«Έρχεται» ενίσχυση για τους πατατοπαραγωγούς

Κρήτη
«Έρχεται» ενίσχυση για τους πατατοπαραγωγούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται ενίσχυση 215 ευρώ το στρέμμα για τους πατατοπαραγωγούς: Μερίδιο από την “πίτα” των 12,5 εκατ. ευρώ διεκδικεί η Κρήτη - Στη Βουλή οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων

Η Κρήτη αναμένεται να έχει «μέρος» της κορωνοενίσχυσης για την καλοκαιρινή και εαρινή πατάτα, που πανελλαδικά θα φτάσει στα 12,5 εκατομμύρια ευρώ και το ποσό ανά δικαιούχο υπολογίζεται στα 215 ευρώ το στρέμμα. Επίσης, θα δοθούν και άλλα ποσά για το υπαίθριο καρπούζι, την ντομάτα και το αγγούρι θερμοκηπίου, αλλά το νησί μας δεν περιμένει από αυτά τα χρήματα καμία απορρόφηση, παρά το γεγονός ότι την ίδια ώρα οι αγρότες υποφέρουν!

Εντός της εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εγκρίνει τα απαιτούμενα 26 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του μέτρου, ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του οποίου είναι 25.782.505 ευρώ, κατανεμημένος μεταξύ των επιλέξιμων τομέων του μέτρου.

Στήριξη στα οινοστάφυλα

Ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός διεκδικεί πρόσθετη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για τους παραγωγούς οινοποιήσιμων σταφυλιών, όπως ανακοίνωσε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ κ. Διαμάντως Μανωλάκου.

Στην απάντησή του προς την κ. Μανωλάκου, μεταξύ άλλων, ο κ. Λιβανός είπε: «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει κάθε κοινωνική ομάδα που βιώνει τις δύσκολες συνέπειες της πανδημίας. Αυτονόητα, η στήριξη αυτή εκτείνεται και στον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας μας. Πολύ σημαντικό κομμάτι του πρωτογενούς τομέα είναι και ο αμπελοοινικός κλάδος, ο οποίος πραγματικά δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποίησε πέρυσι δύο προγράμματα άμεσης ενίσχυσης των Ελλήνων αμπελουργών:

Πρώτον, υλοποίησε το πρόγραμμα του πράσινου τρύγου, με το οποίο 365 δικαιούχοι έλαβαν συνολικά ποσό 1.005.998 ευρώ. Οι συνολικές εκτάσεις που εντάχθηκαν στον τρύγο είναι 3.624,40 στρέμματα.

Παράλληλα, "έτρεξε" και το πρόγραμμα της απόσταξης οίνου, με το οποίο 125 δικαιούχοι έλαβαν συνολικά 20.264.044,40 ευρώ.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εγκρίνει τα απαιτούμενα 26 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του μέτρου.

Σημειώστε βεβαίως ότι για φέτος τα κονδύλια του εθνικού φακέλου για το κρασί από 23.963.000 ευρώ του 2020 θα είναι 23.030.000 ευρώ, ήτοι μειωμένα κατά 933.000 ευρώ. Αυτά τα κονδύλια είναι ευρωπαϊκά, και η χώρα μας, ήδη, μαζί με άλλες χώρες, ασκεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αύξηση των ποσών για το τρέχον έτος.

Από τα χρήματα αυτά θα "τρέξουμε" το πρόγραμμα του πράσινου τρύγου, την αναδιάρθρωση, τις επενδύσεις, τις προωθήσεις αλλά και την απόσταξη.

Αναμένουμε και μια επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμοι οι αναγκαίοι εθνικοί πόροι για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΑΡΔΑΚΗ-ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

Στη Βουλή οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων

Στο μεταξύ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης (πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και Σωκράτης Βαρδάκης από το Ηράκλειο κατέθεσαν, υπό τη μορφή ερώτησης στη Βουλή, το δημοσίευμα της εφημερίδας μας για τα τουρκικά προϊόντα και την επικινδυνότητά τους.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές στην ερώτησή τους ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων σε προϊόντα που προέρχονται από τρίτες χώρες, αλλά και στήριξη στους παραγωγούς, οι οποίοι πλήττονται από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές τους. Όπως ενημερώνουν τον υπουργό, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για τα ακατάλληλα τρόφιμα που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή, τα οποία εισάγονται από τρίτες χώρες. Ο λόγος για κηπευτικά και για εισαγωγές ρεκόρ οστρακοειδών.

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) καταγγέλλει ότι τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκαν ραγδαία οι ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία, πολλά από τα οποία μετά από ελέγχους κρίθηκαν ακατάλληλα, ενώ με το 482/30/1/2021 δελτίο Τύπου του εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές ως προς τη χώρα προέλευσης των προϊόντων που επιλέγουν, καθώς σε ενδεικτικούς ελέγχους διαπιστώθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία χρησιμοποιούνται στην Τουρκία, απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι παραγωγικοί φορείς έχουν διαπιστώσει ανικανότητα της κρατικής μηχανής να ελέγξει τις επικίνδυνες για την υγεία των καταναλωτών εισαγωγές προϊόντων, και ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων.

Εκτός, όμως, από τα φυτοφάρμακα, έχει διαπιστωθεί και μεγάλο πρόβλημα από επικίνδυνα μικρόβια (κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκοι και E.coli).

Οι αθρόες εισαγωγές φθηνών, λόγω της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας, τουρκικών κηπευτικών, αμφιβόλου ποιότητας, έχουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τους εγχώριους παραγωγούς.

Καταγγελίες έχουν γίνει και για οστρακοειδή που κατασχέθηκαν επειδή ήταν αλλοιωμένα, η μεταφορά τους ήταν εκτός προδιαγραφών και δεν είχαν ούτε τα κατάλληλα έγγραφα για την προέλευσή τους. Πριν από ένα χρόνο, το ΠΑΚΟΕ, μετά από καταγγελίες, είχε εντοπίσει υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου και υδραργύρου, τοξικών και επικίνδυνων βαρέων μετάλλων σε οστρακοειδή, με αποτέλεσμα αυτά να καταστραφούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μονάδες της οστρακοκαλλιέργειας που λειτουργούν στα τουρκικά παράλια δέχονται πάρα πολλούς τόνους τοξικών, αστικών και βιομηχανικών ανεπεξέργαστων αποβλήτων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που γίνονται από το Μαρόκο αυξάνονται συνεχώς, κάτι το οποίο πλήττει τους εγχώριους παραγωγούς. Επιπλέον, το θέμα της ποιότητας των προϊόντων είναι συνδεδεμένο με την υγεία το πληθυσμού και διαπιστώθηκε ανικανότητα κρατικών ελέγχων, ώστε να προστατευτεί ο καταναλωτής από ακατάλληλα και επικίνδυνα τρόφιμα, ενώ έχουν θεσπιστεί Κανονισμοί από την Ε.Ε. σχετικά με την υγιεινή τροφίμων που εισάγονται στην Κοινότητα (178/2002 και 625/2017) - την ευθύνη των ελέγχων την έχουν τα κράτη-μέλη. Την κατάσταση επιδεινώνουν και οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων, που είναι κατά πολύ χαμηλότερες από αυτές των εγχώριων, γεγονός που έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς της χώρας μας.

Για τους λόγους αυτούς, οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να πράξει τα δέοντα, δηλαδή να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και να στηρίξει τους πληττόμενους παραγωγούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News