Γ. Κουράκης: Η Ευρώπη να συμφωνήσει σε ένα κοινό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης

Κρήτη
Γ. Κουράκης: Η Ευρώπη να συμφωνήσει σε ένα κοινό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Σε σημαντική παρέμβαση αναφορικά με την Μετανάστευση και το Άσυλο καθώς και το σχέδιο δράσης για την ένταξη των μεταναστών προέβη ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννης Κουράκης, στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που διεξάγεται από 17 έως 19 Μαρτίου 2021, εκπροσωπώντας την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Όπως είπε ο κ. Κουράκης, “σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Συμφώνου, οι χώρες και οι περιφέρειες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την άφιξη και την καταγραφή των μεταναστών, γεγονός που, όπως είδαμε όλοι, δημιουργεί μεγάλες εντάσεις, υπονομεύει τις ευρωπαϊκές αξίες και προωθεί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία”.

Δίκαιη Κατανομή Ευθυνών

Στο σημείο αυτό της ομιλίας του, ο κ. Κουράκης τόνισε ότι “η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να συμφωνήσει σε ένα κοινό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης, βασισμένο στην αλληλεγγύη. 

Δίκαιη κατανομή ευθυνών, υπογράμμισε,  σημαίνει όχι μόνο επιλογή να πληρώσουμε για τον επαναπατρισμό των μεταναστών, αλλά και βούληση να τους υποδεχτούμε και να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν στις κοινωνίες μας”.

Και ο κ. Κουράκης συνέχισε: “Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σε μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των παράτυπων αφίξεων.

Αλληλεγγύη και Ανθρωπισμός

Τέλος, οφείλω να επισημάνω ότι πρέπει να πάψει πλέον το θέμα της μετανάστευσης να είναι μοχλός πίεσης στην γεωπολιτική σκακιέρα της Μεσογείου, δημιουργώντας ασφυξία στο σύστημα και οδηγώντας σε εξαθλίωση δεκάδες  χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους.

Η υπέρτατη Ευρωπαϊκή Αρχή της Αλληλεγγύης και του Ανθρωπισμού πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια και στην περίπτωση αυτή. Ελπίζω ειλικρινά ότι το νέο Σύμφωνο μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο πλαίσιο για τον σκοπό αυτό”, κατέληξε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News