Lockdown: Εξετάζεται καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα  

Κρήτη
Lockdown: Εξετάζεται καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόταση για lockdown τύπου Μαρτίου 2020 σε όλη την Ελλάδα - Για δύο εβδομάδες

Την πρόταση για καθολικό lockdown σε όλη την Ελλάδα εξετάζει η κυβέρνηση καθώς με κανένα από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα δεν κάμπτεται η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Όλες οι ανακοινώσεις, ωστόσο, θα γίνουν αύριο, όποτε και θα συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στις 11 το πρωί.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη, οι ειδικοί σημείωσαν πως πολλές περιοχές της χώρας οδεύουν "στο κόκκινο". Ωστόσο, στο επίκεντρο τέθηκε και η πίεση του ΕΣΥ στην Αττική, καθώς σε περίπτωση αύξησης των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της Αττικής, ενδέχεται, να μεταφέρονται ασθενείς από την Αττική και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας και στην Κρήτη, η οποία ήδη ασφυκτιεί.

Σημειώνεται πως υπάρχουν και διχογνωμίες εντός της Επιτροπής, καθώς, υπάρχουν ειδικοί που θεωρούν πως το καθολικό lockdown θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Lockdown τύπου Μαρτίου 2020

Στο τραπέζι είναι η πρόταση να επιβληθεί ένα lockdown σαν του περασμένου Μαρτίου με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα, αλλά συγκεκριμένης χρονικής διαρκειας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα

Αν αυτό αποφασιστεί και επιβληθεί για διάστημα δυο εβδομάδων, μέχρι - δηλαδή και - την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου, τότε θα πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία, καθώς και να υπάρξουν και πιο εντατικοί και αυστηρό έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα.

Τι θα γίνει με τα SMS

Όπως και να έχει, εξετάζεται σοβαρά και ο περιορισμός των SMS και η αυστηροποίηση της χρήσης των κωδικών 4 και 6 στο 13033. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που εξετάζεται είναι πιο αυστηροί έλεγχοι για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Όσον αφορά στον κωδικό 6 αυτό που εξετάζεται είναι η χρήση του να γίνεται με μετακινήσεις μόνο με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο αφού αποδεδειγμένα γινόταν κατάχρηση του συγκεκριμένου κωδικού που είναι για άσκηση και έξοδος με κατοικίδιο.

Πολλές ήταν οι περιπτώσεις που το 6 χρησιμοποιούνταν για βόλτες σε μακρινούς δήμους από τον τόπο κατοικίας αλλά και για συναντήσεις για καφέ ή κοκτέιλ σε πάρκα και πλατείες.

Τι προηγήθηκε

  • Στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκε τα νοσοκομεία να χωριστούν σε COVID και non Covid.
  • Ορίστηκε επίσης, ομάδα ειδικών η οποία επεξεργάζεται και θα προτείνει «έξυπνες» λύσεις έτσι ώστε να καταστεί εφικτό να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να μπορέσει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων από τις 16 Μαρτίου αν όλα πάνε καλά και με στόχο να μην παραταθεί το lockdown μετά την Καθαρά Δευτέρα.
  • Μεταξύ άλλων φαίνεται να συζητούν τη διενέργεια περισσότερων τεστ, πιο αυστηρή και σχολαστική επιτήρηση των κρουσμάτων και ενώ ειδικότερα για το λιανεμπόριο, θεωρούν ότι μπορούν να επεξεργαστούν τρόπους έτσι ώστε και να ανοίξει και να μην προστεθεί περαιτέρω κινητικότητα στην κοινότητα.
  • Ένα από αυτά τα μέτρα είναι και η αποστολή του sms στο 13032 που θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια τριών ωρών και δεν θα επιτρέπεται να στείλεις και δεύτερο.
  • Οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν μήνυμα μόνο μία φορά και αναμένεται να έχουν στη διάθεση τους μόνο τρεις ώρες για τα ψώνια τους. Η λειτουργία των καταστημάτων θα είναι αντίστοιχη με αυτή των σούπερ μάρκετ, και όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας αλλά και στα επιτρεπόμενα άτομα εντός του χώρου, βάσει των τετραγωνικών μέτρων του καταστήματος.

Με πληροφορίες από newsit.gr 

(Φωτογραφία Unsplash) 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News