Περιφέρεια Κρήτης: «Δίκαιο το αίτημα των αγροτών - Ζητάμε αναστολή ανάρτησης των δασικών χαρτών»

Κρήτη
Περιφέρεια Κρήτης: «Δίκαιο το αίτημα των αγροτών - Ζητάμε αναστολή ανάρτησης των δασικών χαρτών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των Δασικών Χαρτών, επέδωσε σήμερα ψήφισμα στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για τους δασικούς χάρτες, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Μανόλη Χνάρη.

Το ψήφισμα κατέθεσαν, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πρίαμος Ιερωνυμάκης και τα μέλη του Προεδρείου Μύρωνας Χιλετζάκης και Σταύρος Γαβαλάς. Ζητώντας τη στήριξη του Περιφερειάρχη Κρήτης, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής, τόνισαν μεταξύ άλλων, πως «καμία αποδοχή, ανοχή ή συναίνεση στη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών δεν θα υπάρξει, αν η πολιτεία δεν διασφαλίσει τις ιδιοκτησίες των Κρητικών». Υποστήριξαν δε, πως θα πρέπει να υπάρξει άμεση απόσυρση των δασικών χαρτών.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες στην πλατεία Ελευθερίας ανακοίνωσε ότι, η Περιφέρεια αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων τους και ζητά την αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Υπογράμμισε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της Κρήτης υπέρ των παραγωγών, των αγροτών και των πολιτών του νησιού.

Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, κατά τη σημερινή μονοθεματική συνεδρίαση που έγινε υπό την Προεδρία του Παύλου Μπαριτάκη, με θέμα τους Δασικούς Χάρτες της Κρήτης, αποδέχθηκε την εισήγηση που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης. Στη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν βουλευτές, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της Κρήτης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση για αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να δοθεί η δυνατότητα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων και άρσης των αδικιών που έχουν προκύψει. Παράλληλα, εξέφρασε ομόφωνα την συμπαράστασή του, στα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπή Αγώνα κατά των δασικών Χαρτών, ψήφισμα της οποίας κατατέθηκε στη συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, αποφάσισε να ζητήσει τα παρακάτω:

«Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών για συ-γκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να δοθεί η δυνατότητα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων και άρσης των αδικιών που έχουν προκύψει, ήτοι:

  1. Τη διόρθωση λαθών και παραλήψεων που αποτυπώνονται στους χάρτες (πρόδηλα σφάλματα), με την ενσωμάτωση όλων των πράξεων χαρακτηρισμού, δικαστικών αποφάσεων, πράξεων παραχώρησης, οικοδομικών αδειών, εκχερσώσεων που ενισχύθηκαν κατά το παρελθόν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, υφιστάμενο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, παραλιακές εκτάσεις κ.α. χωρίς επιβάρυνση των ενδιαφερομένων.
  2. Την προετοιμασία από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων (ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί) ώστε:
  3. να ενσωματωθούν στους δασικούς χάρτες καλλιεργούμενες εκτάσεις καταχωρημένες στο ελαιοκομικό μητρώο, το αμπελουργικό μητρώο, τη βάση δεδομένων του Ο.Σ.Δ.Ε. καθώς και δασωμένοι αγροί (με χαρακτηρισμό ΑΔ) και εκχερσώσεις (με χαρακτηρισμό ΔΑ) χωρίς την προϋπόθεση ύπαρξης διοικητικών πράξεων, θεωρώντας ως πρόδηλο λάθος άλλο χαρακτηρισμό για αυτές πλην του αγροτικού,
  4. με δεδομένο το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κρήτη και τη μη ισχύς του τεκμηρίου της ιδιοκτησίας του Δημοσίου, το Ελληνικό δημόσιο να μην εγείρει αξιώσεις σε καμία έκταση ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού, πέραν ειδικών περιπτώσεων όπως Εθνικά Πάρκα, απαλλοτριωμένες εκτάσεις, δημόσια κτήματα με τίτλους κυριότητας, οι οποίες περιπτώσεις θα καθορίζονται εκ των προτέρων,

iii. να προστατευτούν αναγνωρισμένα δικαιώματα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, που αφορούν χρηματοδοτήσεις, ένταξη σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προ-γράμματα και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί το καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων,

  1. να χαρακτηριστούν εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση με κυρίαρχο είδος το Calicotme villosa L. (ασπάλαθος) ως χορτολιβαδικές και όχι δασικές.
  2. Τη χρονική διεύρυνση της αποκλειστικής προθεσμίας κατάθεσης των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα προετοιμασίας και ουσιαστικής τεκμηρίωσης των αντιρρήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News