Κρήτη

Πέθανε ο αντιστασιακός Δημήτρης Παλαιολογόπουλος

Πλήρης ημερών άφησε την τελευταία του πνοή ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΑΕΕΑ)

Έφυγε την 1η Μαρτίου 2021 σε ηλικία 91 ετών, ο Αντιστασιακός Δημήτρης Παλαιολογόπουλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΑΕΕΑ) και Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Πάος (Σκούπι) των Καλαβρύτων. Στην περίοδο της Κατοχής αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Και για την σπουδαία αυτή προσφορά του στον Λαό και την Πατρίδα αντί να τιμηθεί όπως του άξιζε υπέστη διώξεις αλλά δεν υπέκυψε.

Ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος σπούδασε στο Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου που ίδρυσε ο Δημοκρατικός Στρατός. Την περίοδο της Χούντας κυνηγημένος, βρήκε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία. Με τη Μεταπολίτευση επέστρεψε στην Ελλάδα και αγωνίστηκε στο λαϊκό κίνημα παλεύοντας για ελευθερία, ισότητα και κοινωνική προκοπή. Προσέφερε σπουδαίο έργο στην ανάδειξη της Εθνικής Αντίστασης και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Συμμετείχε σε πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς, πάντα με πάθος και ανιδιοτέλεια.

Ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια διαδεχόμενος (στην ηγεσία του ΠΣΑΕΕΑ και του ΕΣΔΟΓΕ) τον σπουδαίο Αντιστασιακό Στέλιο Ζαμάνο. Πολυγραφότατος,  συγγραφέας μεγάλου αριθμού ιστορικών, κυρίως, βιβλίων και Εκδότης του περιοδικού «ΕΑΜ – Αντίσταση». Το τελευταίο του βιβλίο ήταν το «12 κόκκινα γαρύφαλλα σε 12 σκοτωμένες ΕΠΟΝίτισσες» (εκδόσεις Μέλισσα, 2019).

Άνθρωπος μειλίχιος, γλυκός, δημοκρατικός, με έντονο το αίσθημα της προσφοράς. Όσοι είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε μαζί του έχουμε μείνει εντυπωσιασμένοι από την αγωνιστικότητά του έως την τελευταία στιγμή, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας των τελευταίων χρόνων, τα οποία αντιμετώπιζε με στωικότητα και σθένος.

Τελευταία δημόσια παρέμβαση του Δημήτρη Παλαιολογόπουλου ήταν η συνυπογραφή της επιστολής του Εθνικού Συμβουλίου σχετικά με την καταγγελία του χρηματοδοτούμενου από το γερμανικό κράτος εκπαιδευτικού προγράμματος «MOG - Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα». Μία ισχυρά συμβολική και ουσιαστική πράξη. Άλλωστε, ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος ήταν πάντα ασυμβίβαστος στο ζήτημα της αναθεώρησης της Ιστορίας.

«Αποχαιρετούμε με πόνο ψυχής τον σεβαστό και αγαπητό μας Πρόεδρο, φίλο και συναγωνιστή κι εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην αγαπημένη και αχώριστη σύντροφο της ζωής του Ρούλα, που υπήρξε πραγματικό του στήριγμα σε όλη του τη ζωή και τους αγώνες. Για όλους εμάς στο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ο αγαπητός μας Πρόεδρος θα αποτελεί πάντα φάρο αγωνιστικότητας και πρότυπο σεμνότητας, ήθους και ανθρωπιάς.

Δίνουμε ιερή υπόσχεση στη μνήμη του ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, τον αγώνα για τη δικαίωση της Αντίστασης και της θυσίας του ελληνικού λαού μέχρι τη νίκη!», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.  

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια