Πρωτόγνωρη Τσικνοπέμπτη με lockdown - Παραμένουν σε... ασφυξία τα νοσοκομεία

Κρήτη
Πρωτόγνωρη Τσικνοπέμπτη με lockdown - Παραμένουν σε... ασφυξία τα νοσοκομεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υγειονομική εικόνα της Κρήτης παραμένει “κρίσιμη”, με “μπροστάρη” τον νομό Ηρακλείου, που συγκέντρωσε ξανά τη “μερίδα του λέοντος” των νέων κρουσμάτων

Μια άλλη, διαφορετική Τσικνοπέμπτη γιόρτασαν χθες οι Ηρακλειώτες, με όλον τον νομό Ηρακλείου να έχει μπει στο "βαθύ κόκκινο" - στο επίπεδο δηλαδή πολύ αυξημένου κινδύνου - με τα καταστήματα του λιανεμπορίου, τα κομμωτήρια και τα καταστήματα προσωπικής υγιεινής κλειστά και με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης να κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως.

Ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που τσίκνισαν οικογενειακά και, τηρώντας τις αποστάσεις, γιόρτασαν όπως είπαν μια «πρωτόγνωρη» Τσικνοπέμπτη, κοιτάζοντας συνεχώς το ρολόι λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 τα ξημερώματα. Θυμίζουμε πως τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για την περιφέρεια Ηρακλείου ισχύουν μέχρι τις 16 Μαρτίου και ώρα 6 το πρωί.

Για όσες όμως περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου ("κόκκινο"), η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Έτσι, στις περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου, Χανίων και Λασιθίου, από χθες Πέμπτη 4 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλεται στις 9 το βράδυ.

Τα άλλα μέτρα που ισχύουν για τις "κόκκινες" περιοχές είναι τα εξής: α) τηλεκπαίδευση για τα λύκεια, β) πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα, γ) λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away, δ) λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click in shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ., και ε) κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Σημειώνεται πως το ωράριο λειτουργίας των σούπερ-μάρκετ για τον νομό Ηρακλείου είναι από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 7 το πρωί έως τις 6:30 το απόγευμα (απαγόρευση κυκλοφορίας στις 7 μ.μ.), ενώ για τους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου το ωράριο είναι από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 8 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ (απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 μ.μ.).

Κρούσμα στην Αιματολογική του Βενιζελείου

Ένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού καταγράφηκε στην Αιματολογική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου χθες. Αμέσως τέθηκαν σε ισχύ τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και οι ασθενείς της Αιματολογικής μεταφέρθηκαν σε θαλάμους άλλων κλινικών του νοσοκομείου.

Η Αιματολογική Κλινική του Βενιζελείου έκλεισε προκειμένου να πραγματοποιηθεί απολύμανση και, με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, σε περίπτωση ενδεχόμενης νοσηλείας ασθενών στην Αιματολογική του Βενιζελείου - τις ημέρες που εφημερεύει - θα μεταφέρονται στο ΠΑΓΝΗ.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. κ. Λένα Μπορμπουδάκη, η οποία τόνισε πως «τέθηκαν άμεσα σε εφαρμογή τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ», ενώ συμπλήρωσε ότι η ίδια παρακολουθεί στενά παρεμφερή περιστατικά και σε άλλα νοσοκομεία της Κρήτης.

Τα χθεσινά κρούσματα

Πάνω από 2 χιλιάδες, συγκεκριμένα 2.219, νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες το απόγευμα. Από αυτά, τα 69 εντοπίστηκαν στην Κρήτη. Ειδικότερα, 34 εντοπίζονται στο Ηράκλειο, 1 στο Λασίθι, 15 στο Ρέθυμνο και 19 στα Χανιά. Τα παραπάνω κρούσματα προκύπτουν μετά από 55.702 τεστ. Συγκεκριμένα, έγιναν 24.368 μοριακά και 31.334 rapid tests.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.632 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 449 (69,5% άνδρες

Την ίδια ώρα, 128 μεταλλαγμένα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες το απόγευμα. Σε επίπεδο Κρήτης αυτά κατανέμονται ως εξής: 87 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, 6 στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, 27 στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και 7 στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Οριακά μειωμένος είναι ο συνολικός αριθμός των νοσηλειών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης, καθώς 98 συμπολίτες μας (σε σχέση με τους 100 που νοσηλεύονταν προχθές) νοσηλεύονταν χθες το βράδυ στις κλινικές COVID και τις κλίνες ΜΕΘ. Από τους 98 ασθενείς, οι 81 (ήταν 86 προχθές) νοσηλεύονται σε κλινικές COVID και οι 17 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 16 είναι διασωληνωμένοι (ήταν 14 προχθές).

