Κρήτη

«Ορθόδοξος Λόγος»: Η Αγία Τεσσαρακοστή και η Νηστεία

Την Κυριακή 14 Μαρτίου, από τις 16:30 έως τις 17:20

Η Αγία Τεσσαρακοστή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή του ορθόδοξου χριστιανού που ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Είναι η χρονική περίοδος της νηστείας και της ψυχικής και σωματικής προετοιμασίας του για το Άγιο Πάσχα. Λαμβάνει την ονομασία αυτή με αφορμή τη νηστεία του Χριστού μας στην έρημο, η οποία διήρκεσε σαράντα ημέρες και αποτελεί την αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Άγ. Γρηγόριος ο Θεολόγος αναφέρει χαρακτηριστικά πως η νηστεία αποτελεί «Πηγή ζωής» για τον άνθρωπο, κυρίως διότι συμβάλλει στην κάθαρση του εαυτού του. Κατά το διάστημα αυτό, ο άνθρωπος εισέρχεται σε μια περίοδο εγκράτειας στις τροφές, με σκοπό την πνευματική του ωφέλεια και οικοδομή. Ωστόσο, η περίοδος αυτή δεν αναφέρεται μόνο στη νηστεία από τα φαγητά, αλλά προχωράει περαιτέρω και στην πνευματική εξάσκηση και τον αγώνα του ανθρώπου κατά των παθών του. Οι πατέρες της εκκλησίας αναφέρουν ότι όσο ο «έξω άνθρωπος» φθείρεται, τόσο ὁ «έσω άνθρωπος», δηλαδή η ψυχή, ζωογονείται και τρέφεται! Με άλλα λόγια, όσο παιδεύουμε τη σάρκα και την κοιλία, τόσο ωφελείται το πνεύμα.

Με αυτές τις σκέψεις, η εκπομπή του «Ορθόδοξου Λόγου» της Κυριακής 14.03.21, ώρες 16:30'-15:20', προσεγγίζει την περίοδο της Αγίας Τεσσαρακοστής, τονίζοντας την αξία της νηστείας για τον άνθρωπο, τόσο σε φυσικό-βιολογικό, όσο και πνευματικό επίπεδο.

Στην παρουσίαση της εκπομπής ο Επίκουρος Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, κ. Ιωάννης Λίλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια