Α. Ξανθός: «Να επιταχθεί τώρα το «Ερρίκος Ντυνάν» για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ από περιστατικά covid-19»

Κρήτη
Α. Ξανθός: «Να επιταχθεί τώρα το «Ερρίκος Ντυνάν» για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ από περιστατικά covid-19»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ανέφερε για την νοσηλεία covid ασθενών από ιδιωτικά θεραπευτήρια

Εδώ και καιρό εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και αντιπολίτευση ζητούν να εμπλακεί ενεργά ο ιδιωτικός τομέας στη διαχείριση της πανδημίας για να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ που έχει προ πολλού ξεπεράσει τις αντοχές του. Και κυρίως, για να μπορέσουν τα δημόσια νοσοκομεία να καλύψουν και όλες τις υπόλοιπες υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας, φροντίζοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά όσους ασθενείς δεν πάσχουν από covid-19. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας «κώφευαν» και ολιγώρησαν τραγικά. Από ιδεοληψία και εύνοια προς τους κλινικάρχες και όχι στη βάση κάποιου σχεδίου. Επέτρεψαν την πλήρη «κοβιντοποίηση» του ΕΣΥ, την αποδιοργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική και την εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού τους. Και τώρα που το αφήγημα για «διπλασιασμό» των ΜΕΘ και «θωράκιση» του ΕΣΥ κατέρρευσε παταγωδώς και άρχισαν οι κινήσεις πανικού για μεταφορά ασθενών covid από την Αθήνα στο νοσοκομείο Χαλκίδας, το Υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Να αξιοποιήσει δηλαδή 2 μονάδες ιδιωτικές υγείας που οι ιδιοκτήτες τους προσφέρθηκαν να παραχωρήσουν στο ΕΣΥ. Μόνο που το βήμα αυτό εκτός από τραγικά καθυστερημένο, είναι πολύ περιορισμένο και χωρίς να είναι σαφείς οι λειτουργικές του προϋποθέσεις. Το μόνο που έχει διασφαλιστεί είναι ο προκλητικά ευνοϊκός διπλασιασμός του ημερήσιου νοσηλείου αποζημίωσης.

Αντί λοιπόν το Υπουργείο Υγείας να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη του «Ερρίκος Ντυνάν» και την ενσωμάτωσή του στο ΕΣΥ ως νοσοκομείο covid (βλ. επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή 8/3), επέλεξε την περιορισμένη συνεργασία με δύο μεσαίας δυναμικότητας ιδιωτικά θεραπευτήρια (συνολικά διαθέτουν 180 κλίνες και 6 κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ το «Λητώ» δεν έχει καθόλου τμήματα παθολογικά, πνευμονολογικά κλπ), διακινδυνεύοντας αυτή να εξελιχθεί σε «φιάσκο», όπως και η «επίταξη στα χαρτιά» των 2 ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης που δεν απέτρεψε την υγειονομική τραγωδία του περασμένου Νοεμβρίου.

Είναι προφανές πλέον ότι το Υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων της χώρας (Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα και Ενόπλων Δυνάμεων) στη μάχη κατά της πανδημίας, αλλά δεν μπορεί ούτε να εγγυηθεί ότι «δεν θα μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα». Ήδη χιλιάδες ασθενείς χωρίς κορωνοϊό δεν εξυπηρετούνται και ταλαιπωρούνται καθημερινά από το εσωτερικό lockdown που έχει επιβληθεί στο ΕΣΥ.

Τώρα είναι η ώρα της απεμπλοκής από αυτή την τραγικά κατώτερη των περιστάσεων υγειονομική διαχείριση. Χρειαζόμαστε επειγόντως νέα στρατηγική, νέο μείγμα υγειονομικών μέτρων με επικέντρωση στην καλή επιδημιολογική επιτήρηση σε επίπεδο κοινότητας, με στοχευμένη πρόληψη στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις κλειστές δομές, με έμφαση στην προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων, στην γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ και στην ανάληψη σημαντικού μέρους της φροντίδας ασθενών με Covid-19 από τον ιδιωτικό τομέα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

«Να επιταχθεί τώρα το «Ερρίκος Ντυνάν» για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ από περιστατικά covid-19».

Το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» είναι μια μονάδα υψηλών προδιαγραφών, τόσο από την άποψη των υποδομών όσο και του ανθρώπινου δυναμικού. Δυστυχώς το νοσοκομείο αυτό, παρά το ιδιωτικοοικονομικό management που είχε, χρεωκόπησε πλήρως υπό το βάρος της φαύλης και ιδιοτελούς διαχείρισης πολλών χρόνων, έχασε το δημόσιο και κοινωφελή του χαρακτήρα και κατέληξε έναντι πενιχρού τιμήματος στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς, με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του «Ερρίκος Ντυνάν» και της επανένταξης του στο δημόσιο σύστημα υγείας υπό ειδικό καθεστώς, σε διασύνδεση με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Δρομολογήθηκε η κάθαρση σε επίπεδο Διοίκησης και ο διαχειριστικός έλεγχος τόσο στο «Ερρίκος Ντυνάν», όσο και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Παρότι δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταπώλησης του από την Τράπεζα Πειραιώς και παρά την προφανή έλλειψη πολιτικής βούλησης από τη σημερινή κυβέρνηση για την επαναδημοσιοποίηση του νοσοκομείου, θεωρούμε ότι, στη σημερινή συγκυρία της αφόρητης πίεσης στο ΕΣΥ από το 3ο επιδημικό κύμα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μην αξιοποιηθεί ένα τέτοιο νοσοκομείο συνολικής δυναμικότητας 400 κλινών ( εκ των οποίων οι 38 είναι κλίνες ΜΕΘ ) για την αντιμετώπιση και περιστατικών covid. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβει το «Ερρίκος Ντυνάν», όπως και άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ένα μέρος από το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας. Για να αντέξει το ΕΣΥ, να αποτραπεί το «εσωτερικό lockdown» στα νοσοκομεία και η πλήρης αποδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης αλλά και η επαγγελματική εξουθένωση των «ανθρώπων της πρώτης γραμμής» που με υπερπροσπάθεια κρατούν ακόμα όρθιο το ΕΣΥ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αξιοποιηθεί άμεσα το «Ερρίκος Ντυνάν» (το οποίο σήμερα υπολειτουργεί με ποσοστό κάλυψης κλινών 35-40% ), να μετατραπεί σε νοσοκομείο αναφοράς για τη νοσηλεία περιστατικών covid και να ενσωματωθεί στο σύστημα εφημερίας του Λεκανοπεδίου, αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα απο-ιδιωτικοποίησης του «Ερρίκος Ντυνάν» και έμπρακτης συμβολής του στην αναβαθμισμένη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Συζητά το Υπουργείο Υγείας το ενδεχόμενο επίταξης του «Ερρίκος Ντυνάν» και αξιοποίησης του στην αντιμετώπιση περιστατικών covid-19; Και με ποιους όρους ;
  2. Υπάρχει σχέδιο για την εμπλοκή άλλων ιδιωτικών κλινικών της Αττικής στη διαχείριση της πανδημίας ή επιμένει το Υπουργείο στη συμφωνία με τους κλινικάρχες να εξαιρεθούν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια από τη νοσηλεία ασθενών με covid-19 ;

(Φωτογραφία Αρχείου RawPixel)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News