Η στάθμη της θάλασσας υποχώρησε λίγες μέρες μετά το σεισμό της Ελασσόνας - Ποια τα αίτια

Κρήτη
Η στάθμη της θάλασσας υποχώρησε λίγες μέρες μετά το σεισμό της Ελασσόνας - Ποια τα αίτια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θάλασσα στο Ελαφονήσι υποχώρησε κατά 35 εκατοστά

Λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Ελασσόνας, οι Έλληνες παρατήρησαν πως η στάθμη της θάλασσας είχε υποχωρήσει αισθητά, αποκαλύπτοντας τμήματα του βυθού και μετατρέποντας αγαπημένες παραλίες σε σεληνιακό τοπίο.

Χαρακτηριστικές οι εικόνες του Βαγγέλη Δεσποτάκη από το κοσμοαγάπητο Ελαφονήσι, όπου το επίπεδο της θάλασσας, κατέβηκε κατά 35 εκατοστά. Το φαινόμενο όμως δεν ήταν μόνο Ελληνικό και σίγουρα δεν ήταν προάγγελος κακών.

Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, παρακολουθούν το φαινόμενο από την αρχή του μέσα από την πλατφόρμα Ωκεανογραφικής Παρατήρησης και Πρόγνωσης Marinomica

Η πλατφόρμα συνδέεται με οκτώ παρατηρητήρια στις ακτές της Μεσογείου, τόσο στο βορρά όσο και στον νότο, τα οποία συλλέγουν σε πραγματικό χρόνο επιτόπιες ωκεανογραφικές μετρήσεις.

Οι πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις πάνω από την Μεσόγειο, ένας εκτεταμένος αντικυκλώνας, η ευθυγράμμιση ηλίου, γης, σελήνης, η βαρυτική έλξη των πλανητών, αλλά και το φράγμα εισροής νερού από τον Ατλαντικό στη Μεσόγειο εξαιτίας των διαφορών στις στάθμες νερού στη θάλασσα είναι οι αιτίες που προκάλεσαν το φαινόμενο.

Η πλατφόρμα Marinomica είναι διαθέσιμη όχι μόνο για τους επιστήμονες αλλά και για όλους εμάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News