Lockdown: Έρχεται «πράσινο φως» από λοιμωξιολόγους για άρση – «Έκρηξη» κρουσμάτων στην Κρήτη

Κρήτη
Lockdown: Έρχεται «πράσινο φως» από λοιμωξιολόγους για άρση – «Έκρηξη» κρουσμάτων στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ενδεχόμενο παράτασης ενός lockdown είναι δώρον άδωρο από τη στιγμή που στο «παιχνίδι» μπαίνει η κούραση των πολιτών

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου η ειδική επιτροπή «θα κάνει αξιολόγηση των μέτρων και θα εξετάσει σε ποια χρειάζονται αλλαγές, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωσή τους ύστερα από ένα έτος μάχης με την πανδημία»

«Στόχος είναι να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στην επανέναρξη περισσότερων δραστηριοτήτων, χωρίς όμως να γίνουν συμβιβασμοί στην εφαρμογή της κεντρικής στρατηγικής για την ανάσχεση της πανδημίας».Αυτό τονίζουν κυβερνητικές πηγές ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των λοιμοξιολόγων κατά τη διάρκεια της οποίας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα δοθεί το πράσινο φως για τη σταδιακή άρση του lockdown. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου η ειδική επιτροπή «θα κάνει αξιολόγηση των μέτρων και θα εξετάσει σε ποια χρειάζονται αλλαγές, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωσή τους ύστερα από ένα έτος μάχης με την πανδημία».

Με άλλα λόγια, από την κυβέρνηση, τη δεδομένη στιγμή αντιλαμβάνονται ότι το ενδεχόμενο παράτασης ενός lockdown είναι δώρον άδωρο από τη στιγμή που στο «παιχνίδι» μπαίνει η κούραση των πολιτών, με αποτέλεσμα επί της ουσίας το lockdown να ισχύει μόνο στα «χαρτιά». Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες: Αφενός ενισχύεται το ΕΣΥ, διευρύνοντας τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, και από την άλλη αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων.

«Έκρηξη» κρουσμάτων και διασωληνωμένων - Αρνητικό ρεκόρ και στην Κρήτη

Σαν "βόμβα" έσκασε η ανακοίνωση χθες του ΕΟΔΥ, που έκανε λόγο για 3.465 νέα κρούσματα στη χώρα, παρά το ότι όλοι έχουμε κουραστεί και περιμέναμε καλύτερες μέρες. Από αυτά, 108 εντοπίζονται στην Κρήτη, το μεγαλύτερο νούμερο που έχει καταγράψει το νησί μας από την αρχή της πανδημίας παρά τα σκληρά μέτρα και τα lockdowns, με τα νούμερα αυτά να προβληματίζουν έντονα κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα, πάνω που σχεδίαζαν σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και σταδιακή άρση των μέτρων.

Ειδικότερα, από τα 108 κρούσματα στην Κρήτη, 59 εντοπίζονται στο Ηράκλειο, 5 στο Λασίθι, 14 στο Ρέθυμνο και 30 στα Χανιά. Από τα συνολικά κρούσματα στη χώρα, 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 227.247 (ημερήσια μεταβολή +1,5%), εκ των οποίων 51,6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.966 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.252 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 (67,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Το 81,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.516 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 406 (ημερήσια μεταβολή -8,97%).Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη). Να σημειωθεί πως χθες έγιναν 63.454 τεστ.

Και όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός στο CNN ανακοίνωσε ελάφρυνση των μέτρων το επόμενο 48ωρο, αναφέροντας επίσης ότι τα σύνορα θα ανοίξουν στις 15 Μαΐου. Ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παρεχώρησε χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της πρότασης για ένα πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα διευκολύνει σημαντικά τις διεθνείς μετακινήσεις. Όπως επίσης και την αισιοδοξία του πως εντός των επομένων 10 ημερών θα υπάρξει μια επιπέδωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ επιβεβαιώνει πως εντός των επόμενων 48 ωρών θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη στρατηγική σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Έχασε τη μάχη 77χρονη

Σε τοπικό επίπεδο πάντως, συνεχίζει να μακραίνει η λίστα των θυμάτων του κορωνοϊού, με για 77χρονη γυναίκα να χάνει χθες τη μάχη για τη ζωή ενώ νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα στο Νοσοκομείο Χανίων. Η γυναίκα, σύμφωνα και με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Μπέα, ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου στο Νοσοκομείο Χανίων λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής της. Εισήχθη αμέσως στην Εντατική Μονάδα, ωστόσο δεν άντεξε και χθες το πρωί κατέληξε. Η 77χρονη έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

ΠΟΥ για AstraZeneca

Η Επιτροπή Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά τη συνέχιση των εμβολιασμών.

Η Επιτροπή «αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Όταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων της εκτελεστικής διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Έμερ Κουκ, η οποία επίσης ανέφερε κατά την έκτακτη συνέντευξη πως «τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων. Παραμένουμε σταθερά πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον συνδεόμενο με αυτήν κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών».

Η Έμερ Κουκ σημείωσε επίσης ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική Αρχή πραγματοποιεί έρευνα, αξιολογώντας καθένα από τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί, και τα οποία είναι πολύ σπάνια, και αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα Πέμπτη.

«Αυτή τη στιγμή, τίποτε δε δείχνει ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό. Δε μνημονεύονται στις κλινικές δοκιμές και δεν καταγράφονται ως γνωστές και αναμενόμενες παρενέργειες», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA.

Ιούνιο ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Από τον Ιούνιο θα αρχίσει να εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, επισημαίνοντας ότι «μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουμε ορατότητα για το τι μπορούμε να κάνουμε και με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες».

Μάλιστα, ο κ. Κοντογεώργης επανέλαβε ότι αύριο Παρασκευή 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό 250.000 πολιτών με υποκείμενα νοσήματα.

Διευκρίνισε ότι αύριο Παρασκευή όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα και οι υπόλοιποι θα κλείσουν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας. Ανέφερε ότι θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας στις 26 Μαρτίου για τα άτομα 70 έως 74 ετών και στις αρχές Απριλίου για την επόμενη ηλικιακή κατηγορία 65 έως 69 ετών.

Ο κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι όλα τα εμβόλια που είναι στη διάθεση των πολιτών είναι εξίσου αποτελεσματικά και ασφαλή και αντιμετωπίζονται ως ενιαία χωρίς να υπάρχει ξεχωριστή σύσταση για κάποιο εμβόλιο. Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι όσοι είχαν ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca και δεν πήγαν θα μπορέσουν να αναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το ΕΣΥ, το οποίο αναμφίβολα ασφυκτιά από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά μέσα στην κρίση και ειδικά στην Αττική. Ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή το Plan b, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Ήδη δύο ιδιωτικές δομές -το «Λητώ» και το Ιατρικό Περιστερίου- περιθάλπουν περιστατικά Covid, ενώ το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» έχει μπει στην εφημερία του ΕΣΥ και φροντίσει non-Covid περιστατικά.

Σύμφωνα και με το ethnos, το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non-Covid νοσοκομείο και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής άλλες 550 κλίνες από τις οποίες οι 450 είναι non-Covid.

Επιπλέον, το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», 418 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid ενώ το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251, με 220 κρεβάτια για non-Covid περιστατικά, μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να σημειωθεί, δε, ότι όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους Νομούς και αεροδιακομιδές με μέριμνα του ΕΚΑΒ.

Rapid tests στο Τζερμιάδο του Οροπεδίου Λασιθίου 

Δωρεάν έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 (rapid test) σε πεζούς, θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη 18/03/2021 από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο Τζερμίαδων Λασιθίου. Οι δειγματοληψίες θα διεξαχθούν στην Αίθουσα του Δημαρχείου στο Τζερμιάδων, από τις 10:00 έως τις 14:00. Η προσέλευση του κοινού που επιθυμεί να υποβληθεί στο τεστ είναι ελεύθερη. Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους ή τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας και τον αριθμό του κινητού τηλέφωνου στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test. Η λήψη του δείγματος θα γίνεται ρινοφαρυγγικά και τα αποτελέσματα θα γνωστοποιούνται στους πολίτες μέσα σε λίγες ώρες. Η δράση συνδιοργανώνεται από τον ΕΟΔΥ, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, με τη συμβολή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου.

Rapid tests στην Αλικαρνασσό

Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) σε πεζούς θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου. Οι δειγματοληψίες θα διεξαχθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Αλικαρνασσού "Μελίνα Μερκούρη", από τις 10:00 έως τις 14:00. Η προσέλευση του κοινού που επιθυμεί να υποβληθεί στο τεστ είναι ελεύθερη.

Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους ή τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test. Η λήψη του δείγματος θα γίνεται ρινοφαρυγγικά και τα αποτελέσματα θα γνωστοποιούνται στους πολίτες μέσα σε λίγες ώρες.

Η δράση συνδιοργανώνεται από τον ΕΟΔΥ, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου, με τη συμβολή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου.

Φωτογραφία: intime

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News