Κρήτη: 100άρησαν τα κρούσματα - «Σκληρό» lockdown και στα Χανιά

Κρήτη
Κρήτη: 100άρησαν τα κρούσματα - «Σκληρό» lockdown και στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί έκλεισαν για 2 εβδομάδες τα σχολεία πανελλαδικά

Στο "βαθύ κόκκινο" περνά από σήμερα το πρωί η περιφερειακή ενότητα Χανίων έως τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Παράλληλα, στο "βαθύ κόκκινο" παραμένουν οι περιφέρειες Ηρακλείου και ο δήμος Ανωγείων, όπως τόνισε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Νωρίτερα, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων είχε ήδη εισηγηθεί την παύση της διά ζώσης διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία της χώρας, ανεξάρτητα με την κατηγορία που βρίσκεται η περιοχή τους, καθώς και την ένταξη άλλων εννέα περιοχών στο "βαθύ κόκκινο". Στην εισήγησή τους, οι λοιμωξιολόγοι πρότειναν επίσης την παράταση του "σκληρού" lockdown στην Αττική μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Αμέσως μετά τα νέα μέτρα, σε δήλωσή του ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Κανένας από εμάς δεν πρέπει να εφησυχάζει. Είναι χρέος όλων μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με αλληλεγγύη και υπευθυνότητα καλούμαστε να προστατεύσουμε τους γονείς μας, τα παιδιά και τους φίλους μας. Με την ελπίδα, λοιπόν, ότι αυτή η περιπέτεια σύντομα θα είναι παρελθόν, κάνουμε την ύστατη προσπάθεια για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Ο Δήμος Χανίων θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους πολίτες θέτοντας σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα όλες τις υπηρεσίες του. Όλοι μαζί, μέχρι να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Και θα την ξεπεράσουμε».

Τα μέτρα

Στις περιοχές που βρίσκονται στο "βαθύ κόκκινο" είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ακόμα αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Παράλληλα επιτρέπεται η τέλεση γάμων, με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού, καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού. Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Τα χθεσινά κρούσματα

Δύο χιλιάδες τετρακόσια πέντε (2.405) νέα κρούσματα ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα, για το χρονικό διάστημα από τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης έως τις 3 χθες το μεσημέρι... Νούμερο σταθερά αυξημένο για μια ακόμη φορά, ενώ την ίδια ώρα άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν από κορωνοϊό στην Ελλάδα και πολλοί είναι και εκείνοι που συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τον ιό στις εντατικές.

Από τα συνολικά κρούσματα, 101 εντοπίστηκαν στην Κρήτη, πράγμα που δείχνει ότι τα κρούσματα αντί να μειώνονται αυξάνονται, παρά τα αυστηρά μέτρα και το lockdown το οποίο ισχύει σε αρκετές περιοχές του νησιού. Ειδικότερα, 61 νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, 9 στο Λασίθι, 10 στο Ρέθυμνο και 21 στα Χανιά.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα είναι τα σχολεία για δύο εβδομάδες σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Οι μαθητές θα κάνουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Μάλιστα, στην αρχή της ομιλίας της η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε γνωστό ότι οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν τα σχολεία να μείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε πως έγινε δεκτή η τελική εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι πρότειναν να κλείσουν όλα τα σχολεία σε όλη τη χώρα.

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τόνισε ότι κρίθηκε αναγκαίο το κλείσιμο των σχολείων καθώς τα κρούσματα δεν ελαττώνονται ενώ ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος μεταδίδεται και στα παιδιά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, και το dikaiologitika, υπάρχει τεράστια πίεση από την κοινωνία για να επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «το oριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί και η ζημιά στην κοινωνία είναι τέτοια που πρέπει να βρούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Σκοπός της κυβέρνησης σύμφωνα και μετα όσα δήλωσε η Νίκη Κεραμέως είναι το άνοιγμα Λυκείων και Γυμνασίων, ενώ προτεραιότητα φαίνεται να δίνεται στο λιανεμπόριο και τα καταστήματα.

«Τηρούμε τα μέτρα»

«Το Ηράκλειο, που παρέμενε επί μήνες ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς, σήμερα βρίσκεται στο "κόκκινο"! Η κατάσταση είναι πιο σοβαρή από ποτέ. Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε εμπράκτως την αλληλεγγύη μας. Λέμε "όχι" στην πρόσκληση για μεγάλες παρέες. Λέμε "όχι" στην πρόσκληση σε φιλικό τραπέζι. Λέμε "όχι" σε οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο εμάς και τους γύρω μας. Τηρούμε τα μέτρα, προστατεύουμε τον τόπο μας, κερδίζουμε ξανά την ελευθερία μας. Επιλέγουμε να συνεργαστούμε, ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε να βγούμε και από αυτήν την κρίση, ακόμη πιο δυνατοί»: Αυτό είναι το μήνυμα του Δήμου Ηρακλείου ενόψει της Καθαρά Δευτέρας στους δημότες, θέλοντας έτσι να τους υπενθυμίσει πως ο ιός βρίσκεται ανάμεσά μας και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις μέρες αυτές.

Πότε αναμένεται να μειωθούν τα κρούσματα;

Την εκδοχή της για το πότε θα μειωθούν τα κρούσματα έδωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη.

«Κανένας ιός δεν έχει φύγει. Εδώ θα είναι και ο κορωνοϊός. Απλώς θα εμβολιαστούμε και οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Η κ. Κοτανίδου είπε αυτό που βλέπουν όλοι. Είπε ότι είναι πολύς κόσμος στην Επιτροπή, διαφορετικοί άνθρωποι, πολλές ώρες στις συνεδριάσεις και είναι λογικό αυτό που είπε ότι χάσαμε τον δρόμο. Όταν τα άτομα είναι πολλά, μπλέκεται και η κατάσταση», ανέφερε η κ. Παγώνη στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Πρέπει να συνδυαστούν τα μέτρα με τη διασκέδαση. Το τριήμερο δε σημαίνει ότι δε θα διασκεδάσουμε. Αλλά δε θα πάμε στου Φιλοπάππου. Θα διασκεδάσουμε σπίτι μας, με την οικογένειά μας. Βλέπουμε τις μεταλλάξεις... πόσος κόσμος νέος είναι στα νοσοκομεία. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», σχολίασε η ίδια σχετικά με το πώς θα περάσουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

«Μετά τις 17 του μήνα τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται σιγά-σιγά. Θα αργήσουν να μειωθούν όσοι είναι στις ΜΕΘ, θα χρειαστεί κάνα δεκαπενθήμερο. Μετά τις 17 μπορεί να ξεκινήσουν τα σχολεία, και μαζί τα καταστήματα με τα SMS, ώστε να ελέγχεται ο κόσμος. Στο τέλος της άλλης βδομάδας.

Δεν είναι δυνατόν να κλειστεί παραπάνω ο κόσμος στα σπίτια του. Η οικονομία βλέπουμε πού έχει φτάσει. Αρχές Απριλίου, το πρώτο δεκαπενθήμερο, πρέπει να ξεκινήσει η εστίαση, γιατί δεν είναι δυνατόν να μαζεύονται όλοι στα παγκάκια και στις πλατείες για να πίνουν καφέ. Δεν αντέχει ο κόσμος να μείνει άλλο μέσα», εξήγησε η κ. Παγώνη.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News