Κρήτη

«Φρένο» στην πώληση καλλυντικών σε σούπερ μάρκετ - Ποιες πόλεις αφορά;

Η απόφαση επαναβεβαιώθηκε με νέο ΦΕΚ της 6ης Μαρτίου

Μόνο μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου και φαρμακείων μπορούν οι καταναλωτές στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) να προμηθευτούν καλλυντικά, καθώς με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 20ής Φεβρουαρίου -και που επαναβεβαιώθηκε με νέο ΦΕΚ της 6ης Μαρτίου- απαγορεύτηκε η πώλησή τους από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η νέα απαγόρευση, που ισχύει για το σχεδόν για όλη τη χώρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Αρκαδία, Λάρισα, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Βοιωτία, Θεσπρωτία, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδο, Ηράκλειο κ.λπ.), έρχεται μετά από την αντίδραση μεγάλων εξειδικευμένων αλυσίδων καλλυντικών, όπως έχει συμβεί και με άλλους κλάδους στο πρόσφατο παρελθόν (ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρικά, παιχνίδια, εποχικά είδη κ.ά.).

Συγκεκριμένα, η τελευταία ΚΥΑ αναφέρει  σύμφωνα με την imiresia.gr ότι απαγορεύεται από τα σούπερ μάρκετ στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου το λιανικό εμπόριο αρωμάτων και κολονιών (ΚΑΔ 47.75.76.02) και λιανικό εμπόριο παρασκευασμάτων ομορφιάς, μακιγιάζ, φροντίδας του δέρματος (συμπεριλαμβάνονται και τα αντηλιακά) που δεν καταχωρούνται αλλού (π.δ.κ.α. 47.75.76.12). Τα εν λόγω προϊόντα μπορούν να διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ μόνο μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Οι αλυσίδες και τα μεμονωμένα καταστήματα πώλησης καλλυντικών, αλλά και τα κομμωτήρια και τα στούντιο αισθητικής και περιποίησης άκρων διαμαρτύρονται για την πολύμηνη υπολειτουργία, ενώ θέλουν να αποτρέψουν την πιθανότητα να παγιωθεί η μετακίνηση των καταναλωτών από το δίκτυο τους στα σούπερ μάρκετ για την αγορά των συγκεκριμένων προϊόντων.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κλάδος των καταστημάτων πώλησης καλλυντικών βρίσκεται στους μεγάλους χαμένους της πανδημίας, αφού έχασαν μέσα στο 2020 έχασαν περίπου 360 εκατ. ευρώ, με «διαρροές» να υπάρχουν τόσο προς τα σούπερ μάρκετ όσο κυρίως προς τα φαρμακεία.

Μάλιστα, η πτώση πωλήσεων που εμφάνισαν τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο καλλυντικών (-39,4%)  το 2020 είναι μεγαλύτερη και από αυτή στα καταστήματα ένδυσης (-36,6%) και υπόδησης (-34,9%).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια