Κρήτη

Καλά νέα για τα νέα δικαστικά μέγαρα στην Κρήτη

Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται τον Μάιο του 2021

Ένα μόλις δίμηνο φαίνεται ότι απέχουμε πλέον από την πρώτη μεγάλη δικαίωση του πολύχρονου αγώνα για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο, καθώς τον Μάιο αναμένεται να προκηρυχθεί επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων, ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ ύψους 121 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει "πακέτο" με το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στα Χανιά, καθώς επίσης και ένα εκτεταμένο "λίφτινγκ" στο υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο στο Ρέθυμνο.
Η σημαντική είδηση βγήκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, που άναψε το οριστικό "πράσινο φως" για την επικείμενη προκήρυξη τριών νέων σημαντικών έργων ΣΔΙΤ που αφορούν στην ανακατασκευή ή ανακαίνιση 12 συνολικά δικαστικών μεγάρων ανά την ελληνική επικράτεια.
Η ένταξη των δικαστικών μεγάρων στα έργα ΣΔΙΤ είχε δρομολογηθεί σχεδόν εδώ κι έναν χρόνο, έπειτα και από το σχετικό αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ειδικά για την περίπτωση του Ηρακλείου, θυμίζουμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία του έργου ξεκίνησε ουσιαστικά τον Ιούνιο του 2018, όταν και αποφασίστηκε τα δύο έργα, δηλαδή το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου και το νέο δικαστικό μέγαρο Έδεσσας, να ενταχθούν σε μια ενιαία διαγωνιστική διαδικασία με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Ωστόσο, το πλάνο διαφοροποιήθηκε και, μέσω του νέου σχεδιασμού που διαμορφώθηκε σε τρία μεγάλα "πακέτα" έργων ΣΔΙΤ, τα τρία μέγαρα σε επίπεδο Κρήτης, αυτά των Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου, εντάχθηκαν τελικά σε ένα ενιαίο έργο.
Τα τρία έργα ΣΔΙΤ, ανάμεσά τους και αυτό που αφορά στα νέα δικαστικά μέγαρα Ηρακλείου και Χανίων και την ανακατασκευή του μεγάρου του Ρεθύμνου, τα οποία εγκρίθηκαν κατά τη χθεσινή Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, η οποία συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, τα εισηγήθηκε το υπουργείο Υποδομών.
Στη Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, κι ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης.
Τα έργα που εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική είναι συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν την κατασκευή επτά νέων και την ανακατασκευή πέντε υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Κρήτη.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται τον Μάιο του 2021 και αναθέτουσα Αρχή για τα τρία έργα δικαστικών μεγάρων θα είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών.
Αναλυτικά, τα έργα ΣΔΙΤ που εγκρίθηκαν είναι:
- Στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται η κατασκευή τριών νέων δικαστικών μεγάρων στις Σέρρες, στην Έδεσσα και στο Κιλκίς, καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ.
- Στην Κεντρική Ελλάδα προβλέπεται η κατασκευή δύο δικαστικών μεγάρων στη Λαμία και στον Βόλο, καθώς και η ανακατασκευή τριών υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, συνολικού προϋπολογισμού 69 εκατομμυρίων ευρώ.
- Στην Κρήτη προβλέπεται η κατασκευή των δύο δικαστικών μεγάρων, Ηρακλείου και Χανίων, καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού 121 εκατομμυρίων ευρώ.
Η σύμβαση σύμπραξης καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τα τρία έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.
Με την κατασκευή των 7 νέων δικαστικών μεγάρων, επιτυγχάνεται η δημιουργία σύγχρονων βιοκλιματικών κτηρίων εναρμονισμένων στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές ανάγκες, όπου η δικαστηριακή ύλη συγκεντρώνεται σε κτήρια με σύγχρονο και αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας και καθίσταται ταχύτερη, ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη η διαχείρισή της.
Μέσω των ανακατασκευών και ενεργειακών αναβαθμίσεων των 5 δικαστικών μεγάρων, τα κτήρια αναβαθμίζονται λειτουργικά και ενεργειακά επεκτείνοντας ουσιαστικά τον χρόνο οικονομικής ζωής τους.
Δηλώσεις υπουργών
Σε δήλωσή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σημείωσε πως «προχωράμε με την υλοποίηση 12 δικαστικών μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα, που θα ενισχύσουν σημαντικά την περιφερειακή ανάπτυξη και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Γιατί οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τις οποίες προωθούμε σε άριστη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, αποτελούν κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας και είμαστε πιστοί στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει για την υλοποίηση αυτών των έργων. Συνεχίζουμε τον σχεδιασμό μας, με μικρά και μεγάλα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, δήλωσε πως «είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις και προχωράμε στον σχεδιασμό μας με ένα ολοκληρωμένο πακέτο έργων ΣΔΙΤ που θα αναβαθμίσει τις κτηριακές υποδομές της χώρας, συμβάλλοντας στην τόνωση της οικονομίας και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών».
O πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ και αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε ότι «σήμερα προσθέσαμε άλλα τρία έργα ΣΔΙΤ στον κατάλογο των Συμπράξεων, ώστε να δημιουργηθούν ταχύτατα υποδομές που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα και ασφάλεια των κτηρίων, θα εκσυγχρονίσουν την εικόνα των δικαστικών υπηρεσιών και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Συγχαίρω το στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας ΣΔΙΤ για την εξαιρετική και μεθοδική δουλειά που προσφέρει ως προς την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού μας για την ανάπτυξη των Συμπράξεων».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας, δήλωσε πως «στη Δικαιοσύνη τα αναγκαία έργα σχεδιάζονται και υλοποιούνται συστηματικά, βήμα-βήμα, ώστε πολύ σύντομα να αποδοθούν στους δικαστικούς λειτουργούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και όλους τους Έλληνες πολίτες σύγχρονες, αξιόπιστες και λειτουργικές υποδομές. Σήμερα (σ.σ. χθες), η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε την ανέγερση 7 νέων δικαστικών μεγάρων και την αναβάθμιση των υποδομών σε ακόμα 5 κτήρια της Δικαιοσύνης, ενεργοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που εξασφαλίζουν την ταχεία ολοκλήρωση των έργων».
Ρέθυμνο: Ικανοποίηση Γιάννη Κεφαλογιάννη
Την ικανοποίησή του για την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ της εισήγησης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανέγερση ή ανακατασκευή 12 δικαστικών μεγάρων σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, εξέφρασε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.
«Στην κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των δημοσίων δομών του Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρήσαμε τον σχεδιασμό εργασιών ανακαίνισης, τεχνικής διαχείρισης και βαριάς συντήρησης του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι υφιστάμενες συνθήκες και να μπορέσει το Δικαστικό μας Μέγαρο να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τον σκοπό του διευκολύνοντας εργαζόμενους και πολίτες. Η ανακατασκευή προβλέπει παρεμβάσεις στην οικοδομική διάρθρωση για την αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με την παλαιότητα και την πολύχρονη έλλειψη συντήρησης, καθώς και αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας μέσω της αλλαγής κουφωμάτων, της διευθέτησης των υδρορροών και της βελτίωσης της μόνωσης. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί ολική ανακατασκευή των υδραυλικών και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του κτηρίου, με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους, την ικανοποίηση των απαιτήσεων της νέας διάταξης των εσωτερικών χώρων, αλλά και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους κατά τη χρήση. Παράλληλα θα υλοποιηθεί σχεδιασμός για την ολιστική ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου. Επιπλέον, θα αποκτηθεί και θα εγκατασταθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Το κόστος ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου έχει υπολογιστεί σε 3.326.360 ευρώ», δήλωσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας: «Η απόφαση αυτή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αναπτυξιακή προσέγγιση της κυβέρνησης και πως μέσα από συντονισμένες ενέργειες προχωράει με ταχύτητα ο σχεδιασμός αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των υποδομών του κράτους. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τόσο τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, όσο και τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κώστα Τσιάρα, για τη συνεργασία που οδηγεί στην πλήρη λειτουργική ανακατασκευή του υφιστάμενου κτηρίου που κατασκευάστηκε το 1981, μετατρέποντάς το σε ένα πραγματικά σύγχρονο δικαστικό μέγαρο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια