Κρήτη

Κινητοποίηση από τους εκπαιδευτικούς για τα Ειδικά Σχολεία

«Συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς μέτρα προστασίας»

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με όλα τα μέτρα προφύλαξης προχωράει η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου την Πέμπτη 18/3, στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ρεθύμνου  . Έχει προκηρυχθεί 3ωρη στάση εργασίας 8 – 11 π.μ. από την ΟΛΜΕ για τους εκπαιδευ¬τικούς  των Ειδικών Σχολείων και 3ωρη επιπλέον στάση εργασίας από την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου 11 – 2 μ.μ.  με κύριο ζήτημά τους τα Ειδικά Σχολεία που συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς μέτρα προστασίας

Σε ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου τονιζει συγκεκριμένα: «Τα ειδικά σχολεία είναι μια κατηγορία σχολείων που σε συνθήκες πανδημίας θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Ακόμη και μετά το θάνατο μαθητή ειδικού σχολείου από κορονοϊό, το Υπουργείο Παιδείας  εξακολουθεί να δείχνει εγκληματική αδιαφορία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τα ειδικά σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.

Είναι γνωστό σε όλους το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων της ειδικής αγωγής στο νομό Ρεθύμνου. Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που εργάζονται στα Ειδικά Σχολεία έχουν αρκετές φορές  αναφερθεί στις ειδικές συνθήκες που κάνουν δυσκολότερη ακόμα και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας που ισχύουν για τα υπόλοιπα σχολεία, αφού κάποιοι μαθητές δεν δύνανται να φορούν μάσκα. Οι χώροι πολλών σχολικών αιθουσών και των γραφείων όπου επιτελείται το υποστηρικτικό έργο είναι συχνά ακατάλληλοι και περιορισμένοι και δημιουργούνται συστηματικά συνθήκες συνωστισμού. Είναι αδύνατο να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις. Το  Ειδικό Εκπαιδευτικό και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό εργάζεται σε κοινόχρηστους χώρους που μάλιστα δεν αερίζονται επαρκώς, ενώ συγχρόνως εκεί ασκούν και εκπαιδευτικοί τα εξωδιδακτικά τους καθήκοντα. Οι ΣΜΕΑΕ εξυπηρετούν μαθητές διαφορετικών περιοχών σε ευρεία γεωγραφική κλίμακα. Μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί η παραμικρή πρόνοια για την αύξηση των δρομολογίων των σχολικών λεωφορείων και την αραίωση των παιδιών σ’ αυτά.

Όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να οδηγήσουν στην άμεση λήψη μέτρων για τα ειδικά σχολεία. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση έχει δείξει χαρακτηριστική αδιαφορία και έχει αφήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς στην τύχη τους, καθώς φαίνεται ότι προέχει η συνέχιση πολιτικών που περιορίζουν τις δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία. Το έλλειμμα καλύπτεται και εδώ με την επίκληση της ατομικής ευθύνης και με ενοχοποίηση των ίδιων των θυμάτων της πανδημίας. Φυσικά μια τέτοια στάση δείχνει όχι μόνο αδιαφορία για την υγεία, αλλά και για την εκπαίδευση των μαθητών, καθώς το υπουργείο δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να κρατήσει ανοιχτά και με ασφάλεια τα σχολεία.

Η κατάσταση  χειροτερεύει  διαρκώς στα σχολεία αυτά, αφού η έλλειψη προσωπικού αλλά και καθηγητών, εντείνεται. Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στα ειδικά σχολεία που σχεδόν ανυπεράσπιστοι εξ αιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας στο δικαίωμα του λαού για υγεία και μέτρα κατά της πανδημίας, εκτελούν το εκπαιδευτικό τους έργο και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα για τα ειδικά σχολεία.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει

στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πλήρη στήριξη όλων των Σχολείων Ειδικής Αγωγής!

Οποιαδήποτε καθυστέρηση ενέχει τον κίνδυνο η κατάσταση να ξεφύγει στα Ειδικά Σχολεία  (όπως έγινε άλλωστε και στην κοινωνία) με ολέθρια αποτελέσματα. Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι στις δομές Ειδικής Αγωγής φοιτούν και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και οποιοσδήποτε πολιτικά ανεύθυνος χειρισμός ισοδυναμεί με έγκλημα.

Διεκδικούμε

  • Άμεση σύνταξη ειδικού πρωτοκόλλου για τις ΣΜΕΑΕ που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας τους.
  • Να διατεθούν όλα τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας στα σχολεία.
  • Πρόσθετα μέτρα στήριξης των μαθητών και των οικογενειών τους, με κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, φροντιστές, ψυχολόγους κλπ. για την διαχείριση της πορείας αποκατάστασης της υγείας μαθητών ΑμεΑ που νοσούν.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Κατάργηση του κατώτατου αριθμού μαθητών στα τμήματα των Ειδικών Σχολείων. Ο αριθμός να ορίζεται με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τα τετραγωνικά μέτρα της κάθε αίθουσας.
  • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας και στελέχωσή της με τον απαραίτητο αριθμό γιατρών για όλες τις σχολικές μονάδες. Συνεχή και στενή ιατρική παρακολούθηση των μαθητών και των εργαζομένων των Ειδικών Σχολείων με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Να ξεκινήσουν άμεσα οι μαζικοί εμβολιασμοί σε όλες τις περιοχές της χώρας, κατά προτεραιότητα των εκπαιδευτικών των Ειδικών Σχολείων.
  • Άδειες στους συναδέλφους μόνιμους και αναπληρωτές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η υπουργική απόφαση.
  • Κάλυψη των αναγκών με το απαραίτητο προσωπικό (Εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ – ΕΒΠ – καθαριότητας) στα Ειδικά Σχολεία, με πρόβλεψη για την αναπλήρωση των εργαζομένων που παίρνουν άδειες.
  • Αύξηση των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς και μείωση των μεταφερόμενων μαθητών ανά μέσο. Τήρηση όλων των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων για την κίνηση των μισθωμένων οχημάτων που εξυπηρετούν τα ειδικά σχολεία και διενέργεια τακτικών ελέγχων.

Χωρίς εξειδικευμένα μέτρα η συνέχιση λειτουργίας των Ειδικών σχολείων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Αν δεν εφαρμοστούν άμεσα, ζητάμε να τεθούν σε αναστολή λειτουργίας όλα τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής που βρίσκονται στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου (κόκκινες ζώνες), όπου υπάρχει ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα διασποράς του ιού και μεγάλη πίεση στις μονάδες νοσηλείας, με ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία που αντιμετωπίζουν έντονα κτιριακά προβλήματα.

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στο Δημαρχείο την Πέμπτη 18/3, στις 12.00 το μεσημέρι, και από κοινού οργανώνουμε Παράσταση Διαμαρτυρίας με τον ΣΕΠΕ Ρεθύμνου στην ΔΔΕ και στην ΠΔΕ Ρεθύμνου.

 Έχει προκηρυχθεί 3ωρη στάση εργασίας 8 – 11 π.μ. από την ΟΛΜΕ για τους εκπαιδευ¬τικούς των Ειδικών Σχολείων και ως ΕΛΜΕ κηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 18/3 από τις 11.00 – 2.00 μ.μ. για τη συμμετοχή των συναδέλφων στη συγκέντρωση».

 Χανιά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών – ΕΕΠ & ΕΒΠ στην ΔΔΕ Χανίων στις 12:00!

Αποφασίζουμε 3ώρη διευκολυντική στάση εργασίας, 11-2 για όλους τους εκπαιδευτικούς, ενώ  έχει προκηρύξει  και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ 3ωρη στάση 8 – 11 π.μ. για τους εκπαιδευτικούς των Ειδικών σχολείων!

