Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ημερίδα για την κρίση και τις κρίσεις...

Κρήτη
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ημερίδα για την κρίση και τις κρίσεις...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενδιαφέρουσες ομιλίες σε εκδήλωση που διοργανώνει το ΚΕΠΕΤ και το ΚΕΜΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης

Μια σημαντική ημερίδα διοργανώνεται διαδικτυακά από το ΚΕΠΕΤ και το ΚΕΜΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, με στόχο την ενημέρωση του κόσμου πάνω σε μια σειρά μείζονων κρίσεων όπως λαμβάνουν χώρα σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτόν τον τρόπο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δείχνει ένα πρόσωπο εξωστρεφές προς την κοινωνία, ενώ προβάλλονται νέοι επιστήμονες με δυναμικό τρόπο.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Πολιτικής Έρευνας & Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών και Μελετών για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΜΕ-Π.Κ.) διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο "Η κρίση και οι κρίσεις".

Η ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, εστιάζει σε κρίσιμες διαστάσεις, πτυχές και παραμέτρους μιας σειράς μείζονων κρίσεων σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, με σημαντικές και πολυεπίπεδες οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό ανακινούνται από τους ομιλητές ζητήματα όπως οι διαστάσεις των κοινωνικοοικονομικών επιδράσεων του γερμανικού ορντολιμπεραλισμού στην Ελλάδα της κρίσης (2010-2020), οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική αγορά εργασίας και η επισφαλής εργασία στη νέα γενιά, οι επιπτώσεις των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής στη Δημόσια Διοίκηση και οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και ύφεσης, η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, η κρίση της ευρωπαϊκής πολυπολιτισμικότητας και οι μετασχηματισμοί της ευρωπαϊκής και ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής και τέλος οι φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα και η διαχείριση τους.

Οι βασικοί ομιλητές/τριες είναι νέοι επιστήμονες, διδάσκοντες και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και σε άλλα πανεπιστήμια. Την ημερίδα συντονίζει ο καθηγητής Νίκος Παπαδάκης (διευθυντής ΚΕΠΕΤ, αν. διευθυντής ΚΕΜΕ-Π.Κ.), ενώ συμμετέχουν ο καθηγητής Δημήτρης Μυλωνάκης (αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης), η καθηγήτρια Μαρία Κούση (διευθύντρια του ΚΕΜΕ-Π.Κ.) και η καθηγήτρια Ήβη Μαυρομούστακου (σύμβουλος του ΑΣΕΠ και διευθύντρια του ΔΙΠΟΛ). Βασικοί ομιλητές/τριες είναι οι δρ. Στέλιος Τζαγκαράκης (διδάσκων Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Π.Κ.), δρ. Μαρία Δρακάκη (διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ), η δρ. Γεωργία Δημάρη (μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΚΕΠΕΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης) και οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες και ερευνητές των ΚΕΠΕΤ και ΔΙΠΟΛ Σοφία Σαριδάκη, Νίκος Κοσμαδάκης, Δημήτρης Κρήτας και Χρήστος Ζαχείλας.

ΥΓΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Διαστάσεις, πτυχές και επιπτώσεις

Η "Νέα Κρήτη" απευθύνθηκε στον Νίκο Παπαδάκη, ο οποίος είναι καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, αν. διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΜΕ-Π.Κ.) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΔΔΑ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στους σκοπούς της ημερίδας οι οποίοι είναι αφενός να διαφωτίσουν πτυχές μιας σειράς από μείζονες κρίσεις και αφετέρου να δώσει το βήμα σε νέους επιστήμονες να εκφραστούν.

«Η Ευρώπη έχει βρεθεί, εδώ και δεκατρία χρόνια, ενώπιον πολυδιάστατων κρίσεων, στις οποίες δεν αποκρίθηκε αποτελεσματικά»

Νίκος Παπαδάκης, Διευθυντής ΚΕΠΕΤ, αν. Διευθυντής ΚΕΜΕ

«Η ημερίδα με τίτλο "Η κρίση και οι κρίσεις", την οποία διοργανώνουν το ΚΕΠΕΤ και το ΚΕΜΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποσκοπεί στην ανάλυση και την κριτική επισκόπηση αφενός κρίσιμων διαστάσεων και πτυχών μιας σειράς από μείζονες κρίσεις (όπως η δεκαετής οικονομική κρίση και ύφεση, η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, η σύγχρονη και εξελικτική νέα οικονομική κρίση και ύφεση, λόγω της πανδημίας) και αφετέρου των επιπτώσεων αυτών στην οικονομία, την κοινωνία, τη δημόσια διοίκηση και την αγορά εργασίας, σε ευρωπαϊκό και κυρίως σε εθνικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της Δράσης "Young Researchers Seminars" του ΚΕΜΕ και οι βασικοί ομιλητές και ομιλήτριες είναι νέοι και πολύ δυναμικοί επιστήμονες, οι οποίοι/ες θα παρουσιάσουν ευρήματα ολοκληρωμένων ή σε εξέλιξη ερευνών τους. Ένας ακόμα λοιπόν σκοπός της ημερίδας είναι να ακουστεί η φωνή των νέων επιστημόνων και ερευνητών, που έχουν όντως πολλά να μας πουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης.

Οι εισηγήσεις επομένως αναδεικνύουν την έννοια της κρίσης και ταυτόχρονα την ανάγκη μετασχηματισμού σε διάφορους τομείς, από τη Δημόσια Διοίκηση μέχρι την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση. Άρα μπορούμε εύλογα να βγάλουμε το συμπέρασμα πως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δέχεται μια πολυεπίπεδη κρίση; Επομένως, οι παρουσιάσεις αποτελούν προτάσεις πολιτικής; Τι απαντάει ο κ. Παπαδάκης; «Η Ευρώπη έχει βρεθεί, εδώ και δεκατρία χρόνια, ενώπιον πολυδιάστατων κρίσεων, στις οποίες δεν αποκρίθηκε αποτελεσματικά. Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης του 2007/2008 και της συνακόλουθης ύφεσης εδράστηκε στο ανελαστικό δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας με κάθε κοινωνικό κόστος, πράγμα που είχε ως συνέπεια (μεταξύ άλλων) να διευρυνθούν οι ανισότητες τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και εντός των κρατών-μελών και να ενταθεί η κοινωνική ευπάθεια ειδικά στις χώρες του Νότου. Η διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης ανέδειξε το έλλειμμα ουσιώδους πολιτικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε., τις βαθιές και εγκολπωμένες ασυμμετρίες, την εμφανή έλλειψη συντονισμού και τελικά την αδυναμία της Ε.Ε. να διαχειριστεί την κατάσταση των πραγμάτων στη λεγόμενη ευρωπαϊκή γειτονιά, δηλαδή στην περιφέρεια των ζωτικών της συμφερόντων. Η πανδημία - και η σε εξέλιξη οικονομική ύφεση - θέτει νέες προκλήσεις στην Ευρώπη. Αναντίλεκτα, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια πρώτη και σημαντική απόκριση και αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά έγινε αποδεκτή η δημιουργία ενός εργαλείου-μηχανισμού που συναρτάται με μια, έστω και μερική, οιονεί αμοιβαιοποίηση του χρέους. Ωστόσο μένει να φανεί πόσο αποτελεσματικό θα είναι. Όλα τα προαναφερθέντα πρέπει να συνδυαστούν με την κρίση αντιπροσώπευσης και νομιμοποίησης, την οποία αντιμετωπίζει εδώ και καιρό η Ε.Ε. Τούτων δοθέντων, κάποιες από τις ομιλίες (εξ όσων γνωρίζω) θα εκβάλουν και σε ερευνητικά-εδραιωμένες προτάσεις πολιτικής, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Η ημερίδα είναι ελεύθερη στο κοινό. Μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος/η να την παρακολουθήσει μέσω της πλατφόρμας Zoom, πατώντας κατά τη διάρκειά της στον σύνδεσμο: https://zoom.us/j/97198598917?pwd=aDBmTmFhMFRuYkhNdE1lYnQrSGJEZz09.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News