Κρήτη

Δ. Κούβελας: «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στο εμβόλιο κατ’ ολοκληρία»

«Μετατρέψαμε το ΕΣΥ σε σύστημα υγείας μιας νόσου»

Σε «καυτά» ερωτήματα που απασχολούν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού απάντησε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας κ. Δημήτρης Κούβελας, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV και την Κατερίνα Σαλαπάτα.

Ο κ. Κούβελας έκανε ειδική αναφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ αναφέρθηκε και στα μονοκλωνικά αντισώματα, τονίζοντας ότι «και η χώρα μας θα μπορούσε να αδειοδοτήσει με βάση τις συμφωνίες εναρμόνισης που υπάρχουν μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ» και δεν το έκανε.

Όπως συμπληρώνει ο κ. Κούβελας: «Για άλλη μία φορά η Ελλάδα, γιατί… έτσι το αποφάσισε περιμένει τον ΕΜΑ να πάρει την κεντρική απόφαση και να συμμορφωθεί με τις οδηγίες που θα εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και όχι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων, παρόλο που αυτό θα ήταν προς συμφέρον της δημόσιας υγείας».

Ειδική αναφορά έκανε και στα φάρμακα αντισωμάτων: «9 Νοεμβρίου έχει εγκριθεί το πρώτο αντίσωμα της Lily. Έκτοτε εγκρίθηκαν και δεύτερο και συνδυασμοί τους που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί μιλάμε για πάνω από 70% ίαση, άρα παρόλα αυτά και ενώ όλη η Ευρώπη έχει προμηθευτεί τα αντισώματα, η Ελλάδα περιμένει στην ουρά...», όπως επεσήμανε. 

Αναφορικά με τα εμβόλια τόνισε ότι «είναι ένα εργαλείο κάποιας αξίας, δεν θα μπορούσαμε να βασιζόμαστε κατ' ολοκληρία. Δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο φανταζόμαστε και κυρίως δεν υπάρχει ο κατάλληλος αριθμός ώστε να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό. Είχαμε την ελπίδα από το νέο έτος θα βγουν οι μάσκες και τώρα πέφτουμε σε καθολικό lockdown. Αυτά είναι μεγάλες αντιφάσεις, που δείχνουν αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης».

Παρακολουθήστε το απόσπασμα από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια