Ψήφισμα Σωματείων και Μαζικών Φορέων Ηρακλείου: «Ανοχύρωτοι οι εργαζόμενοι απέναντι στην πανδημία»

Κρήτη
Ψήφισμα Σωματείων και Μαζικών Φορέων Ηρακλείου: «Ανοχύρωτοι οι εργαζόμενοι απέναντι στην πανδημία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, τα εργοστάσια, τα σχολεία συνεχίζουν να είναι οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκδοση ψηφίσματος από Σωματεία, αγρότες και μαζικούς φορείς του Ηρακλείου προς την Περιφέρεια, για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το ψήφισμα παρέδωσε στον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Συριγωνάκη αντιπροσωπεία των φορέων, που τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έκανε γνωστές τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, ζητούν προστασία απέναντι στην πανδημία, να παρέμβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εξασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα ενώ αναφορές έγιναν και για το πρόβλημα που εντοπίζεται στην ενδοχώρα με τα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν.

Το μεσημέρι και συγκεκριμένα στην 13:30, θα ακολουθήσει εκπαιδευτική κινητοποίηση στην Πλατεία Ελευθερίας.

Το ψήφισμα:

Δε σκύβουμε το κεφάλι! Καμία αναμονή! Είναι η ώρα να βγούμε μπροστά!

Ένας χρόνος πέρασε σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας και το Ηράκλειο είναι πάλι στο κόκκινο. Το δημόσιο σύστημα υγείας αφήνεται ανοχύρωτο μπροστά στο τρίτο κύμα αφού οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση του και θωράκιση των υγειονομικών, της υγείας του λαού, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, τα εργοστάσια, οι μεγάλες αλυσίδες Super Market, τα σχολεία συνεχίζουν να είναι οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης αφού κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες αρνούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Καμία παράταση του λοκντάουν από μόνη της δε μπορεί να προστατέψει την υγεία μας αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα.

Αν ενδιέφερε την κυβέρνηση η υγεία του λαού, θα ενίσχυε το δημόσιο σύστημα υγείας, θα θωράκιζε τους χώρους δουλειάς με μέτρα προστασίας, θα επίτασσε τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Θα έπαιρνε μέτρα για το συνωστισμό στα ΜΜΜ, για να ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια εξασφαλίζοντας την υγεία και την προστασία εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντιλαϊκά μέτρα – κόλαφο για τη ζωή των εργαζομένων

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία κλείνει όποιες εκκρεμότητες- απαιτήσεις της εργοδοσίας είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προχωρώντας στις ανατροπές του αιώνα προς χάρη των επιχειρηματικών ομίλων ενώ συνειδητά αφήνει τη δημόσια υγεία στο έλεος της πανδημίας! Ο ΣΕΒ προτείνει, η κυβέρνηση νομοθετεί!

Μέσω των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, εγκυκλίων, αλλά και νομοσχεδίων που είναι στα σκαριά, χτυπάει το λαϊκό εισόδημα, τους μισθούς και τις συντάξεις, δυναμώνει την ευελιξία με συνεχή πλήγματα στο ωράριο, προχωρά στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος με την παραπέρα παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενισχύει την επίθεση της στο δικαίωμα στην απεργία και στους αγώνες των εργαζομένων.

Τόσο για την πανδημία όσο και για τους λαϊκούς-εργατικούς αγώνες που απαντούν στα μέτρα, η κυβέρνηση αξιοποιεί ενιαία ως φάρμακο, την ένταση της καταστολής. Προσπαθεί, με όλους τους τρόπους, να επιβάλλει το δόγμα «νόμος και τάξη» απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Μέσω της αστυνομοκρατίας και με προαναγγελία βιομηχανίας δικογραφιών σε βάρος διαδηλωτών και συνδικαλιστών, θέλει να έχει ελεύθερο το πεδίο, με τους εργάτες και τη νεολαία φιμωμένους, για να υλοποιήσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει έτοιμα στο συρτάρι.

Τα συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς πρέπει να απαντήσουν στην αντιλαϊκή πολιτική, στην καταστολή και στον αυταρχισμό.

Όλο αυτό το διάστημα και σε δύσκολες συνθήκες δόθηκαν μικρές και μεγάλες μάχες αλλά και ελπιδοφόροι αγώνες. Τα συνδικάτα έγιναν αποκούμπι για χιλιάδες συναδέλφους που δέχονται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της πανδημίας.

Τα συνδικάτα να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους.

Τα μέτρα δεν είναι προσωρινά αλλά έχουν βάθος και γερά θεμέλια για να μείνουν! Η επόμενη μέρα θα είναι κόλαση για το λαό αν δεν απαντήσουμε σήμερα οργανωμένα, συλλογικά, αν η μάσκα προστασίας μετατραπεί σε φίμωτρο για τις διεκδικήσεις μας, αν υποχωρήσουμε μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στα σωματεία για συντονισμό για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Δίνουμε το χέρι σε όποιον αγωνίζεται, καλούμε σε στήριξη και σε αλληλεγγύη κάθε εργατικής και λαϊκής κινητοποίησης όπως των υγειονομικών, των φοιτητών.

Υψώνουμε τείχος προστασίας σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους ανεξαρτήτως κλάδου που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση στο εισόδημα τους. Απαιτούμε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης, αναπλήρωσης εισοδήματος από Κράτος, εργοδοσία και Τοπική Διοίκηση.

Δε θα αφήσουμε κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καμία οικογένεια απροστάτευτη. Κυβέρνηση και τραπεζίτες έχουν βάλει στο στόχαστρο τη λαϊκή κατοικία και οικογένεια και “τρέχουν” πλειστηριασμούς, διακοπές ρεύματος, νερού κτλ παρά τις συνθήκες της πανδημίας. Τα σωματεία μας θα έχουν ανοιχτό μέτωπο σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.

Συντονιζόμαστε και οργανώνουμε αγωνιστική κλιμάκωση αξιοποιώντας κάθε κατάλληλη μορφή, προστατεύοντας την υγεία όσων συμμετέχουν, αλλά και προετοιμάζοντας απεργιακή απάντηση εάν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες.

  • Άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, που κρίνονται ασφαλή κι αποτελεσματικά, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια και να επιτευχθεί ταχύτερα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού.
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με ευθύνη κράτους, ΕΟΔΥ και εργοδοσίας και με επίταξη των ιδιωτικών εργαστηρίων. Ιχνηλάτηση με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τη λογική του μικρότερου δυνατού κόστους, το οποίο τελικά θα έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Υποδομές στο ΣΕΠΕ σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και μέσα μεταφοράς.
  • Οργανωμένος έλεγχος σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όπου απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι.
  • Συχνός έλεγχος στα Σούπερ Μάρκετ. Αυστηρή τήρηση του αριθμού πελατών ανά τ.μ. Καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων. Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους από εξειδικευμένα συνεργεία.
  • Έλεγχος στους χώρους δουλειάς να τηρούνται οι αποστάσεις σε μονάδες παραγωγής, γραφεία, αποθήκες, logistics.
  • Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών για τους εργαζόμενους που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα. Να δοθεί άδεια σε όλους τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
  • Άμεση χορήγηση δωρεάν και καθολικά από το κράτος όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης και προστασίας (μάσκες, γάντια, ανισηπτικά κλπ) διαγνωστικών εξετάσεων.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και όλων των ΠΝΠ.
  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα! Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Ειδικά για τους εποχικούς εργαζόμενους (επισιτισμός – τουρισμός, ξεναγοί, εργαζόμενοι σε τουριστικά λεωφορεία, στο αεροδρόμιο, σε τουριστικά γραφεία, rent a car κλπ) επίδομα ανεργίας 600 ευρώ ΤΩΡΑ, ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εποχικά εργαζομένους χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέχρι την επαναπρόσληψη.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, με ανθρώπινα και αξιοπρεπή ωράρια εργασίας. Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σαφής διάκριση εργάσιμου - μη εργάσιμου χρόνου. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων που αφορούν την τηλεργασία.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική- λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.
  • Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού, Ατομικά Μέσα Προστασίας σε όλα τα σχολεία.
  • Να καταργηθεί ο νόμος των Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη, που εντείνει την καταστολή, υπονομεύει τις ανάγκες των φοιτητών και βάζει νέους φραγμούς στην εκπαίδευση.

Τα συνδικάτα:

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ/ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ & ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΑΕΔ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News