Άδεια εντός 18 μηνών για προέγκριση πτηνο-κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης

Κρήτη
Άδεια εντός 18 μηνών για προέγκριση πτηνο-κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκαοχτάμηνο περιθώριο για δίνει στους νέους αγρότες απόφαση της Ε.Ε.

Δεκαοχτώ μήνες περιθώριο για προέγκριση πτηνο-κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης δίνει στους Νέους Αγρότες τροποποιητική απόφαση για το τρέχον πρόγραμμα.

«Να αποκτήσει άδεια προέγκρισης εγκατάστασης ή έγκριση ίδρυσης για πτηνο-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όπου απαιτείται, εντός δεκαοχτώ μηνών από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης» προβλέπει σχετικά η απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γεγονός που έρχεται να διευκολύνει την όλη διαδικασία, λόγω κορωνοϊού, σε μια περίοδο κατά την οποία - σύμφωνα με όσα λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης - «η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τόσο στην πτηνοτροφία όσο και γενικότερα στη ζωική παραγωγή διάφορες πριμοδοτήσεις για τη χώρα μας, λόγω της ελλειμματικής κατάστασης στα ζωικά προϊόντα»!

Στην απόφαση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1.1. Το 3ο εδάφιο της παραγράφου ιβ) αντικαθίσταται ως εξής: «Για την απόδειξη της ιδιότητας μονίμου κατοίκου εκδίδεται βεβαίωση μονίμου κατοικίας ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή το μόνιμο της κατοικίας βεβαιώνεται από τον οικείο Δήμο με βεβαίωση δημάρχου. Ωστόσο, σε περιπτώσεις αμφιβολιών ή καταγγελίας το μόνιμο της κατοικίας θα εξετάζεται και το βάρος της απόδειξης θα το φέρει ο ενδιαφερόμενος, προσκομίζοντας δικαιολογητικά που αποδεικνύουν έμμεσα τη μόνιμη κατοικία, όπως αποδείξεις οργανισμών κοινής ωφέλειας, βεβαίωση φοίτησης παιδιών, υποβολή φορολογικής δήλωσης κ.λπ.».

1.2. Στο τέλος της παραγράφου ιδ) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Κατά παρέκκλιση, είναι αποδεκτές βεβαιώσεις επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας που αφορούν απόκτηση επαρκών επαγγελματικών προσόντων σε διάστημα που υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης εξαιτίας της ανάγκης εφαρμογής μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού SARSCo-V-2 (COVID-19). Η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά».

«Μας δίνουν ευκαιρίες»

Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης εξήγησε: «Πολύ σωστά οι υπηρεσίες προχώρησαν στην ικανοποίηση του αιτήματος της δεκαοχτάμηνης παράτασης, ώστε να υπάρχει μία προέγκριση για τους νέους αγρότες και μέσα στο διάστημα αυτό να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες τους για την κατάθεση της άδειας εγκατάστασης της πτηνοτροφικής μονάδας τους»...

Στο σημείο αυτό, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει πως «η Ελλάδα ως χώρα ποτέ δεν είχε στην ουσία μία σοβαρή αγροτική πολιτική. Και συμβαίνει το εξής: Ο πυλώνας του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας μας έχει έσοδα 70% από τη φυτική παραγωγή και 30% από τη ζωική. Όμως, σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες συμβαίνει το ανάποδο: 70% στη ζωική και 30% στη φυτική παραγωγή. Και χρόνια τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πριμοδοτεί διάφορα προγράμματα για τη χώρα μας, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μας και να μειωθεί και αυτή η απίστευτη οικονομική αιμορραγία που έχουμε εξαιτίας της κατάστασης αυτής. Συνεπώς, ανάλογη πριμοδότηση υπάρχει και στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών»...

«Πρέπει να παράγουμε για να σταθούμε στα πόδια μας»

Στο σημείο αυτό, ο Αλέκος Στεφανάκης τόνισε ότι το καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων μέχρι σήμερα "κρατάει" ζωντανούς τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, αλλά στην πραγματικότητα «έρχεται η επιδότηση και σκεπάζει τα προβλήματα. Και αν στο μέλλον φύγουν από τη μέση οι επιδοτήσεις, δε θα μπορούν αυτοί οι κλάδοι να επιβιώσουν»...

Έτσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να παράγουμε χωρίς να έχουμε ανάγκη τις επιδοτήσεις για να σταθούμε στα πόδια μας. Καταλήγοντας, θεωρεί ότι ο κλάδος της πτηνοτροφίας για την Κρήτη έχει λαμπρό μέλλον, όπως και τα άλλα ζωικά προϊόντα, στον βαθμό που αξιοποιούμε τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τόπου μας.

«Η πτηνοτροφία έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Και αναφέρομαι στις ειδικού τύπου εκτροφές του τόπου μας, που βγάζει διαφοροποιημένο κοτόπουλο και όχι βιομηχανικό. Οι αναπτυγμένες βιομηχανικού τύπου πτηνοτροφικές μονάδες της υπόλοιπης Ελλάδας βρίσκονται εκτός ανταγωνισμού. Κατά την προσωπική μου άποψη, όλοι οι κλάδοι παραγωγής του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης, επειδή παράγουν ποιοτικό προϊόν, όσο περνούν τα χρόνια και όσο εξελίσσεται ο άνθρωπος, τα προϊόντα που παράγονται στο νησί μας θα γίνονται ολοένα και πιο δυσεύρετα. Άρα, υπάρχει μέλλον, αλλά θα πρέπει όλοι μας να δουλέψουμε πάρα πολύ σοβαρά», καταλήγει στην εφημερίδα μας ο Αλέκος Στεφανάκης.

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News