Το γεγονός της τραγικής κατάληξης μαθητή Ειδικού Σχολείου του Πειραιά από κορωνοϊό αποτελεί την σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Στα Ειδικά Σχολεία η κατάσταση είναι απαράδεκτη με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Είναι προκλητική η συνολική προσπάθεια του ΥΠΑΙΘ, να παρουσιάσει μια εικόνα επίπλαστης κανονικότητας, ότι “δεν τρέχει τίποτα”, ώστε να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει!

Η εξοργιστική αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας έχει αφήσει, παιδιά και εκπαιδευτικούς, ανοχύρωτους, χωρίς προστασία,  στο έλεος της εξέλιξης της πανδημίας! Είναι ντροπή να μιλάει για δήθεν πρόταξη των εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής στον εμβολιασμό και ακόμα να μην έχει γίνει ούτε ένα (!) εμβόλιο. Είναι απαράδεκτο ακόμα και τώρα να μη γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ μέσα στα Ειδικά Σχολεία. Δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από κανένα αφήγημα περί «ατομικής ευθύνης» η κρατική ανευθυνότητα και αναλγησία.

Όλοι όσοι δουλεύουν στα ειδικά σχολεία, όλο το προσωπικό, παιδαγωγικό, επιστημονικό, βοηθητικό και καθαριότητας, στηρίζουν όλο αυτό το διάστημα τα παιδιά με αναπηρία, ακούραστα, με πλήρη συνείδηση του ρόλου τους.

Την ίδια στιγμή όμως το Υπουργείο δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για:

 την αποσυμφόρηση των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών και την μείωση του συγχρωτισμού παιδιών από διαφορετικές περιοχές

 την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού έτσι ώστε να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα. Την αξιοποίηση των κλειστών σχολείων αλλά και κάθε υποδομής για να μην συγχρωτίζονται μαθητές και εργαζόμενοι

την πρόσληψη επιπλέον σχολικών νοσηλευτών και ΕΒΠ για να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα;

την συχνή και με σχέδιο πραγματοποίηση τεστ, την καταγραφή, τον εντοπισμό και κυρίως τη συστηματική παρακολούθηση των μαθητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

τον άμεσο εμβολιασμό κατά προτεραιότητα όλων των εργαζομένων των Ειδικών Σχολείων αλλά και όσων μαθητών είναι απαραίτητο

Κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τζογάρει την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών με τραγικές συνέπειες.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους! Όσο τα ειδικά σχολεία στις «κόκκινες» περιοχές μένουν ανοιχτά, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΤΡΑ, ΤΟΣΟ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ!

Απαιτούμε:

Να προταχθούν οι εκπαιδευτικοί στους μαζικούς εμβολιασμούς, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους στα ειδικά σχολεία!

   Να διενεργούνται μαζικά, περιοδικά τεστ ώστε να ελέγχεται η διασπορά. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνονται οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις, αλλά και φροντίδα των πασχόντων.

  Να έχουν όλα τα σχολεία Νοσηλευτή!

Να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό για να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα, να αξιοποιηθούν τα κλειστά σχολεία, κάθε υποδομή για να μην συγχρωτίζονται μαθητές και εργαζόμενοι.

   Να προσληφθεί επιπλέον, προσωπικό καθαριότητας για να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτοκόλλα.

   Να γίνεται αυστηρός έλεγχος από την Περιφέρεια για το εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλά στη μεταφορά των μαθητών.

    Να αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.

  Για όσους μαθητές αναστέλλεται η διαδικασία είτε κλεισίματος του σχολείου, είτε σοβαρών προβλημάτων, με ευθύνη του Υπουργείου να συνεχίζονται οι αναγκαίες επιστημονικές παρεμβάσεις!

Καλούμε τους συναδέλφους των Ειδικών Σχολείων να πάρουν μαζικά μέρος στην

Απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 18/3 στην ΔΔΕ Χανίων στις 12:00

Τώρα πια έφτασε ο κόμπος στο χτένι! Δεν πάει άλλο!

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια