Κρήτη

Και η ΕΤΕπ χρηματοδότης του μεγάλου καλωδίου...

ΑΔΜΗΕ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψαν δανειακή σύμβαση για 200 (συν προαιρετικά άλλα 100) εκατ. ευρώ για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπαίνει στο "παιχνίδι" για το μεγάλο ενεργειακό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, καθώς χθες ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε επισήμως τη συμμετοχή της ΕTΕπ στη χρηματοδότηση του μεγάλου καλωδίου.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανειακή σύμβαση ύψους 200 εκατ. ευρώ με δυνατότητα επέκτασης, μάλιστα, κατά επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Με την είσοδο της ΕTΕπ διευρύνεται η "βεντάλια" του χρηματοδοτικού σχήματος του φιλόδοξου πρότζεκτ, που πλέον περιλαμβάνει δύο δανειακές συμβάσεις και αξιοποίηση ιδίων πόρων του ΑΔΜΗΕ, ενώ εκκρεμεί και η χρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια, πιθανόν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης...

Πρόκειται, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ, για «ένα έργο, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ», που «υλοποιείται από την 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, "Αριάδνη Interconnection". Η χρηματοδότησή του στηρίζεται σε τρεις άξονες: τραπεζικό δανεισμό, ίδια κεφάλαια και κοινοτικούς πόρους. Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό, το έργο συγχρηματοδοτείται πλέον ισομερώς από τη Eurobank και την ΕΤΕπ (200 εκατ. εκάστη). Για το υπόλοιπο ποσό των 400 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθεί η συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά πως «η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα είναι κρίσιμη για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, που αποτελεί έναν από τους βασικούς μας στόχους τα επόμενα έτη. Η σύνδεση του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού αποτελεί αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, όπως επίσης και στη μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα».

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, «η συμμετοχή της ΕΤΕπ διασφαλίζει ακόμη καλύτερους όρους χρηματοδότησης για το ιστορικό έργο διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα και ανανεώνει την ψήφο εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στα έργα του Διαχειριστή. Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι με την πορεία υλοποίησης του έργου, το οποίο έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους πολίτες της χώρας».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Christian Kettel Thomsen, σχολίασε πως «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευτεί να συνδράμει τις επενδύσεις ενεργειακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα. Με τη νέα χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕπ υποστηρίζει έμπρακτα την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις παγκοσμίως, η οποία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστούν η μεταφορά "πράσινης" ενέργειας από την Κρήτη και η αύξηση της κατανάλωσης καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα».

Σε φάση υλοποίησης

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το μεγαλύτερο έργο υποδομής που κατασκευάζεται σήμερα στη χώρα, έχει μπει πλέον σε τροχιά υλοποίησης και στα δύο άκρα του - την Κρήτη και την Αττική.

Τον περασμένο Ιούνιο, θυμίζουμε, υπογράφηκαν οι συμβάσεις ύψους 1 δισ. ευρώ ανάμεσα στη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ "Αριάδνη Interconnection" και τους αναδόχους του έργου, παρουσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και ήδη έχουν ξεκινήσει μελετητικές και κατασκευαστικές εργασίες.

Το καλώδιο υψηλής τάσης θα προσαιγιαλωθεί στο Ηράκλειο από την πλευρά της Κρήτης και στα Μέγαρα από την πλευρά της Αττικής. Στην Κρήτη θα κατασκευαστεί Σταθμός Μετατροπής έξω από το χωριό της Δαμάστας, ο οποίος θα μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο. Στα Μέγαρα δε θα κατασκευαστεί αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής, καθώς η γραμμή θα καταλήγει μέσω υπόγειας όδευσης στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου που θα εγκατασταθεί ο αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής.

Έργο με πολλαπλά οφέλη για την Κρήτη

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι έργο εθνικής σημασίας, με πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ, με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο για την Κρήτη, καθώς η ολοκλήρωσή της εντός του 2023 θα άρει οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού και θα καταστήσει την ηλεκτροδότηση της Κρήτης φθηνή, "πράσινη" και αξιόπιστη. Και τούτο διότι θα μπει τέλος στην εξάρτηση της Κρήτης από τους αυτόνομους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ που θα κλείσουν, εξαιρουμένων κάποιων νεότερων κάπως μονάδων, που θα τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας για λόγους προληπτικής εφεδρικής προστασίας...

Σύμφωνα με μελέτη της Περιφέρειας Κρήτης, με την ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου έως το τέλος του έτους και τη λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, οι ρύποι CO2 της Κρήτης θα περιοριστούν κατά 60% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Την ίδια στιγμή, το έργο θα οδηγήσει σε μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως των χρεώσεων ΥΚΩ, των γνωστών Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είτε των ιδιωτών παροχών ενέργειας, όλοι οι Έλληνες καταναλωτές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια