«Ορθόδοξος Λόγος»: 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση

Κρήτη
«Ορθόδοξος Λόγος»: 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η λατρεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας κράτησε ζωντανή την ελληνική γλώσσα

Η επανάσταση του 1821 είναι από τα πιο κομβικά σημεία του νεότερου ελληνισμού, τα οφέλη της οποίας απολαμβάνουμε τα τελευταία 200 έτη και μας οδήγησαν στο νέο ελληνικό κράτος.

Οι πρόγονοι μας ύστερα από 400 έτη σκλαβιάς στους Τούρκους ξεσηκώθηκαν εναντίον του κατακτητή. Παρότι 4 ολόκληροι αιώνες σκλαβιάς μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Ελληνισμός δεν πέθανε, η ελληνική γλώσσα δεν σταμάτησε να ομιλείται, τα έθιμα και οι παραδόσεις του ελληνισμού έμειναν ζωντανές, γιατί τις κράτησε ζωντανές η Εκκλησία με την λειτουργική της παράδοση.

Η λατρεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας κράτησε ζωντανή την ελληνική γλώσσα καθώς ο ιερέας τα ελληνικά μιλούσε, στα ελληνικά λειτουργούσε και τα ελληνικά φρόντισε να μεταδώσει στο διάδοχο του ιερέα μέσα στην ελληνική κοινότητα. Η Εκκλησία ευλόγησε και την επανάσταση του 1821, κληρικοί πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση καθώς τα 400 χρόνια σκλαβιάς η Εκκλησία κράτησε ζωντανό τον Ελληνισμό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η εθνική εορτή της Επαναστάσεως του 1821 εορτάζεται την ίδια ημέρα και συνδέεται άμεσα στη σκέψη του Έλληνα με μία σπουδαία Εκκλησιαστική εορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στα πρώτα επαναστατικά συντάγματα η Ορθοδοξία κατέχει πρωτεύουσα θέση (Έλληνας θεωρούνταν όποιος μιλούσε τα ελληνικά και πίστευε στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό) όπως και στο σημερινό Σύνταγμα του 1975.

Τα τελευταία 200 χρόνια μετά την Επανάσταση ο Ελληνισμός ποια πορεία και παρουσία έχει; Τι σημαίνει ελληνισμός μέσα στο ελληνικό κράτος, όπως υπάρχει και πορεύεται τα τελευταία 200 χρόνια; Αυτό το θέμα θα προσπαθήσει να αγγίξει η ζωντανή εκπομπή «Ορθόδοξος Λόγος» στο στούντιο της ΚΡΗΤΗTV, με εκλεκτούς καλεσμένους αυτήν την Κυριακή στις 16:30.

Στην παρουσίαση της εκπομπής ο Επίκουρος Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας κ. Ιωάννης Λίλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News