Κεγκέρογλου: «Πρωτοφανής αναστάτωση μεταξύ αγροτών για την συνεχιζόμενη υπολειτουργία ΟΠΕΚΕΠΕ»

Κρήτη
Κεγκέρογλου: «Πρωτοφανής αναστάτωση μεταξύ αγροτών για την συνεχιζόμενη υπολειτουργία ΟΠΕΚΕΠΕ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων»

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ .Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση προς τo Υπουργείo Αγροτικής Ανάπτυξης  για την πρωτοφανή αναστάτωση μεταξύ των αγροτών που προκαλείται από  την συνεχιζόμενη υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αδικαιολόγητες  καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Πρωτοφανής αναστάτωση υπάρχει μεταξύ των αγροτών από την συνεχιζόμενη υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες σε μια κρίσιμη περίοδο εν μέσω της πανδημίας.

Οι ανησυχίες των παραγωγών για επιδείνωση της κατάστασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ μεγάλωσαν μετά και την παραίτηση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 25.2.2021, μόλις 10 μέρες αφότου είχε ανανεωθεί η θητεία του.  Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την αποτυχημένη πληρωμή του Δεκεμβρίου παραμένει ουσιαστικά κλειστός. Πολλές εργασίες και πληρωμές δικαιούχων έχουν καθυστερήσει όπως :

  • Οι ενστάσεις και διοικητικές πράξεις για τα λάθη της πληρωμής και τα υπόλοιπα ποσά της εξόφλησης ενιαίας ενίσχυσης
  • Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις π.χ για βαμβάκι
  • Οι πληρωμές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, μείωσης της ρύπανσης
  • Οι πληρωμές για νέους αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης και επενδύσεις
  • Οι πληρωμές για τις επιπτώσεις από την πανδημία
  • Δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση πότε θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021

Επίσης πολλές άλλες συναλλαγές πολιτών με τον Οργανισμό καθυστερούν ή έχουν ανασταλεί (μητρώο, βεβαιώσεις για τις λαϊκές κ.λ.π), ενώ σημαντικές καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για αδιαφανή διαχείριση του θέματος των βοσκοτόπων και της κατανομής του εθνικού αποθέματος.

Επειδή οι αγροτικές επιδοτήσεις αποτελούν εργαλείο και μέσο επιβίωσης για τους αγρότες η άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί ανάγκη για να μειωθούν τα προβλήματα των αγροτών.

Ερωτάσθε κε. Υπουργέ:

1) Σκοπεύετε να λάβετε άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και αν ναι, ποια είναι αυτά;

2)Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για τις πληρωμές που έχουν καθυστερήσει; Πώς θα εξελιχθούν οι πληρωμές μέσα στους ερχόμενους δύο μήνες, που συμπίπτουν με την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου;

3)Πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2021 και ποια προετοιμασία έχει γίνει για τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας;».

Οι ερωτώντες Βουλευτές: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ,ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ,ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ,ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ,ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ,ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ,ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ,ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ,ΜΠΟΥΡΧΑΝ ΜΠΑΡΑΝ,ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ.

                                                                                                    

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News