Ελπίδα για μετακινήσεις το Πάσχα

Το θέμα για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Μάλιστα η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημείωσε ότι «διανύουμε τον τελευταίο δύσκολο μήνα (...). Όλοι θέλουμε να ταξιδέψουμε, να πάμε στα πατρικά μας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει Τσικνοπέμπτης, έστειλε χθες μήνυμα στους πολίτες για να περιορίσουν τις επαφές τους και να «τσικνίσουν» μόνο με την οικογένειά τους. Ωστόσο, σημείωσε ότι «αυτές οι εβδομάδες μοιάζουν με το τελευταίο εμπόδιο πριν φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας - η τελευταία πρόκληση καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Γι' αυτό και μια τελευταία προσπάθεια θα μας φέρει όλους νωρίτερα στο ξέφωτο της Ελευθερίας».

Για τις μετακινήσεις εκτός νομού άφησε ανοιχτό παράθυρο και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα όπλο (το εμβόλιο), το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα μας βγάλει στο φως του ήλιου πολύ γρήγορα και ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε όλοι να κάνουμε ένα Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, στα σπίτια μας, όπως ξέρουν όλοι οι Έλληνες να κάνουν Πάσχα», σημείωσε.

Η εικόνα της Ευρώπης

Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης βρίσκεται στην "πορτοκαλί" ζώνη, που σημαίνει πως οι χώρες αυτές έχουν 150 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όσες περιοχές έχουν βαφτεί με σκούρο κόκκινο χρώμα, τότε έχουν 500 ή περισσότερα κρούσματα στον ίδιο πληθυσμό. Να σημειωθεί ότι το ECDC δε συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της Ε.Ε.), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά στον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί»

Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Τwitter και Facebook, συνοδευόμενες από σχετικά βίντεο, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών κατά της πανδημίας στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, τονίζοντας: «Συνεχίζουμε οργανωμένα και με σχέδιο... Κάθε εμβόλιο είναι ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο μας. Να νικήσουμε την πανδημία και να είμαστε σύντομα όλοι υγιείς και προστατευμένοι σε μια ασφαλή Ελλάδα. Ήδη 1.000.000 εμβόλια έχουν γίνει σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, και συνεχίζουμε οργανωμένα και με σχέδιο», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.

Η μισή Ελλάδα στο "κόκκινο"

Στη δημοσιότητα δόθηκαν για αυτή την εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων οι αναθεωρημένοι έγχρωμοι χάρτες που αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Όπως φαίνεται και από τα δεδομένα που αποτυπώνονται στον χάρτη που αφορά στον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 25 Φεβρουαρίου με 4 Μαρτίου, η χώρα μας έχει "κοκκινήσει" στο μεγαλύτερο μέρος της.

Μάλιστα, το κόκκινο χρώμα έχει εξαπλωθεί σε όλη την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό είναι ίσα ή πάνω από 150.

Τα νούμερα συνεχίζουν να μην είναι τόσο καλά για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς σχεδόν όλη η ήπειρος έχει βαφτεί "πορτοκαλί".

Όσον αφορά στον δείκτη θετικότητας, η χώρα μας παραμένει ολόκληρη στο "πράσινο", την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο "κίτρινο". Αυτό σημαίνει ότι, στο σύνολο της επικράτειας, ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4. Όσον αφορά στον αριθμό διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκους, οι περισσότερες περιοχές στη χώρα μας βρίσκονται επίσης στο "κόκκινο". Μάλιστα δεν υπάρχει καμία περιοχή πια που να βρίσκεται στο "κίτρινο".

Ένα θετικό δείγμα στις Γούρνες

Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid tests) πραγματοποιήθηκαν χθες από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις Γούρνες Ηρακλείου, δίνοντας μια ενθαρρυντική εικόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 723 δείγματα που ελήφθησαν, 1 μόλις δείγμα προέκυψε θετικό. Οι δειγματοληψίες διεξήχθησαν παραπλεύρως του δημοτικού καταστήματος Γουρνών από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Η προσέλευση του κοινού που επιθυμούσε να υποβληθεί στο τεστ ήταν ελεύθερη. Η δράση συνδιοργανώθηκε από τον ΕΟΔΥ, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου, με τη συμβολή του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου.

Τέσσερα θετικά σε 509 δείγματα  -Rapid tests στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου

Rapid tests πραγματοποιήθηκαν χθες στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, από Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ και την Π.Ε Ρεθύμνου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Ρεθύμνου και του Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 509 συνολικά δείγματα, προέκυψαν 4 θετικά. Συγκεκριμένα, θετικοί βρέθηκαν ένας ηλικιωμένος και 3 μέλη της ίδιας οικογένειας, γιαγιά, κόρη και εγγονή. Η διαδικασία διήρκεσε από τις 9 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. Υπενθυμίζεται πως σήμερα θα διενεργηθούν rapid tests από Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ στη Δημοτική Αγορά Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News