Κρήτη

Αγρότες: Πώς γίνεται η μετακίνησή τους υπό καθεστώς lockdown για να γλιτώσουν το πρόστιμο

Τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν μαζί τους

Να ζητήσουν από τους λογιστές τους να τους επανατυπώσουν τα δικαιολογητικά που χρησιμοποιούσαν από τα μέσα Φεβρουαρίου, για να μετακινούνται και να κάνουν τη δουλειά τους, καλούνται οι αγρότες - τόσο οι ειδικού όσο και κανονικού καθεστώτος, ετεροεπαγγελματίες και κατά κύριο επάγγελμα - τώρα που άλλαξε ο μήνας. Είναι πάντως "μπερδεμένοι" πολλοί παραγωγοί και για τον λόγο αυτό η "Νέα Κρήτη" δημοσιεύει εκ νέου τις πληροφορίες που πρέπει ο αγροτικός κόσμος να έχει κατά νου, για την μην πληρώσει για "χρυσάφι" το... κάψιμο των κλαδιών ή οποιαδήποτε άλλη αγροτική εργασία!

Μιλώντας στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, ήταν ξεκάθαρος: «Οι αγρότες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους αγρότες που τηρούν βιβλία και είναι ενταγμένοι στον ΦΠΑ, δηλαδή του κανονικού καθεστώτος, είτε δεν τηρούν βιβλία και δεν είναι ενταγμένοι στον ΦΠΑ, δηλαδή αγρότες ειδικού καθεστώτος. Και οι δύο αυτές κατηγορίες αγροτών υποχρεούνται, για την ορθή μετακίνησή τους λόγω COVID-19, να έχουν μαζί τους κατά τη διάρκεια της μετακίνησης: βεβαίωση, είτε εκτυπωμένη από το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη", όπου μπαίνουν από τους προσωπικούς κωδικούς του TAXIS, είτε χειρόγραφη βεβαίωση από το forma.gov.gr και μία εκτύπωση από το TAXIS της προσωποποιημένης πληροφόρησης, όπου εκεί φαίνεται η ιδιότητά τους ως αγρότες»...

Εκτός νομού

Τι γίνεται όμως όταν η μετακίνηση είναι εκτός των ορίων του νομού; Ο Δημήτρης Χριστοφοράκης απαντά: «Στην περίπτωση εκείνη, για μεγαλύτερη διασφάλιση σε τυχόν έλεγχο, καλό είναι να αποδεικνύουν με κάποιο έγγραφο ότι έχουν περιουσία εκτός των ορίων του νομού. Αυτό θα μπορούσε να είναι το Ε9 ή μία Δήλωση Καλλιέργειας, ή οτιδήποτε αποδεικνύει ότι καλλιεργούν εκτός των ορίων του νομού που διαμένουν. Δεν είναι υποχρεωτικό. Το λέω προαιρετικά, για να αποφύγουν την ταλαιπωρία»...

 

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει επίσης ότι «δεν είναι υποχρεωτικό το έγγραφο της "Εργάνη". Μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τη χειρόγραφη βεβαίωση, αλλά εκτυπώνοντας το έντυπο που θα συμπληρώσουν από το forma.gov.gr»...

Μέλη οικογενειών

Τι ισχύει όμως με τα μέλη των οικογενειών που συνήθως έχουν μαζί τους οι αγρότες για να τους βοηθήσουν στις αγροτικές εργασίες; «Καταρχήν, όταν λέμε μέλη οικογενειών, εννοούμε σύζυγο, παιδιά, ή γονείς και αδέλφια. Πάντοτε μιλάμε για συγγενείς πρώτου βαθμού. Σε αυτή την περίπτωση ο αγρότης ο οποίος έχει την αγροτική εκμετάλλευση στο όνομά του, είτε κανονικού είτε ειδικού καθεστώτος, θα εκδώσει βεβαίωση εργαζομένου πάλι από το forma.gov.gr για κάθε μέλος της οικογένειάς του που βρίσκεται στο αυτοκίνητο»...

Στις βεβαιώσεις αυτές θα αναγράφονται οι μέρες και οι ώρες μετακίνησης. Στο μεταξύ, σε κάθε αυτοκίνητο ο αγρότης μπορεί να έχει μέχρι δύο ακόμη ενήλικες. Τρεις ενήλικες δηλαδή ανά όχημα.

Μην ξεχνάτε το εργόσημο  -Οι βεβαιώσεις για τους εργάτες γης

Στην περίπτωση τώρα που ο αγρότης έχει μαζί του εργάτη γης, τότε η βεβαίωση μετακίνησης θα πρέπει να συνοδεύεται και από το εργόσημο που οφείλει να έχει βάλει στο όνομα του μετακινούμενου εργάτη.

Οι μεν αγρότες κανονικού καθεστώτος έχουν σφραγίδα και θα πρέπει τα έντυπα να τα έχουν σφραγίσει. Οι αγρότες ειδικού καθεστώτος αρκεί να έχουν γράψει ολογράφως τα ονόματά τους και να έχουν βεβαίως βάλει από κάτω και την υπογραφή τους.

«Όλοι οι αγρότες μπορούν με τα χαρτιά αυτά να πάνε παντού. Είτε στην περιουσία της συζύγου τους είτε των γονιών τους κ.λπ. Αρκεί να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση του TAXIS. Είναι το μόνο έγγραφο το οποίο πιστοποιεί την ιδιότητα του αγρότη ως αγρότη. Είναι το έντυπο που λέγεται προσωποποιημένη πληροφόρηση»...

Αυτό, τέλος, ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο αγρότης λαμβάνει ή όχι επιδότηση. Διότι μπορεί να είναι αγρότης, αλλά επειδή δε διαθέτει τα απαιτούμενα στρέμματα καλλιεργειών μπορεί να μην επιδοτείται.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας για τη βεβαίωση μετακίνησης για αγρότες:

Ενημερώνουμε τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής ότι οι πρώτες βεβαιώσεις μετακίνησης μέσω Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ έχουν λήξει και από σήμερα εκδίδονται νέες, με αποκλειστική χρονική περίοδος 1 Μαρτίου έως 8 Μαρτίου.

Έπεται ξανά η ίδια διαδικασία στις 9 Μαρτίου έως τις 16 Μαρτίου.Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, υπάρχει η δυνατότητα να εκδίδονται οι βεβαιώσεις μετακίνησης για παλιά και νέα Μέλη μας, Δωρεάν.

Στόμιο Ιεράπετρας /Tηλ. 2842041335 / Καθημερινά 9:00 -12:00 (Απαραίτητη είναι η προσκόμιση των προσωπικών σας κωδικών TaxisNet)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια