Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ενσωμάτωση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας

Κρήτη
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ενσωμάτωση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ρωτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον Υπουργό Υγείας

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή και πρώην Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για την ενσωμάτωση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας.

«Πρόσφατα η ειδική Επιτροπή αξιολόγησης και έγκρισης φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ολοκλήρωσε την ανασκόπηση για τους νέους συνδυασμούς μονοκλωνικών αντισωμάτων δύο φαρμακευτικών εταιρειών και αποφάσισε να εκδώσει μια εναρμονισμένη γνωμοδότηση για να υποστηριχθεί σε επίπεδο κρατών-μελών της ΕΕ η λήψη απόφασης για πιθανή χρήση τους, πριν την τελική έγκριση και αδειοδότηση της κυκλοφορίας αυτών των φαρμακευτικών προϊόντων», σημειώνουν στο κείμενο της ερώτησης οι βουλευτές στην ερώτηση που απευθύνουν στον Υπουργό Υγείας.

«Η γνωμοδότηση αυτή έγινε με βάση τη διαδικασία της «κυλιόμενης ανασκόπησης» (rolling review), δηλαδή με αξιολόγηση των κάθε στιγμή διαθέσιμων δεδομένων από κλινικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη και αφού έχει ήδη διεξαχθεί μια προκαταρκτική συζήτηση στην Covid European Task Force, που την απαρτίζουν ειδικοί εμπειρογνώμονες από τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές των κρατών-μελών», χαρακτηριστικά επισημαίνουν.

Άρα πλέον έχουμε την κατ’ αρχήν έγκριση, από μια αξιόπιστη Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή όπως ο ΕΜΑ, της χρήσης μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με covid- 19 που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Την ερώτηση συνυπογράφει και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης ο οποίος τονίζει ότι: «Η επίσημη σύσταση από πλευράς του ΕΜΑ στα κράτη-μέλη της ΕΕ για υπό προϋποθέσεις χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο covid-19 δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Είναι επιτακτικό η Κυβέρνηση να κινηθεί ταχύτατα και αξιόπιστα.  Άμεσα να καταστρώσει και να θέσει στην πράξη μια υγειονομική στρατηγική στη μάχη κατά της πανδημίας, που θα περιλαμβάνει τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα, την ενδυνάμωση του ΕΣΥ και όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Υγείας:

  1. Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ενσωμάτωση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας μας κατά της covid-19 ;
  2. Σκοπεύει να αξιοποιήσει άμεσα το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο (διαδικασία πρώιμης πρόσβασης, ένταξης ασθενών σε κλινικές μελέτες, έκτακτης εισαγωγής μέσω του ΙΦΕΤ) που επιτρέπει, μέχρι την τελική αδειοδότηση από τον ΕΜΑ, την πρόσβαση των ασθενών της χώρας στις νέες θεραπείες; Ειδικά σε μια περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων και ασφυκτικής πίεσης στο ΕΣΥ;
  3. Προτίθεται να θέσει η Ελλάδα στα όργανα της ΕΕ το ζήτημα της «απελευθέρωσης των πατεντών», σύμφωνα με τη διατύπωση- έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όχι μόνο για τα εμβόλια αλλά και για όλα τα υπόλοιπα φάρμακα (όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα) που έχουν ενεργό ρόλο στη μάχη κατά της πανδημίας ;

Φωτογραφία: intime

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News