Είπαν - ξείπαν για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Κρήτη
Είπαν - ξείπαν για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παγώνουν» για 8 μήνες προκαλώντας ανακούφιση

Είπαν-ξείπαν στην κυβέρνηση για τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό και στα δάση της χώρας, που δεν πρόλαβαν καλά-καλά να αρχίσουν στο πλαίσιο εκτέλεσης εργολαβιών που έχουν ανατεθεί από τις κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και μπαίνουν στον... "πάγο"!

Με τροπολογία, συνυπογραφόμενη από μια πλειάδα υπουργών και υφυπουργών που κατατέθηκε προχθές το βράδυ και αναμένεται να ψηφιστεί απόψε, οι προγραμματισμένες κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων με βάση πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκκρεμούν επί χρόνια "παγώνουν" για 8 μήνες.

Η τροπολογία συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τίτλο "Σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερες ρυθμίσεις για τις προμήθειες στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και λοιπές διατάξεις".

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία, αναστέλλονται οι κατεδαφίσεις μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021, λόγω ειδικών συνθηκών με την πανδημία της COVID-19. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η ρύθμιση εισάγεται γιατί η πανδημία καθυστέρησε τις διαδικασίες νομιμοποίησης.

Οι αντιδράσεις

Η εξέλιξη μοιάζει αιφνιδιαστική, αλλά - η αλήθεια είναι - δεν προξενεί ιδιαίτερη έκπληξη σε κανέναν... Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μπαράζ αντιδράσεων από τουριστικούς φορείς της χώρας, με μπροστάρηδες τουριστικούς φορείς εδώ στην Κρήτη (από όπου είχαμε και διαδοχικές επιστολές διαμαρτυρίας προς τα συναρμόδια υπουργεία) και στη Χαλκιδική.

Θυμίζουμε ότι οι τοπικές Ενώσεις Ξενοδόχων και ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης απέστειλαν από κοινού επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, την οποία κοινοποίησαν επίσης σε άλλους συναρμόδιους υπουργούς-υφυπουργούς, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στους βουλευτές, στην Περιφέρεια Κρήτης, στην ΠΕΔ Κρήτης και άλλους φορείς, ζητώντας να μην προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις.

Αντί των κατεδαφίσεων, οι οποίες θα βάλουν οριστική ταφόπλακα, όπως σημειώνουν, στον τοπικό ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδου, που έχει πληγεί επί τόσους μήνες λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, οι τοπικοί τουριστικοί φορείς αντιπροτείνουν κάτι άλλο. Εν προκειμένω, να προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ άμεσα σε σχετική ρύθμιση για την υπαγωγή των αυθαίρετων κτισμάτων στη διαδικασία νομιμοποίησης-τακτοποίησης, έναντι φυσικά χρηματικού αντιτίμου.

Υπό το βάρος, όπως αποδεικνύεται, των αντιδράσεων των τουριστικών φορέων και επιχειρηματιών, υπήρξε εσωτερική κυβερνητική πρωτοβουλία, στην οποία οι πληροφορίες θέλουν μάλιστα μπροστάρη τον Λασιθιώτη υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, προκειμένου να μπουν στο "πάγο" για ένα εύλογο χρονικό διάστημα οι κατεδαφίσεις.

Όπερ και εγένετο! Φτάσαμε στην κατάθεση της τροπολογίας για την αναστολή των κατεδαφίσεων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, με επίσημη δικαιολογία την πανδημία, την οποία υπογράφουν οι υπουργοί και υφυπουργοί Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Σκρέκας, Κ. Τσιάρας, Μ. Βορίδης, Κ. Καραμανλής, Γ. Πλακιωτάκης, Σπ. Λιβανός, Κ. Πιερρακάκης, Θ. Σκυλακάκης, Στ. Πέτσας και Ν. Χαρδαλιάς.

Ανακούφιση στους επιχειρηματίες του τουρισμού

Η εξέλιξη σίγουρα προκαλεί ικανοποίηση και ανακούφιση στις τάξεις του τουριστικού επιχειρηματικού κόσμου εδώ στην Κρήτη, και πρωτίστως στους δήμους Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου, όπου χωροθετούνταν το πρώτο προγραμματισμένο κύμα κατεδαφίσεων.

Την ίδια ώρα, όμως, δεν παύει να προξενεί αρνητικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση, που έρχεται να αναιρέσει τον εαυτό της με μια ηχηρή στροφή 180 μοιρών ή κατά το κοινώς λεγόμενο με μια θεαματική... "κωλοτούμπα"!

Μόλις το περασμένο φθινόπωρο ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης έστελνε διαδοχικές επιστολές στους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας συντονίστριας Μαρίας Κοζυράκη, και τους εξέφραζε την πλήρη στήριξη, καλώντας τους μάλιστα σε αυστηρό τόνο να μη χασομερούν και να "τρέξουν" τις διαδικασίες για τις εργολαβίες κατεδαφίσεων!

Από την παραίνεση-εντολή αυτή φτάσαμε λίγους μήνες μετά στην πλήρη κυβερνητική στροφή, με το "πάγωμα" των κατεδαφίσεων!

Φυσικά και δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το έργο αυτό του κυβερνητικού "φάσκω-αντιφάσκω" στο διαχρονικό αυτό μέτωπο των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων. Το έχουμε δει στο παρελθόν. Το είδαμε χαρακτηριστικά και την προηγούμενη φορά το 2017, οπότε και πάλι οι κατεδαφίσεις τέλειωσαν άδοξα προτού καλά-καλά αρχίσουν!

Όμως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Αυτή τη φορά έχουν βγει διαγωνισμοί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και έχουν υπογραφεί συμβάσεις με εργολάβους! Θυμίζουμε ότι η εδώ Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, μετά από διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, υπέγραψε στις αρχές του 2021 σύμβαση εργολαβίας ύψους 1,1 εκατομμυρίου ευρώ για την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης στο νησί, που ήταν από τις μεγαλύτερες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του νησιού, μέσω της εργολαβίας ήταν εφικτό να γκρεμιστούν περί τα 160 από τα 400 συνολικά πρωτόκολλα κατεδάφισης που είναι σε εκκρεμότητα στο νησί, αρχής γενομένης από τον νομό Λασιθίου και τους δήμους Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας.

Όπως γίνεται λοιπόν κατανοητό, εδώ δεν έχουμε μόνο μια κυβερνητική αυτοαναίρεση που προξενεί αρνητικές εντυπώσεις σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, αλλά προκύπτουν και άλλα επιμέρους ζητήματα οικονομικής ζημίας, αφού οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα κληθούν, λόγω της κυβερνητικής αναδίπλωσης, να καταβάλουν σταλίες στους αναδόχους για την πολύμηνη αυτή καθυστέρηση, για την οποία φυσικά οι εργολάβοι δεν φέρουν καμία ευθύνη. Χώρια βεβαίως του ότι είναι απορίας άξιον αν τελικά οι συμβασιοποιημένες εργολαβίες κατεδαφίσεων εκτελεστούν ακόμα και μετά το 8μηνο αυτό της αναστολής που δίνεται, με δικαιολογία (ή για τους περισσότερους πρόσχημα) τον κορωνοϊό...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News