων ευρώ), συμπεριλαμβανομένων και του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στα Χανιά, καθώς επίσης και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο στο Ρέθυμνο (διαγωνισμός ΣΔΙΤ ύψους 121 εκατομμυρίων ευρώ).

Επειδή η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται τον Μάιο του 2021 και αναθέτουσα Αρχή για τα τρία έργα δικαστικών μεγάρων θα είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών,

Ερωτάσθε κύριε υπουργέ:

  1. Έχετε διασφαλίσει ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τον Μάη του 2021;
  2. Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών των ζωτικών έργων για το Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο;».

Μάξιμος Σενετάκης

«Επιτέλους η Δικαιοσύνη αποκτά στέγη»

Με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισμού τον ερχόμενο Μάιο για την κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο, την οποία εισηγήθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, ο βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Επιτέλους, μετά από επίπονες και επίμονες προσπάθειες, το Ηράκλειο θα αποκτήσει νέο δικαστικό μέγαρο! Η Δικαιοσύνη στην πόλη μας αποκτά τη στέγη που της αξίζει!

Με την προκήρυξη του διαγωνισμού τον ερχόμενο Μάιο σχεδιάζεται να παραδοθεί στους δικαστικούς λειτουργούς και στους πολίτες ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο.

Πρόκειται για υποδομή που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Υποδομή που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Που θα ενισχύει την οικονομία και την ανάπτυξη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους πιέζαμε, ώστε επιτέλους να "τρέξουν" οι διαδικασίες και ευχαριστίες στους υπουργούς Υποδομών-Μεταφορών και Δικαιοσύνης κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Κώστα Τσιάρα, αντίστοιχα, που ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά. Αποδεικνύεται πως μόνο με σχέδιο, συνεννόηση και επιμονή έρχεται η λύση σε προβλήματα που χρονίζουν ανεπίλυτα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News