Λαϊκές Αγορές: Επιμένει η κυβέρνηση για την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων - Νέες καταγγελίες

Κρήτη
Λαϊκές Αγορές: Επιμένει η κυβέρνηση για την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων - Νέες καταγγελίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες καταγγελίες για τους μικροπωλητές με πτυχίο... και το νομοσχέδιο- “κερκόπορτα” για ιδιωτικοποιήσεις - Συνάντηση λαϊκατζήδων σήμερα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή

Από την... "πίσω πόρτα" επιδιώκει η κυβέρνηση να επαναφέρει τις ιδιωτικές εταιρείες στο νέο σχέδιο νόμου που θέλει να θέσει σε διαβούλευση το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, στις παρατηρήσεις τους, οι οργανώσεις των παραγωγών λαϊκών αγορών, τις οποίες και θα θέσουν υπόψη του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, με τον οποίο έχουν προγραμματισμένη συνάντηση σήμερα.

Συγκεκριμένα, επί του θέματος η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στο προηγούμενο σχέδιο νόμου - αυτό που κανένας δεν αναλαμβάνει την πατρότητά του, αλλά αποδόθηκε σε "υπερβολικό ζήλο κάποιων υπαλλήλων του υπουργείου" - καταγράφηκε για πρώτη φορά η καινοφανής θέση ότι στις λαϊκές αγορές θα μπορούν να συμμετέχουν και νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες. Παραγνωρίζοντας έτσι τον βασικό, τον θεμέλιο λόγο για τον οποίο ιδρύθηκαν οι λαϊκές αγορές, που δεν ήταν άλλος από το να βρίσκουν οι παραγωγοί τον τρόπο να έρχονται σε απευθείας επαφή με τους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες, πουλώντας φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Αυτός ο λόγος ύπαρξης των λαϊκών αγορών συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Αυτή τη λαϊκή αγορά το αρμόδιο υπουργείο θέλει να την καταργήσει. Στο νέο νομοσχέδιο οι εταιρείες αυτές έρχονται από την "πίσω πόρτα", αφού ο κάθε πωλητής, είτε επαγγελματίας είτε παραγωγός, θα μπορεί να συστήσει εταιρεία. Έτσι. Γενικά και αόριστα. Και με αυτόν τον τρόπο ανοίγει και μια ακόμα "κερκόπορτα", αφού ναι μεν η άδεια και η θέση σε μία λαϊκή αγορά δε μεταβιβάζεται, παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους και αιτίες, και κυρίως δεν πωλείται, εντούτοις η εταιρεία και μεταβιβάζεται και πωλείται. Από εκεί και πέρα ο νοών νοείτω».

Συνολική κριτική επί του νομοσχεδίου

Αναλυτικά, η κριτική που ασκείται στο νέο νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, όπως έχει αναρτηθεί σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει ως εξής:

«Στην εισηγητική έκθεση τού μέχρι σήμερα ισχύοντος νομοθετήματος για τις λαϊκές αγορές, του Ν. 4497/2017, αναφερόταν, μεταξύ των άλλων, ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που ρύθμιζε τη λειτουργία μεταξύ των άλλων και των λαϊκών αγορών, λαμβανόταν μέριμνα στο να δοθεί "η ευκαιρία σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, με έμφαση στις ειδικές ομάδες, να καταστεί οικονομικά ενεργό, μέσω των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων που αναδεικνύονται σε ζωτικό κεφαλαίο της οικονομικής ζωής και πολύτιμο μέσο κοινωνικής οργάνωσης".

Από αυτές τις γραμμές, οι οποίες αποτύπωναν με τον πλέον σαφή τρόπο τον ρόλο που διαδραμάτιζαν στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομική ζωή του τόπου οι λαϊκές αγορές, μέχρι και σήμερα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει πάρα πολλά στην αντίληψη των κυβερνώντων για το τι είναι τελικά η λαϊκή αγορά και κυρίως για το τι είναι οι συμμετέχοντες πωλητές σε αυτή.

Το νέο νομοσχέδιο δεν είναι ένα νομοσχέδιο για την "ανάπτυξη" των λαϊκών αγορών όπως διαφημίζεται. Αντίθετα είναι ένα νομοσχέδιο- "ταφόπλακα" για τον θεσμό των λαϊκών αγορών, ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στη φτωχοποίηση όλων των πωλητών, είτε παραγωγών είτε επαγγελματιών και τέλος στην οικονομική τους εξόντωση.

Επιπροσθέτως είναι ένα νομοσχέδιο γραμμένο "στο πόδι", το οποίο εκπορεύεται από ανθρώπους που αγνοούν ακόμα και τα στοιχειώδη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, ενώ ταυτόχρονα είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι γράφτηκε από ανθρώπους που δεν έχουν δει λαϊκή αγορά από κοντά, παρά μόνο μέσα από φωτογραφίες.

Παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο σχέδιο νόμου - αυτό το κατάπτυστο κείμενο που διακινήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες - αποκηρύχθηκε ακόμα και από τους ίδιους τους εμπνευστές του, εντούτοις τώρα, οι περισσότερες (αν όχι όλες) από τις άθλιες ρυθμίσεις που αυτό προέβλεπε επανέρχονται και πάλι με το νέο σχέδιο νόμου, επί του οποίου καλούμαστε να διαβουλευτούμε.

Να διαβουλευτούμε τώρα. Όχι πριν τη συγγραφή του. Τώρα. Αφού έχουν αποτυπωθεί στο χαρτί ένα σωρό παρανοϊκές ρυθμίσεις χωρίς καν ένας - έστω ένας - από το αρμόδιο υπουργείο να μας ζητήσει πριν τη συγγραφή του τις απόψεις και τις θέσεις μας.

