Κορωνοϊός: Τα πιο επικίνδυνα υποκείμενα νοσήματα - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Κρήτη
Κορωνοϊός: Τα πιο επικίνδυνα υποκείμενα νοσήματα - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV

Ο ρόλος των υποκείμενων νοσημάτων στη διαχείριση της πανδημίας παίζει καθοριστικό ρόλο και στους δείκτες που διαμορφώνονται με βάση τα κρούσματα, τις νοσηλείες αλλά και τους θανάτους.

Στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV κορυφαίοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στα υποκείμενα νοσήματα αλλά και σε όλα εκείνα που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες στην εποχή του κορωνοϊού.

Ο κοσμήτορας της ιατρικής σχολής Γιώργος Κοχιαδάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχουν οι οικογενειακοί γιατροί στο ρόλο της διαχείρισης κρουσμάτων κορωνοϊού σε ασθενείς που ανήκουν στο φάσμα των υποκείμενων νοσημάτων. Ο καθηγητής γενικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της πρωτοβάθμιας υγείας που παρά τις ελλείψεις δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να αποφύγουν τις επισκέψεις στα μεγάλα νοσοκομεία.

Ποιοι ασθενείς είναι περισσότερο ευάλωτοι

Οι αναπνευστικοί ασθενείς φαίνεται ότι αποτελούν μια ομάδα πολιτών που είναι περισσότερο ευάλωτοι στο κομμάτι της αντιμετώπισης από παράλληλη νόσηση κορωνοϊού όπως τόνισε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV η αναπληρώτρια καθηγήτρια πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Κατερίνα Αντωνίου.

Επίσης τα καρδιολογικά και ενδοκρινολογικά ζητήματα επίσης απαιτούν μια συγκεκριμένη διαχείριση στην εποχή της πανδημίας σύμφωνα με την Δ/ντρια της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Μαρία Μαρκέτου και η επίκουρος καθηγήτρια ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ελένη Ξεκούκη. Όπως έχει φανεί από τα έως τώρα στοιχεία για την πανδημία του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 που έχουμε στη διάθεσή μας, πιο ευπαθή στην εκδήλωση σοβαρής νόσου είναι τα άτομα τα οποία πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα ή ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, η καρδιαγγειακή νόσος, τα χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, η ανοσοκαταστολή, ο καρκίνος και η παχυσαρκία αποτελούν τα υποκείμενα νοσήματα που συχνότερα συνδυάζονται με σοβαρή νόσο. Η κατάλληλη αγωγή και η παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό έχει τεράστια σημασία στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου, όχι μόνο από την νόσο COVID-19, αλλά και από τα ίδια τα νοσήματα.

Η παχυσαρκία 

Η παχυσαρκία αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση στην αντιμετώπιση της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό, απορρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγώντας σε βαρύτερη κλινική εικόνα και χειρότερη πρόγνωση των ασθενών αυτών.

Τα παχύσαρκα άτομα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν και να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις η έκβαση μπορεί να είναι μοιραία. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υποκείμενα νοσήματα που είναι συχνότερα στους ηλικιωμένους, η παχυσαρκία αφορά και τους νέους, γεγονός που αναδεικνύει ότι ο νέος κορωνοϊός αφορά όλους, και όχι μόνο τους ηλικιωμένους.

Δείτε το απόσπασμα:

(Φωτογραφία Rawpixel) 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News