Κορωνοϊός - Κρήτη: Θλιβερό Σαββατοκύριακο - 4 νεκροί και 110 κρούσματα συνολικά

Κρήτη
Κορωνοϊός - Κρήτη: Θλιβερό Σαββατοκύριακο - 4 νεκροί και 110 κρούσματα συνολικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τρίτος θάνατος από κορωνοϊό που καταγράφηκε προχθές Σάββατο ήταν εκείνος του αγαπητού οπερατέρ, Γιώργου Λιακάκη

Θλιβερό σαββατοκύριακο για την Κρήτη, αφού τέσσερις συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού. Μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Λιακάκης, ένας 42χρονος οπερατέρ, πατέρας ενός παιδιού.

Η επιδημιολογική εικόνα πανελλαδικά είναι ανησυχητική, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει τετραψήφιος (παρότι τις Κυριακές ανακοινώνονται πάντα λιγότερα τεστ), ενώ και ο αριθμός των προσβεβλημένων στην Κρήτη παραμένει σταθερά υψηλός.

Συνολικά το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη καταγράφτηκαν  110 κρούσματα σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ εκ των οποίων, 65  στο  Ηράκλειο, 6 στο Λασίθι,  24  στο Ρέθυμνο και 15  στα Χανιά.

Σε μια αισιόδοξη νότα, το 9χρονο κοριτσάκι από τη Γρα Λυγιά, που είχε βρεθεί θετικό, βγήκε από τη ΜΕΘ.

Η εικόνα την Κυριακή

Από τα 1.269 κρούσματα του νέου κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες, 46 εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 29 στο Ηράκλειο, 4 στο Λασίθι, 10 στο Ρέθυμνο και 3 στα Χανιά ενώ Στο μεταξύ, μέσα στο τελευταίο 24ωρο - από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής - 4 άνθρωποι πέθαναν από κορωνοϊό στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου!

Ειδικότερα, στις 7:05 προχθές Σάββατο το πρωί, μια γυναίκα 76 ετών εξέπνευσε στην Κλινική COVID του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου και νοσηλευόταν.

Στις 8:20 αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ακόμη μία γυναίκα - θετική στον κορωνοϊό - άφησε την τελευταία της πνοή στο Βενιζέλειο. Πρόκειται για μία γυναίκα 82 ετών, η οποία νοσηλευόταν στην Κλινική COVID του νοσοκομείου. Η γυναίκα, η οποία έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, εξέπνευσε λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας.

Ο τρίτος θάνατος από κορωνοϊό που καταγράφηκε το Σάββατο ήταν εκείνος του αγαπητού οπερατέρ, Γιώργου Λιακάκη. Ο 42χρονος πατέρας ενός παιδιού εξέπνευσε στη ΜΕΘ του Βενιζελείου στις 00:40 τα ξημερώματα χθες Κυριακή.

Ακόμη ένας άνθρωπος προσβεβλημένος από κορωνοϊό άφησε την τελευταία του πνοή στην Κλινική COVID του Βενιζελείου. Πρόκειται για έναν 87χρονο, ο οποίος αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα. Ο άνδρας εξέπνευσε στη 1 τα ξημερώματα, εξαιτίας αναπνευστικής ανεπάρκειας λόγω κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι μέχρι και νωρίς το πρωί της Κυριακής, στη ΜΕΘ COVID του Βενιζέλειου Νοσοκομείου νοσηλεύονταν 4 άτομα.

Καλά νέα για την 9χρονη

Αισιόδοξα είναι, ωστόσο, τα νέα για την εξέλιξη της υγείας της 9χρονης που νοσηλευόταν από προχθές Σάββατο στην ειδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, αφότου βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας της 9χρονης σημειώνει βελτίωση, και για τον λόγο αυτό το παιδί επρόκειτο να βγει από τη ΜΕΘ Παίδων και να μεταφερθεί στη Μονάδα Κορωνοϊού Παίδων του ΠΑΓΝΗ.

Σημειώνεται ότι το κοριτσάκι μεταφέρθηκε την Παρασκευή από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας στο ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η 9χρονη βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό μετά από επέμβαση που έκανε στο ΠΑΓΝΗ, ενώ θετικοί εντοπίστηκαν και οι γονείς της.

Ζητείται να κλείσουν προληπτικά σχολεία

Το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Γρα Λυγιάς ζητά η αντιδήμαρχος-υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας Ιεράπετρας, Μαρία Ρουμελιωτάκη, καθώς το 9χρονο κοριτσάκι, το οποίο μετά από μία περιπέτεια της υγείας του, που είχε σχέση με σκωληκοειδίτιδα, βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό στο ΠΑΓΝΗ. Και επειδή το αδερφάκι του πηγαίνει στο Νηπιαγωγείο του ίδιου οικισμού, ζητά με έγγραφό της από τις αρμόδιες Αρχές για προληπτικούς λόγους το κλείσιμο και των δύο σχολείων για 14 ημέρες.

Η τοπική κοινότητα της Γρα Λυγιάς καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη περίπτωση, καθώς η αλβανική κοινότητα είναι πολυάριθμη και θα πρέπει να ιχνηλατηθούν οι επαφές ολόκληρης της οικογένειας.

Επειδή το κοριτσάκι την τελευταία εβδομάδα δεν πήγαινε στο σχολείο (στο 5ο Δημοτικό Γρα Λυγιάς), θεωρητικά υπάρχει μια σχετική ασφάλεια για το αν και κατά πόσο έχει μεταδώσει τον κορωνοϊό στο σχολείο.

Θα ακολουθήσει ιχνηλάτηση όλων των στενών επαφών της οικογένειας. Σε καραντίνα θα τεθεί, επίσης, η γιατρός συνοδός του κοριτσιού, η οποία ήταν στο ασθενοφόρο από την Ιεράπετρα μέχρι το ΠΑΓΝΗ την περασμένη Παρασκευή.

Αναστάτωση στο Βενεράτο

Την ίδια ώρα, αναστάτωση επικρατεί και στο Βενεράτο του νομού Ηρακλείου. Λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου ζητάει με ανακοίνωσή του να γίνουν τεστ στον τοπικό πληθυσμό: «Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια έντονη ανησυχία των γονέων του Γυμνασίου Βενεράτου με την ανακοίνωση κρουσμάτων που έχουν προκύψει. Δυστυχώς, τα κρούσματα αυτά δεν περιορίζονται στον χώρο μόνο του σχολείου, αλλά σε όλη τη Δημοτική Ενότητα.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Βενεράτου, ενημερώνοντας όλους τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και τη δημοτική σύμβουλο της περιοχής μας, κάνει έκκληση να καλεστεί ο ΕΟΔΥ στην περιοχή. Μας άκουσαν και έκαναν τις απαιτούμενες ενέργειες. Για άλλη μια φορά όμως το σύστημα λέει ΟΧΙ. Η απάντηση είναι αρνητική, διότι δεν υπάρχουν, λέει, αρκετά κρούσματα, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!

ΑΛΗΘΕΙΑ;;; Πότε δηλαδή θα έρθετε εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ;;; Όταν θα έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να βγούμε καθόλου από το σπίτι μας;; Γιατί δεν ακούτε την ανησυχία της κοινής γνώμης μιας περιφερειακής ενότητας;; Κάνατε τόσα τεστ στο κέντρο του Δήμου Ηρακλείου στις 24/2/2021. Για προληπτικούς λόγους. Τόσο δύσκολο είναι να βγείτε και στην περιφέρεια για προληπτικούς λόγους;; Και ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ. Για τον λόγο αυτό σκεφτείτε τουλάχιστον να διενεργηθούν δωρεάν rapid tests σε όλη τη σχολική μας κοινότητα. Για την προστασία των παιδιών και των οικογενειών μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Rapid tests στη Νεάπολη

Ενθαρρυντικά τα νέα στη Νεάπολη Λασιθίου. Rapid tests σε πεζούς πραγματοποιήθηκαν προχθές Σάββατο από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Σε σύνολο 174 ατόμων που προσήλθαν για τεστ, εντοπίστηκε ένα θετικό, γεγονός που θεωρείται ενθαρρυντικό.

Οι δειγματοληψίες διεξήχθησαν στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νεάπολη, από τις 10 το πρωί έως το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η προσέλευση του κοινού που επιθυμούσε να υποβληθεί στο τεστ ήταν ελεύθερη.

Πικρός καφές λόγω... προστίμου!

Δύο ιδιοκτήτες καφετεριών σε Ηράκλειο και Χανιά αποφάσισαν να λειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματά τους, σαν να... μην υπάρχουν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, προχθές Σάββατο οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη ενός ιδιοκτήτη καφετέριας στα Χανιά, αφού ο ίδιος σέρβιρε πελάτες στον εσωτερικό χώρο του καταστήματός του. Παράλληλα, του επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Το πρόστιμο των 3.000 ευρώ επιβλήθηκε, επίσης, και σε έναν ιδιοκτήτη καφετέριας στο Ηράκλειο, καθώς ο άνδρας σέρβιρε κανονικά πελάτες στον εξωτερικό χώρο του καταστήματός του.

Την ίδια στιγμή, τα πρόστιμα της ΕΛ.ΑΣ. για μη χρήση μάσκας και περιορισμό των μετακινήσεων έφτασαν τα 95 το Σάββατο. Τα 20 (2 στα Χανιά, 8 στο Ρέθυμνο και 10 στο Ηράκλειο) αφορούσαν στη μη χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα 75 (2 στα Χανιά, 12 στο Ρέθυμνο, 50 στο Ηράκλειο, 6 στο Λασίθι και 5 στο ΒΟΑΚ) αφορούσαν τις απαγορεύσεις σχετικά με τον περιορισμό των μετακινήσεων.

"Ζορίζεται" το ΕΣΥ

"Συναγερμός" έχει σημάνει στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", καθώς πλέον έχει γεμίσει, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να δεχτεί νέα περιστατικά κορωνοϊού. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς της Αττικής το υγειονομικό προσωπικό καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες για να βρεθεί κενό κρεβάτι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Χαρακτηριστικό είναι πως η μία κλίνη ΜΕΘ που άδειασε το πρωί, αμέσως κατελήφθη από νέο ασθενή, ο οποίος άμεσα χρειαζόταν διασωλήνωση. Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τις απλές κλινικές κορωνοϊού, τα διαθέσιμα κρεβάτια είναι μόλις δύο.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στα άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς στον "Ευαγγελισμό" μόλις ένα κρεβάτι ΜΕΘ είναι κενό και στο "Αττικόν" μόνο δύο. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών έχει μειωθεί πολύ, καθώς νοσηλεύονται κυρίως νέοι, ηλικίας από 28 έως 40 ετών.

Την ίδια ώρα, με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο φεύγει ο Φεβρουάριος, προαναγγέλλοντας τις δυσκολίες κατά την πορεία της χώρας κόντρα στο κύμα του κορωνοϊού και τον επόμενο μήνα.

Τα 1.500 νέα κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως, που ήταν η "παρακαταθήκη" της περασμένης εβδομάδας, προέρχονται από δεκάδες εστίες σε όλη την επικράτεια, αλλά κύρια είναι εκείνη της Αττικής, όπου το περασμένο 24ωρο τα κρούσματα ήταν πάνω από 800. Χθες καταγράφηκαν άλλα 1.630 νέα κρούσματα, διατηρώντας υψηλό το επίπεδο της επιδημίας, αλλά και 379 συνολικά διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Επίσης, έγιναν 319 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 170 στην Αττική - το ρεκόρ εισαγωγών καταγράφηκε την περασμένη Πέμπτη με 374 εισαγωγές σε όλη τη χώρα. Οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 2.727 στο ΕΣΥ, από τους οποίους οι 705 είναι σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ κ.α.). Η Αττική συγκεντρώνει 1.374 ασθενείς, με τα τέσσερα βασικά νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού, "Σωτηρία", "Ευαγγελισμός", "Αττικόν" και "Θριάσιο", να νοσηλεύουν τους περισσότερους ασθενείς, αλλά και όλα τα άλλα νοσοκομεία να έχουν ριχτεί στη μάχη της επιδημίας.

Φωτογραφία: unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News