155 εκατομμύρια ευρώ για το ηλεκτρικό δίκτυο

Κρήτη
155 εκατομμύρια ευρώ για το ηλεκτρικό δίκτυο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έργα αναβάθμισης σε Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Χανιά και Ρέθυμνο στο πλαίσιο διαγωνισμού- “μαμούθ” ύψους 2,9 δισ. ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ σε όλη τη χώρα

Με έργα- "μαμούθ" συνολικού ύψους 2,9 δισ. ευρώ (!) δρομολογείται η ενίσχυση - επιτέλους - της ασφάλειας της ηλεκτροδότησης της χώρας, ενώ από το τεράστιο αυτό "πακέτο" δε λείπει φυσικά και η Κρήτη. Σε τοπικό επίπεδο αντιστοιχεί αθροιστικά ένα ποσό περί τα 155 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο προωθούμενων παρεμβάσεων κατασκευής νέου ηλεκτρικού δικτύου και συντήρησης του δικτύου σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο!

Σε επίπεδο Κρήτης, οι παρεμβάσεις επί του ηλεκτρικού δικτύου αφορούν σε Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Ρέθυμνο και Χανιά και έχουν, ειδικότερα, ως εξής:

- Ηράκλειο: 53,3 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), 43 εκατ. ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ.

- Άγιος Νικόλαος: 24,8 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), 20 εκατ. ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ.

- Χανιά: 47,1 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), 38 εκατ. ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ.

- Ρέθυμνο: 28,5 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), 23 εκατ. ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ.

Βεβαίως τα έργα τόσο εδώ στο νησί όσο και στην υπόλοιπη χώρα δε θα γίνουν στο "πιτς-φιτίλι", αλλά στην καλύτερη περίπτωση σε βάθος τετραετίας από τη στιγμή που θα γίνει εκκίνηση των εργασιών. Όμως σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μεγάλα νούμερα που στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας για ένα γερό "λίφτινγκ" στο πεπαλαιωμένο, προβληματικό ηλεκτρικό δίκτυο που ταλαιπωρεί συχνά-πυκνά τον κόσμο και εδώ στην Κρήτη.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το ypodomes.com, o ΔΕΔΔΗΕ προχωράει σε ένα mega διαγωνισμό για το σύνολο των ηλεκτρικών δικτύων της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στόχος του Διαχειριστή είναι η ασφάλεια των δικτύων της Ελλάδας και το έργο εντάσσεται στην έννοια της λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ. Ο εν λόγω διαγωνισμός πραγματοποιείται ύστερα από αξιολόγηση εκ μέρους του Διαχειριστή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπου και αποφασίζεται την εκάστοτε χρονική περίοδο βάσει των αναγκών του δικτύου το χρονικό διάστημα του έργου.

Ο διαγωνισμός αποτελείται από 37 τμήματα για έργα που θα καλύπτουν όλη τη χώρα και ανέρχονται συνολικά στα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, και ποσό χωρίς ΦΠΑ 2,4 δισ. ευρώ), τα οποία και θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην ανάδειξη αναδόχων για έργα κατασκευής και συντήρησης δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο των διοικητικών περιοχών του ΔΕΔΔΗΕ, και τους ΤΚΣΔ/ΔΠΑ και ΤΤΕΔ/ΔΠΝ του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η διάρκεια των έργων στον διαγωνισμό έχει οριστεί στους 48 μήνες ύστερα από την ημερομηνία υπογραφής, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και παράταση κατά ενάμιση έτος με προαίρεση του ΔΕΔΔΗΕ.

Ως ημερομηνία υποβολής των προσφορών ορίζεται η 12 Μαΐου του τρέχοντος έτους, ενώ στις 22 του ίδιου μήνα θα αποσφραγιστούν οι προσφορές ώστε να αναδειχτούν οι μειοδότες στα 37 τμήματα. Στο κείμενο της προκήρυξης τονίζεται πως ένας ανάδοχος δεν μπορεί να αναλάβει περισσότερα από 15 έργα.

Η παραπάνω ρήτρα έχει ενταχθεί στο κείμενο του διαγωνισμού με στόχο τη διαφάνεια, την προσκόμιση πλήθους προσφορών και την αποφυγή περιστατικών μονοπωλίου. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, το οποίο θα προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού "παικτών" της ενεργειακής "αρένας".

Άμεση υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωσταντίνου Σκρέκα, και του διευθύνοντος σύμβουλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου, έκανε γνωστό ότι συζητήθηκε το ζήτημα της υπογειοποίησης των καλωδίων ώστε να προστατευτεί ακόμα περισσότερο το δίκτυο στην Αττική και τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία "Μήδεια".

Τα σχετικά έργα αναμένεται να έχουν ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε πως η χρηματοδότησή τους θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com, έχει γίνει ήδη πρόταση από το ΥΠ.ΕΝ. προς το Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση των έργων με 135 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στόχος είναι το ποσό να ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News