Δασικοί χάρτες στην Κρήτη: Μεγάλο το κόστος για τους αγρότες

Κρήτη
Δασικοί χάρτες στην Κρήτη: Μεγάλο το κόστος για τους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγροτικές καλλιέργειες παρουσιάζονται δασικές στον ειδικό χάρτη

Μια απίστευτα πράσινη εικόνα καταγράφεται σε ότι αφορά την Κρήτη με φόντο την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς το νησί εμφανίζεται πιο… δασώδες από ποτέ στους χάρτες που διαμορφώνονται.

Το ποσοστό των δασικών εκτάσεων και χορτολιβαδικών εκτάσεων στο νησί είναι υψηλό και οι πρώτοι «θιγόμενοι» είναι οι κτηνοτρόφοι, αλλά και αγρότες, των οποίων καλλιέργειες εμφανίζονται δασικές εκτάσεις. Το φαινόμενο αφορά πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα, ωστόσο τα αποτελέσματα των «αναμορφώσεων» του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν είναι ορατά καθώς αν και σίγουρα εκτείνονται σε ιδιωτικές περιουσίες, το σύνολο των επιπτώσεων ακόμη δεν έχει αναδειχθεί.

Σε περισσότερες από 30 περιφερειακές ενότητες που είναι  αναρτημένοι οι ειδικοί χάρτες, μεταξύ των οποίων και της Κρήτης εντοπίζονται προβλήματα, με το Ηράκλειο να φαίνεται ότι έχει 2,45 εκατ. στρέμματα (δασικά 29,2%, χορτολιβαδικά 8,3%)και στο  Λασίθι  1,76 εκατ. στρ. (δασικά 49,6%, χορτολιβαδικά 12,5%, ενώ και στους υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες να καταγράφεται επίσης έντονος προβληματισμός.

Πάντως ανάμεσα στις περιοχές που αναρτήθηκαν για πρώτη φορά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Κρήτη όπου  δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, δηλαδή το βάρος της απόδειξης της ιδιοκτησίας πέφτει εξίσου στον ιδιώτη και στο Δημόσιο, με τους παραγωγούς ήδη να ζητούν τροποποίηση και διαβούλευση, καθώς σε περίπτωση που αυτοί οι χάρτες αποτυπωθούν με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να μπορέσουν να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους.

Με μεγάλα προβλήματα είναι ο σχεδιασμός εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, που εξήγησε ότι χρειάζονται τροποποιήσεις καθώς πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις εμφανίζονται δασικές, γεγονός που απαιτεί μια κοστοβόρα διαδικασία από τους παραγωγούς  για να μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν αυτόν τον χαρακτηρισμό και να μην έχουν προβλήματα με τις περιουσίες τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News