Π. Ιερωνυμάκης για δασικούς χάρτες: Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την περιουσία μας

Κρήτη
Π. Ιερωνυμάκης για δασικούς χάρτες: Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την περιουσία μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα σε παγκρήτιο επίπεδο θα πραγματοποιηθούν μηχανοκίνητες πορείες, ενώ συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο με μόνο θέμα την απόσυρση των χαρτών.

Να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Κυβέρνηση ώστε να αποσύρει και να διορθώσει τους Δασικούς Χάρτες που βάζουν σε περιπέτειες αναίτια χιλιάδες κρητικούς ζητά η Συντονιστική Επιτροπή που έχει συσταθεί παγκρήτια.

Η επιστολή με τις προτάσεις τους έχει ήδη αποσταλεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού, Κόμματα, Βουλευτές κι Ευρωβουλευτές φέροντας προς το παρόν και τις υπογραφές 52 φορέων από όλο το νησί.

Η επιτροπή όπως ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης είπε στο Ράδιο 98.4 κατέθεσε και εξώδικο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με Κοινοποίηση στις Εισαγγελικές Αρχές κι ακολουθεί η μηνυτήρια αναφορά αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα κατά παντός υπευθύνου.

Σήμερα σε παγκρήτιο επίπεδο θα πραγματοποιηθούν μηχανοκίνητες πορείες, ενώ συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο με μόνο θέμα την απόσυρση των χαρτών.

Αφετηρία στο Ηράκλειο θα είναι το Παγκρήτιο Στάδιο.

Η «συμβολική», όπως χαρακτηρίζεται, «διαμαρτυρία» περιλαμβάνει στάση τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου και θα κατατεθούν σχετικά υπομνήματα.

Στο Ρέθυμνο, σημείο συνάντησης θα είναι τα Τρία Μοναστήρια, ενώ τόσο στον Άγιο Νικόλαο όσο και στα Χανιά θα υπάρξουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις ταυτόχρονα. 

Αναφορικά με τις διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού Περιβάλλοντος  Γιώργου Αμυρά, μέσω του 98.4 από τις 10 Μαρτίου, ότι δεν θίγεται το ιδιοκτησιακό και οι επιδοτήσεις, επέμεινε ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση καθώς οι διαβεβαιώσεις αντικρούονται από τις αναφορές της Αποκεντρωμένης που σε διευκρινήσεις της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Για τις εκτάσεις που προστατεύονται από τις διατάξεις της Δασικής νομοθεσίας και δεν έχουν ήδη αναγνωριστεί ως ιδιωτικές με κάποιο νόμιμο τρόπο, εάν δεν υποβληθούν αντιρρήσεις ή απορριφθούν οι αντιρρήσεις από τις Επιτροπές, τότε η διεκδίκηση της κυριότητας θα λάβει χώρα, στη συνέχεια, μεταξύ του πολίτη και του Δημοσίου στη διαδικασία της κτηματογράφησης. Καθώς η Κρήτη είναι μία από τις περιοχές της Ελλάδας που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου, το βάρος της απόδειξης της ιδιοκτησίας (με τα νόμιμα στοιχεία αποδείξεως) μοιράζεται εξίσου και επί ίσους όρους σε πολίτες και Δημόσιο».

*Η πληθώρα σημαντικών σφαλμάτων και ελλείψεων των αναρτημένων δασικών χαρτών στην Κρήτη οδηγεί σε απόγνωση τους πολίτες, αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες αλλά και το αντιλαϊκό και αντιπεριβαλλοντικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και απαιτεί άμεση λύση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε εφαρμογή του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη (Ν.4685/2020), ανέβαλε την ανάρτηση δασικών χαρτών, ακύρωσε όσους είχαν κυρωθεί και δημιούργησε αλαλούμ στις υπηρεσίες και στους δασικούς χάρτες. Τα αποτελέσματα βλέπουμε σε όλη την Κρήτη, όπου στους χάρτες δεν έχουν περιληφθεί πολλές από τις ρυθμίσεις της περιόδου 2015-2019 αλλά και παλαιότερες. Για να καλύψει δε η κυβέρνηση την ανεπάρκειά της αλλά και το κρυφό της σχέδιο, που είναι η κατάρρευση του κράτους δικαίου για να τακτοποιήσει τους δικούς της, όπως κάνει δεκαετίες, τα ρίχνει τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ και αφήνει σκιές για την ανάθεση των μελετών και το θεσμικό υπόβαθρό τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News