Η ανάπτυξη των λαϊκών αγορών από τους αρμόδιους περνά από τη θέση ότι στις λαϊκές αγορές θα πρέπει να συμμετέχουν μόνο πτυχιούχοι πανεπιστημίων. Αλλιώς πώς να δικαιολογήσει κανείς τη διάταξη εκείνη που προβλέπει μεγαλύτερη μοριοδότηση για όποιον έχει πτυχίο ΑΕΙ και μικρότερη για αυτόν που έχει ένα απολυτήριο Γυμνασίου;

Στο προηγούμενο σχέδιο νόμου - αυτό που κανένας δεν αναλαμβάνει την πατρότητά του, αλλά αποδόθηκε σε "υπερβολικό ζήλο κάποιων υπαλλήλων του υπουργείου" - καταγράφηκε για πρώτη φορά η καινοφανής θέση ότι στις λαϊκές αγορές θα μπορούν να συμμετέχουν και νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες. Παραγνωρίζοντας έτσι τον βασικό, τον θεμέλιο λόγο για τον οποίο ιδρύθηκαν οι λαϊκές αγορές, που δεν ήταν άλλος από το να βρίσκουν οι παραγωγοί τον τρόπο να έρχονται σε απευθείας επαφή με τους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες, πουλώντας φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Αυτός ο λόγος ύπαρξης των λαϊκών αγορών συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Αυτή τη λαϊκή αγορά το αρμόδιο υπουργείο θέλει να την καταργήσει.

Στο νέο νομοσχέδιο οι εταιρείες αυτές έρχονται από την "πίσω πόρτα", αφού ο κάθε πωλητής, είτε επαγγελματίας είτε παραγωγός, θα μπορεί να συστήσει εταιρεία. Έτσι. Γενικά και αόριστα. Και με αυτόν τον τρόπο ανοίγει και μια ακόμα "κερκόπορτα", αφού ναι μεν η άδεια και η θέση σε μία λαϊκή αγορά δε μεταβιβάζεται, παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους και αιτίες, και κυρίως δεν πωλείται, εντούτοις η εταιρεία και μεταβιβάζεται και πωλείται. Από εκεί και πέρα ο νοών νοείτω».

ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

«Προσπαθούν να εξαφανίσουν τους παραγωγούς πωλητές»

«Σε αυτό το νέο νομοσχέδιο, οι λαϊκές αγορές θα μπορούν να αναπτύσσονται και σε ιδιωτικούς χώρους (να 'τοι και οι ιδιώτες). Και για να γίνει ακόμα πιο χειρότερα απροκάλυπτη η προσπάθεια εξαφάνισης του θεσμού των λαϊκών αγορών, ιδρύονται δήθεν "πρότυπες λαϊκές αγορές". Οι οποίες θα είναι όμως σε μόνιμες εγκαταστάσεις. Με μόνιμες υποδομές, αλλά με ένα νεφελώδες τοπίο λειτουργίας, ακόμα και σε καθημερινή βάση. Προς γνώση των αρμοδίων "πρότυπες λαϊκές αγορές" λειτουργούν σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Εντός όμως του πλαισίου των ήδη υπαρχουσών λαϊκών αγορών», τονίζει η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης και συνεχίζει: «Το κυρίαρχο όμως ζήτημα είναι ότι όλοι οι πωλητές λαϊκών αγορών θα πρέπει να μάθουν πολύ γρήγορα τη διαδικασία της πλειοδοσίας. Γιατί με το νέο νομοσχέδιο μόνο με την πλειοδοσία θα μπορούν να πάρουν μία θέση σε μια λαϊκή αγορά. Και αν τυχόν έχουν την ατυχία να ισοβαθμήσουν στα υπόλοιπα προσόντα με κάποιον συνάδελφό τους και δεν τύχουν σε κάποιον απόφοιτο ΑΕΙ με περισσότερα μόρια, τότε θα επικρατήσει αυτός από τους δύο που θα δώσει περισσότερα λεφτά.

Δυστυχώς όμως αυτός ο ιδιότυπος παραλογισμός δεν ολοκληρώνεται εδώ. Η προσπάθεια πλήρους εξαφάνισης των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο όταν με το νομοσχέδιο όποιος θέλει να συμμετέχει σε μια λαϊκή αγορά θα πρέπει να περιμένει να βγει η σχετική προκήρυξη των θέσεων αυτής. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία για τους ιθύνοντες νόες του υπουργείου το πότε θα είναι έτοιμη η σοδειά ενός παραγωγού, για να μπορέσει αυτός να τη διαθέσει στη λαϊκή αγορά. Θα πρέπει να περιμένει να βγει η προκήρυξη των θέσεων. Και να περιμένει. Και να περιμένει. Μέχρι η σοδειά του, ο κόπος του να είναι για πέταμα.

Βέβαια δεν υπάρχει λόγος για να το πάρουν οι παραγωγοί-πωλητές και κατάκαρδα. Μπορούν να γίνουν επαγγελματίες πωλητές κάνοντας μια απλή αίτηση.

Παραλείπει όμως το νομοσχέδιο να τους ενημερώσει ότι, αν το κάνουν αυτό, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα βρεθούν εκτός οποιασδήποτε ενίσχυσης λαμβάνουν ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για τις καλλιέργειές τους», αναφέρεται μεταξύ των άλλων σε ένα μεγάλο κείμενο που θα κατατεθεί σήμερα στην Αθήνα...

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News